Eveniment istoric: Darurile sfinte ajung în România, la Mănăstirea Pantocrator

21 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Pentru prima dată în lume, la Mănăstirea Pantocrator, se pot închina și ruga și femeile la darurile primite de Pruncul Sfânt la naștere, de la cei Trei Magi de la Răsărit, care au venit să i se închine.

 

Un eveniment unic are loc în România, în perioada sărbătorilor care marchează Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cei trei magi de la Răsărit au mers să se închine Lui, în peștera din Betleem, și i-au adus în dar aur, ca unui Împărat, tămâie, ca unui Dumnezeu și smirnă, ca unui Om ce avea să moară și să fie îmbălsămat.

Cinstitele daruri se păstrează de peste 550 de ani în Mănăstirea athonită „Sfântul Pavel din Muntele Athos, iar Părintele Gavriil, starețul Mănăstirii Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, a reușit imposibilul – să aducă pentru prima dată în țara noastră, darurile sfinte, despre care orice român știe că au fost dăruite Pruncului Iisus de către cei trei magi de la Răsărit, din colindele românești.

Și dacă pe Muntele Athos doar bărbații au acces, anul acesta, în perioada 22-28 decembrie, la Mănăstirea Pantocrator orice credincios poate vedea, atinge și ruga la cadourile oferite de magii orientali lui Iisus la nașterea Sa, în ieslea din Betleem.

 

Simpozin dedicat evenimentului

 

La Alexandria, au debutat miercuri, manifestările dedicate aducerii Darurilor celor trei magi în țara noastră, prin simpozionul național –  „Teologia darului și cultura dărniciei. Implicațiile sociale și misionare ale generozității creștine” -, în cadrul căruia au fost aprofundate teme precum „Dar și dăruire dincolo de logica faptei”, „Tradiția Magilor între istorie și simbol” sau „Dăruirea creștină în predicile și colindele românești” și a fost prezentat, în premieră, un documentar despre Sfintele Daruri care se păstrează în Athos.

În deschiderea simpozionului, Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului a subliniat că „darurile magilor, păstrate și cinstite prin rânduiala și cu voia lui Dumnezeu atâta amar de ani la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos au fost cu greu scoase din mănăstire și prezentate credincioșilor din diferite părți ale lumii, inclusiv în Grecia sau și în alte țări ortodoxe. Evenimentul constituie cu adevărat un moment deosebit din istoria sfântă a Bisericii noastre”.

 

Simbolistica Sfintelor Daruri

 

Părintele arhimandrit Partenie Mourelatos, starețul Mănăstirii „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, spune că aceste daruri „nu sunt simple lucuri, sunt simbolice. Au fost afierosite în anul 1470 de sultana Mara. Sunt făcătoare de minuni. De multe ori răspândesc o mireasmă negrăită”.

Darurile Magilor „nu le confundăm cu sfintele icoane sau cu sfintele moaște, dar vedem rolul pe care l-au avut ele în Pronia lui Dumnezeu de a prevesti prin niște păgâni iudeilor care aveau să întârzie până să-L descopere pe Iisus Hristos ca Mesia, că El este venit”, explică părintele profesor Ștefan Buchiu.

În orice împrejurare, să fim asemenea magilor, căutători ai lui Hristos, călători neobosiți între pământ și cer, vestitori ai milei lui Dumnezeu, tulburând uneori puterile lumești întrebând de Regele lumii, dăruindu-I ce avem mai de preț din cele ce vremelnic sunt ale noastre și dintotdeauna ale Lui. Credința, rugăciunea și îngroparea egoismului, făcându-le Lui: aur, tămâie și smirnă!

 

Care sunt cele trei daruri?

 

Cele trei daruri oferite Pruncului Sfânt, Iisus Hristos, la nașterea Sa, sunt aurul, tămâia și smirna, fiecare având o semnificație profundă în tradiția creștină.

Aurul simbolizează regalitatea lui Iisus. În vremurile biblice, aurul era un cadou rezervat pentru regi, reflectând astfel credința că Iisus este ”Regele regilor”. Această ofrandă reprezintă recunoașterea divinității și suveranității Sale peste lume.

Tămâia este asociată cu divinitatea. În Antichitate, tămâia era folosită în actele de adorație și în ritualurile religioase, și era considerată o ofrandă către zei. Prin oferirea tămâiei, magii recunosc și venerează natura divină a lui Iisus, simbolizând rolul Său ca fiu al lui Dumnezeu și Mesia.

Smirna este un rășină aromată folosită în parfumuri și unguente, dar și în procesele de îmbălsămare, semnificând suferința și moartea. Acest dar prevestește suferințele și moartea pe cruce a lui Iisus, reflectând natura umană și sacrificiul Său pentru umanitate.

 

Istoricul Darurilor Magilor

 

Aceste daruri, oferite de cei trei magi veniți din Răsărit, nu sunt doar bogate material, ci sunt pline de simbolism și profunzime spirituală, reflectând diferite aspecte ale identității și misiunii lui Iisus Hristos. Ele sunt, astfel, o parte integrantă a povestirii nașterii lui Iisus, subliniind atât natura Sa umană, cât și pe cea divină.

Conform obiceiurilor creștine, Maica Domnului a conservat aceste daruri și le-a păstrat cu grijă, toată viața. Înainte de adormirea sa, le-a încredințat la două fecioare evlavioase, care le-au transmis mai departe și astfel, din generație în generație, s-a ajuns ca în anul 404 să fie duse de împăratul bizantin Arcadie la Constantinopol, unde au fost păstrate până la cucerirea acestuia de către turci (1453). Cu această ocazie, soldații invadatori le-au descoperit printre celelalte piese de tezaur și le-au oferit soacrei sultanului, Maro, care era creștină de origine sârbă. Din porunca ei, în anul 1470, Darurile Magilor au fost mutate la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos, unde se păstrează și astăzi. Peninsula monahală din însorita Eladă este, astfel, păstrătoarea acestor odoare neprețuite oferite de Magi.

 

Moment istoric

 

Programul manifestarilor

Potrivit tradiției creștine, Maica Domnului a păstrat aceste daruri, iar după adormirea sa le-a lăsat bisericii din Ierusalim, împreună cu alte odoare ce au aparținut Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În prezent, pentru a fi păstrate în condiții cât mai bune, aurul a fost împărțit în 28 de pandantive, iar tămâia și smirna în 62 de mărgele.

Mitropolitul Hierotheos Vlachos al Nafpaktosului (Grecia) scrie că „Naşterea lui Hristos este un fapt istoric, pentru că a avut loc într-un moment istoric concret”, iar „de Crăciun prăznuim Naşterea lui Hristos, dar, în acelaşi timp, trăim în chip tainic, înlăuntrul inimii noastre, toate faptele legate de aceasta”.

Darurile celor Trei Magi au părăsit Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos în anul 2014, atunci când au fost duse în Rusia, la Moscova. Este pentru prima dată când acestea ajung în România, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, în perioada 22 – 28 decembrie. Un moment istoric pentru România și tot istoric este faptul că, pentru prima dată în lume, femeile se pot închina și ruga la aceste daruri și le pot atinge.

În ziua de 23 decembrie, la orele 17.00, coruril Madrigal va susține un concert de colinde, cu prilejul acestui moment special.

 


Adaugati un comentariu


 

*