Exercitii de alarmare miercuri, in Buzau

18 aprilie 2017 | 0 comentarii |

IGSU desfasora, timp de patru zile, un exercitiu de testare si verificare a echipamentelor din componenta sistemului de avertizare, la nivel national, in intervalul orar 10.00-15.00. Populatia este avertizata sa nu intre in panica si sa se obisnuiasca sa recunoasa fiecare tip de alarma.

 

alarmaSirenele vor suna, miercuri, timp de cinci ore, in Buzau, Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Ilfov, Neamt, Prahova, Suceava, Vaslui, Dambovita, Giurgiu, Iasi si in Bucuresti, intr-un exercitiu de alarmare care a inceput marti si se va incheia vineri, pe teritoriul intregii tari.

Timp de patru zile, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) va desfasura un amplu exercitiu, la nivel national, pentru testarea si verificarea unor echipamente din componenta sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila – PROCIV 2017. In perioada 18-21 aprilie, in localitati din tara va fi declansat mecanismul de instiintare a autoritatilor privind iminenta producerii unor evenimente deosebite si vor fi actionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populatiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice, transmite, printr-un comunicat de presa, IGSU.

In functie de situatia pe care o anunta, sirenele vor avea tonalitati diferite, iar simularile vor avea rolul de a verifica fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Populatia din orasele in care se organizeaza exercitiul va auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, in intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, vor fi testate si echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocala catre populatie, se mentioneaza in comunicatul IGSU.

Secretarul de Stat in MAI, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a  subliniat ca este important ca „populatia sa sesizeze ca aceste exercitii sunt foarte importante pentru infomarea lor”, adaugand o parte importanta a exercitiului consta si in verificarea functionarii sirenelor.

Acesta a atras atentia ca populatia trebuie sa stie cum sa procedeze in functie de tipul de alarma si a dat ca exemplu un posibil dezastru la Cernavoda, caz in care oamenii ar trebui sa ramana in locuinte. In alte zone este posibil sa fie un alt timp de alarma, de exemplu, de viitura, iar in acest caz trebuie ca oamenii sa paraseasca locuintele si sa se refugieze intr-o zona mai inalta, a explicat secretarul de stat, mentionand ca „NU se dau astfel de alarme inaintea unui cutremur sau dupa cutremur”.

Aceste alarme se folosesc pentru a avertiza populatia de un risc iminent. Daca, de exemplu, suna alarma pentru un risc aerian, inseamna ca trebuie sa mearga la cel mai apropiat post de protectie civila. Nu inseamna ca noi spunem ca ne e teama acum de un conflict. Aceste exercitii sunt o normalitate, trebuie sa ne obisnuim cu ele si sa nu le legam, cum am auzit, ca daca le facem inseamna ca noi stim ca va fi ceva. Nu! Le facem pentru ca trebuie facute periodic”, a mai spus Raed Arafat.

 

calendar alarmareIGSU le recomanda cetatenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile inspectoratelor pentru situatii de urgenta. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCITIU”.

La nivel national, exista peste 7.700 de astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate in cazul unor dezastre sau alte situatii de protectie civila, modul de actionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Responsabilitatea mentinerii in stare de operativitate a sistemului de instiintare-alarmare revine autoritatilor publice locale, iar reprezentantii inspectoratelor pentru situatii de urgenta deruleaza, periodic, actiuni de verificare in teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 5.248 mijloace de alarmare a populatiei.

In anul 2016, inspectoratele pentru situatii de urgenta (ISU) au organizat 1.533 exercitii de alarmare la nivelul localitatilor, actiuni derulate in colaborare cu comitetele judetene si locale pentru situatii de urgenta, institutiile publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta si operatorii economici sursa de risc. Rezilienta comunitatii pentru a depasi urmarile unor dezastre este consolidata prin pregatirea permanenta a autoritatilor responsabile cu managementul tipului de risc, in colaborare cu populatia civila, pentru atingerea dezideratului comun de imbunatatire a capacitatii de reactie a unui stat in fata provocarilor, se mentioneaza in comunicatul IGSU.

Raed Arafat a precizat ca dupa aceste exercitii de alarmare va face si o evaluare a modului in care autotitatile si populatia sunt pregatite sa faca fata unor situatii de dezastre.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*