Excelență, recunoștință, emoție și trei medici din elita Buzăului
Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, conf. univ. dr. Carmen Orban și prof. univ. dr. Călin Tătaru au fost omagiați „acasă”, într-o atmosferă de înaltă ținută.
Excelență, recunoștină, emoție. Așa s-ar putea descrie, în trei cuvinte, atmosfera de vineri, 7 decembrie 2018, din Primăria Buzău. Trei dintre elitele medicinei românești au primit distincția de „Cetățean de Onoare” al orașului în care s-au născut și în care, așa cum au spus ei înșiși, au rădăcini adânci, pentru că oriunde i-au purtat pașii, doar în Buzău se simt „acasă” și trăiesc sentimentul de unire și dragoste pe care numai familia îl poate oferi.
Medicina se dovedește astfel, încă o dată, dacă mai era nevoie, un domeniu pe cât de complex și în continuă evoluție, pe atât de uman, de sensibil, de capabil de a uni oameni și destine mai mult decât orice alt segment al științei universale.
Florentina Ioniță Radu, Carmen Orban și Călin-Petru Tătaru au fost cei „trei eroi” pentru care, în Sala „Nicu Constantinescu” a Palatului Comunal s-au reunit elite ale lumii medicale din România, personalități din domeniul educației, culturii, administrației publice și al politicii actuale, prieteni și familii.
„Este un moment extraordinar, astăzi, la Buzău. Este prima dată când putem aduce în fața dumneavoastră trei oameni extraordinari, care fac cinste Buzăului, României și domeniului medical”, a subliniat primarul Buzăului, Costantin Toma, gâtuit de emoție.
A fost, într-adevăr, un moment special. Și nu spun asta doar din patriotism local sau pentru că eu, ca jurnalist, am avut ocazia să-i cunosc poate mai altfel decât cei care s-au aflat în sală sau decât miile de pacienți care le-au trecut „prin mână” și care le datorează sănătatea sau chiar viața. Nici pentru că în sală s-au aflat oameni oameni de înaltă ținută academică, pentru că sunt obișnuită să particip la evenimente la care personalitățile sunt prezente.
De data aceasta a fost însă mai altfel. A fost emoționant. O întâlnire de suflet. S-a creat o atmosferă caldă, familială, în care discursurile au fost mai mult despre prietenie, despre omenie, despre ceea ce ar trebui să însemne „modele de viață” la care ar trebui să ne raportăm, ca români și ca buzoieni.
Poate tocmai de aceea mi-am propus să nu vă povestesc despre cum a decurs ceremonia în sine, ci despre ceea ce au reușit să transmită emoție cei care au participat la eveniment. Cei trei doctori buzoieni au strâns în jurul lor majoritatea profesorilor din liceul pe care l-au absolvit și toți aveau ochii umeziți de emoție și mândrie. Prieteni, colegi, elite ale lumii academice le-au fost alături. Iar familia și prietenii au trăit sentimentul împlinirii lor ca oameni și ca exemple de viață…
Florentina Ioniță-Radu, Carmen Orban (Șerbănoiu) și Călin-Petru Tătaru. Trei nume ale unor buzoieni al căror destin a fost marcat, în aceași măsură, de familie și de profesorii Colegiului „B. P. Hasdeu”. Și iată că odată cu conferirea, din partea comunității locale, a titlului de „Cetățean de Onoare”, foștii lor dascăli s-au aflat în sală, iar profesorii Ionel Banu și Cezar Dumbravă i-au elogiat. Profesorul Banu a concluzionat că nu poți să „nu-i fii recunoscător lui Dumnezeu când ai prilejul să treci prin astfel de momemente”, subliniind că astfel de ocazii ar trebui prilejuite și pentru alți „hasdeeni, care trebuie să fie pilonii calității în acest oraș”.
Profesorul Dumbravă a subliniat bucuria pe care i- conferit-o participarea la această ceremonie, gândindu-se că „împreună cu colegii mei am contribuit, și noi, cu câte un epsilon, la formarea și succesele obținute de acești medici și de ceilați absolvenți ai noștri”. Le-a urat celor trei „Cetățeni de Onoare” să se bucure în continuare de succes și să fie sănătoși, ca să poată avea grijă de sănătatea celorlalți.
Copleșitoare au fost și momentele în care cei trei medici au fost onorați prin laudatio din partea Președinției, a Statului Major General al Armatei României sau a academician dr. Irinel Popescu.
Obișnuită să participe aproape zilnic la evenimente științifice sau sociale, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială pe probleme de sănătate, a mărturisit că a primit cu mare emoție invitația de a participa la ceremonia de decernare a titlului de „Cetățean de Onoare” celor trei colegi de breaslă. A ținut să sublinieze că medicii Florentina Ioniță, Carmen Orban și Călin Tătaru sunt „personalități native ale medicinei actuale și viitoare”, iar recunoașterea profesionalismului și a excelenței în medicină este cu atât mai valoroasă cu cât survine într-un moment cu semnificații deosebite pentru noi, românii, anul Centenarului Marii Uniri, în care „este important, deopotrivă, să celebrăm trecutul și să-i recunoaștem pe cei care au contribuit la dezvoltarea medicinei românești, dar în același timp să ne uităm către viitor”. Despre cei trei medici buzoieni a subliniat că reprezintă „un model de responsabilitate, de dedicare, de efort continuu în slujba unei calități nobile, aceea de a avea grijă de sănătatea noastră a tuturor” și „un model pentru tinerele generații, pentru studenții la medicină, pentru colegi”.
Calitățile profesionale, manageriale și umane ale celor trei doctori de ONOARE ai Buzăului au fost subliniate de cei care-i cunoșteau cel mai bine. În momentul acordării distincției, fiecare dintre ei s-a dovedit emoționat și a mulțumit familiei care i-a educat și i-a susținut să ajungă la performațele pe care le-au obținut, comunității în care au crescut și s-au format, profesorilor care i-au îndrumat și nu în ultimul rând, celor care au făcut posibil să trăiască un moment cu așa de mare încărcătură emoțională.
În calitate de coorganizator al evenimentului și de prieten al celor trei medici, Lucian Romașcanu, parlamentar de Buzău și fost ministru al Culturii, a subliniat că vorbind despre „alte calități” ale lor decât cele de medic, pe primul loc ar fi „caracterul și onoarea” care-i caracterizează. El a apreciat că este cu atât mai lăudabil faptul că „într-o lume în care tot mai mult ne confruntăm cu lipsa de modele”, ceea ce face Buzăul, prin primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și „prin cei care trudesc aici”, între care l-a nominalizat și pe deputatul Sebastian Radu, care a contribuit la organizarea evenimentului, este de lăudat, muțumind tuturor celor prezenți la eveniment. După evenimentul de la Primărie, cei trei doctori au mers la Colegiul B. P. Hasdeu, unde s-au întâlnit cu potențialii studenți la medicină.
Despre cum au fost caracterizați și despre ce au spus cei trei medici, într-un articol viitor.
Felicitări și respect!
Trăiți-vă viața în așa fel încât să nu fiți dependenți de medici! Dar, iubiți medicii, pentru că ei, sunt prelungirea mâinilor vindecătoare ale lui Dumnezeu !