Eroii buzoieni cazuti la datorie in Afganistan, comemorati de Ziua Veteranilor

11 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Autoritatile locale s-au alaturat militarilor Diviziei 2 Infanterie Getica si familiilor celor doi sublocotenenti post-mortem Iulian Dumitrescu si Adrian Vizireanu, pentru a le aduce un omagiu.

 

ziua veteranilorCu prilejul Zilei Veteranilor, autoritatile locale s-au alaturat militarilor Garnizoanei Buzau si familiilor eroi cazuti anul trecut la datorie in Afganistan, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu si sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu, pentru a le aduce un omagiu. La mormintele lor, aflate in Cimitirul Eroilor din Buzau, a avut loc o ceremonie militara de comemorare a eroilor din teatrele de operatii, care a debutat cu oficierea unei slujbe religioase, urmata de depuneri de coroane.

La ceremonie au participat prefectul judetului, Aurelia Mitrea, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu si viceprimarul Buzaului, Ionut Apostu, care s-au alaturat camarazilor eroilor, din garnizoana, si membrilor familiilor indoliate, veteranilor si a cadrelor militare in rezerva si activitate, reprezentantilor Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala.

Garnizoana Buzau are trei eroi militari decedati in teatrele de operatii (sublocotenent post-mortem Ion Dan Ciobotaru, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu si sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu) si cinci raniti. Astfel, Romania se alatura Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum si altor state din Europa care, la 11 noiembrie, isi arata recunostinta pentru militarii intorsi din misiuni si isi comemoreaza eroii.

 

Ziua veteranilor (1)Incepand cu anul 2003, data de 11 noiembrie poarta in calendarul national amintirea primului militar roman cazut la datorie in teatrul de operatii din Afganistan, sublocotenent post mortem Iosif Silviu Fogorasi, care a fost impuscat de forte insurgente afgane in urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat in care isi executa misiunea de patrulare.

In semn de recunoastere a meritelor tuturor celor care au participat in misiuni internationale si au reprezentat cu cinste Romania in diverse teatre de operatii, s-a instituit prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea si completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, ZIUA VETERANILOR”, se arata intr-un comunicat remis de Biroul de presa al Garnizoanei Buzau.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasa pentru simbolistica ei – intrarea in vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistitiului intre Puterile Antantei si Germania, in urma caruia se punea capat Primului Razboi Mondial si se creau conditiile necesare realizarii, in tara noastra, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

Neagu si Toma la DeleniInainte de evenimentele organizate cu prilejul celebrarii Zilei Armatei (25 octombrie), oficialitatile buzoiene au participat la comemorarea celor 600 de militari ai Regimentului 48 Infanterie Buzau, care au murit in iarna anului 1916-1917, de tifos exantematic. La Deleni – Iasi, unde acesti eroi isi dorm somnul de veci, alaturi de militarii Diviziei 2 Infanterie Getica, in  frunte cu comandantul g-ral maior Lucian Foca, s-au aflat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, si primarul Buzaului, Constantin Toma.

Ceremonialul a debutat cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti ieseni si preoti militari buzoieni insotiti si de parintele Mihail Milea, care s-au rugat pentru sufletele romanilor rapusi de cumplita boala care a facut numeroase victime in timpul razboiului.

Astazi am participat la ceremonia militara si religioasa organizata in localitatea Deleni, judetul Iasi, cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la sacrificiul facut de ostasii romani in lupta de intregire a tarii. Veniti de la Buzau, au fost rapusi de tifos exantematic in iarna anului 1916/1917 si inmormantati in cimitirul parohiei Deleni. Eroii sunt nemuritori, ei raman vii in inimile noastre, cei care ii cinstim!”, a declarat dupa comemorare, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu.

 

Deleni - veteraniIn Primul Razboi Mondial, la sfarsitul anului 1916, armata romana a fost nevoita sa se retraga in Moldova (cu 20.000 de raniti si bolnavi), fiind urmata de 1,5 milioane de refugiati. Lipsa locuintelor, a hranei, a medicamentelor si a apei potabile au favorizat declansarea epidemiei de tifos si a febrei recurente.

 Marturiile timpului vorbesc despre 300.000 de morti, dintre care 250 de medici si 1.000 de sanitari, in Primul Razboi Mondial.

Prin grija Fundatiei <Maresal Alexandru Averescu>, in anul 2012 a fost amenajat Cimitirul Militar de la Deleni, unde odihnesc pentru eternitate eroii Regimentului 48 Infanterie Buzau, vegheati la capatai de crucile realizate din piatra de Naeni. A ne aminti de ei si a le onora memoria e un gest firesc. In raport cu jertfa lor, macar putinul acesta sa reusim a-l mai face purtand in inimi, de fiecare data, amintirea sacrificiului pentru Tara al acelor barbati care fac cinste acestui neam!”, a spus la randul sau, primarul Buzaului, Constantin Toma.

 

 Sursa foto: Divizia 2 Infanterie Getica:

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*