Expunerea excesivă a pompierilor la radiații ultraviolete crește riscul de melanom

24 august 2023 | 0 comentarii |

Un studiu recent publicat în „Jurnalul American de Medicină Industrială” arată că pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de morbiditate și mortalitate din cauza melanomului, în comparație cu populația generală.

 

Pe lângă alte riscuri profesionale la care sunt expuși, pompierii au și un risc crescut de a face cancer de piele, arată un studiu privind prevalența și predictibilitatea cancerului de piele în rândul pompierilor, realizat în SUA, pe un eșantion de 552 de pompieri voluntari. Cercetarea, publicată în „Jurnalul American de Medicină Industrială”, a relevat o incidență și o mortalitate în exces din cauza melanomului în rândul acestor profesioniști, în comparație cu populația generală.

O meta-analiză a grupului de lucru a raportat o incidență a melanomului cu 19% mai mare în studiile despre pompieri comparativ cu serviciul în uniformă sau cu populația activă, cu 27% comparativ cu populația generală și cu 36% în studiile combinate. Participanții la studiu au fost preponderent albi non-hispanici (90,8%), bărbați (89,9%), cu o vârstă medie de 42,8 ani și o experiență medie de stingere a incendiilor de 17,6 ani.

Studiul, realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității de Stat din New Jersey, s-a concentrat pe evaluarea impactului expunerii profesionale asupra stării de sănătate a pompierilor și a evidențiat că expunerea la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge contribuie semnificativ la cifrele alarmante înregistrate. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) asociează expunerea profesională a pompierilor cu un risc crescut de melanom.

 

Importanța screeningului 

 

Dr Anca Stanciu

Mai puțin de o treime dintre pompierii incluși în cercetare au raportat utilizarea de rutină a cremelor solare (29,3%), deși 46,2% au spus că își petrec jumătate sau mai mult din timpul lor de lucru în aer liber. Cei care folosesc protecția solară și conștientizează riscul arsurilor solare au avut șanse duble de a-și face un control al pielii și de a depista precoce prezența melanomului.  

„Descoperirile sunt într-adevăr îngrijorătoare, dar, din păcate, nu ne așteptam să fie altfel. Pompierii sunt expuși constant la radiațiile UV și substanțele chimice nocive în timpul intervențiilor, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea melanomului. În cazul lor, expunerea la radiațiile UV nu se limitează doar la sursa naturală. Acești eroi sunt adesea expuși la condiții extrem de dificile, inclusiv flăcări și fum dens, în timpul misiunilor lor. Pe lângă aceasta, materialele ignifuge și alte substanțe chimice din mediul lor de lucru pot conține agenți cancerigeni care amplifică riscul de dezvoltare a melanomului. Ca urmare, este imperativ să implementămun screening regulat al pielii pentru a depista în stadii incipiente melanomul și alte forme de cancer de piele, explică dr. Anca Mihaela Stanciu, medic primar dermatolog în cadrul Dr Leventer Center.

 

Semnele unui posibil melanom

 

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele, care își găsește originea în melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Această boală poate apărea atât în zonele expuse la lumina soarelui, cât și în regiuni mai puțin vizibile, precum talpa piciorului sau zona genitală. Unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea melanomului este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV), indiferent dacă provin de la soare sau de la surse artificiale (inclusiv aparate de bronzat).

Suspiciunea de melanom poate apărea atunci când o aluniță suferă modificări. Apare mai frecvent după vârsta de 25-30 de ani, crește în dimensiune și în volum și prezintă multiple culori, de la roz albicios la cafeniu și negru. Melanomul poate varia în dimensiuni, de la câțiva milimetri, la câțiva centimetri. De obicei, acesta evoluează fără simptome evidente, ceea ce face identificarea sa precoce esențială”, atrage atenția specialistul.

 

Regula ABCDE 

 

ABCDE este acronimul pentru ghidul care poate ajuta la monitorizarea semnelor alarmante în cazul unei alunițe suspecte, menționează medicul dermatolog.

Asimetrie: alunițele normale sunt, în general, simetrice. În contrast, alunițele suspecte pot să prezinte o asimetrie în ceea ce privește forma lor.

Bordură: marginile unei alunițe sănătoase sunt de obicei regulate și bine definite. În cazul alunițelor suspecte, marginile pot fi neregulate sau inegale.

Culoare: o aluniță sănătoasă poate avea o singură culoare uniformă. În schimb, alunițele suspecte pot avea variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.

Diametru: alunițele normale sunt, în general, mai mici, având un diametru sub 6 milimetri. În cazul alunițelor suspecte, acest diametru poate fi mai mare.

Evoluție: dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, modificări ale culorii sau apariția simptomelor asociate, este recomandat să consultați un medic. Rețineți că în acest caz, un medic dermatolog poate efectua o evaluare și poate decide asupra necesității unor investigații suplimentare.

 


Adaugati un comentariu


 

*