2000 de români au fost salvați prin Transplant Medular la Institutul Clinic Fundeni

24 august 2023 | 0 comentarii |

Aproape 100.000 de români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor de celule Stem Hematopoietice, dar țara noastră este în continuare „codașă” în UE la numărul donatorilor, în timp ce zeci de pacienți așteaptă găsirea unui donator compatibil.

 

Când o persoană este diagnosticată cu leucemie, mieloame sau limfoame, are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice pentru a învinge cancerul. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se înscrie în Registul donatorilor, îi poate salva însă viața!

În prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sunt înscriși 96.106 de români, pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, dar 45 de oameni așteaptă găsirea unui donator compatibil. Aproape 10.000 de donatori s-au înscris în registru în ultimul an, dar țara noastră se află, în continuare, la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul lor. „Cu cât suntem mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai mult cresc șansele lor! Ne înscriem în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Donăm o șansă la VIAȚĂ!”, este mesajul transmis de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, în contextul apropierii Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

 

La fiecare 35 de secunde, o persoană din lume află că suferă de un cancer de sânge, iar în fiecare an, trei din 100.000 de români sunt diagnosticați cu o astfel de boală. În România, ca peste tot în lume, cancerele de sânge sunt mult mai frecvente decât cele cu tumori solide, iar rata de supraviețuire este și ea mult mai mare. În ultimii ani însă, opțiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice. Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienților care suferă de cancere de sânge și au indicație pentru această procedură.

„Pacienții care suferă de un cancer de sânge au din ce în ce mai multe opțiuni de tratament, lucru care poate fi observat în rezultatele tot mai îmbucurătoare ale terapiilor și în calitatea vieții”, subliniază Cezar Irimia, președintele FABC, care amintește că, în cea de-a treia sâmbătă din septembrie a fiecărui an este Ziua Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și își exprimă speranța că, până atunci, în Registru vor fi cel puțin 100.000 de români înscriși.

 

În această lună, echipa Secției Hematologie IV- Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni a marcat realizarea a 2.000 de transplanturi medulare.

Prof. dr. Alina Tănase, șefa secției, anunță că, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, Institutul Fundeni va organiza un eveniment prin care va fi marcată efectuarea celor 2000 de proceduri de Transplant Medular, la care invită pacienții transplantați să fie alături de echipa sa, pentru a marca evenimntul. Cu această ocazie va fi vernisată și o expoziție de fotografii cu pacienți transplantați, pe care medicul i-a rugat să trimită imagini reprezentative, considerând că acesta este „cel mai valoros mod de a ajuta pacienții care trec prin procedura de Transplant Medular este să le arătăm că se poate, nu sunt singuri în această situație și că există vindecare și viață după o astfel de boală”, a transmis, pe rețelele sociale, prof. univ. dr. Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular, șefa Secției de Transplant Medular de la IC Fundeni.

 

Prof. Dr. Alina Tanase

Îngerul blond de la Fundeni” (cum o numesc pacienții pe doctorița Tănase) a lansat, în acest scop, un apel „pacienților care au trecut prin această procedură medicală miraculoasă să se ralieze, răspunzând invitației echipei medicale care luptă neobosit alături de cei bolnavi pentru salvarea vieții lor”, rugându-i să trimită fotografiile (din momentul transplantului, din viața actuală/ fotografiile pe care le considerați sugestive) pe adresa de e-mail a Transplantului Medular (transplant.medular@icfundeni.ro) până la data de 1 Septembrie 2023, menționând numele și data efectuării lor, pentru ca în cadrul unei expoziții-eveniment ce se va organiza în luna Septembrie, pentru a marca efectuarea celor a 2000 de proceduri de Transplant Medular.

Un transplant medular este posibil numai atunci când există identificat un donator genetic compatibil pentru pacientul onco-hematologic. Acesta are multă bunăvoință, curaj și disponibilitate, cât și o infinită generozitate și empatie, pentru a se implica. De aceea, cu această ocazie, mulţumim tuturor donatorilor noștri fără de care aceste realizări ale noastre nu ar fi fost posibile”, a mai spus prof. univ. dr. Alina Tănase, care a menționat că trimiterea fotografiilor reprezintă consimțământul pacienților de a participa la expoziție.

În același context, echipa Registrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice anunță că „în curând, pe data de 16 septembrie, alături de toate Registrele lumii cu care suntem interconectați, vom sărbători, cu bucurie, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice”.

În aceată perioadă, pe pagina de Facebook a Registrului sunt publicate testimoniale ale unor pacienți transplantați, dar și al celor care aleg să devină donatori, încurajându-i și pe alții să aibă curajul și sentimentul mulțumirii de sine că au făcut o faptă bună pentru ei și pentru cei din jur, fiecare voluntar înscris crescând șansele pentru persoanele aflate în suferință.

Alegem, și noi, să mulțumim donatorilor Registrului, în mod special atunci, dar și ori de câte ori avem ocazia. Vă suntem recunoscători pentru bunăvoința voastră, pentru încrederea care o aveți în noi ca instituție, pentru generozitatea voastră, pentru efortul făcut de a ieși din propria zonă de confort și de a va implica în salvarea unei vieți. Thank you, Donor!”, subliniază echipa Registrului.

 

Transplantul de celule stem hematopoietice este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru multe tipuri de cancere de sânge, precum leucemiile, limfomul și mielomul multiplu. Pe lângă acestea, există și alte afecțiuni mai puțin cunoscute care au ca indicație de tratament transplantul: anemia aplastică severă, siclemia, talasemia majoră, bolile imunodeficitare, anemia Fanconi și anumite dereglări metabolice ereditare.

Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Întrucât șansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în registru și să devină șansa la viață pentru alți oameni”, precizează dr. Traian Laurian Arghişan, director general Interimar al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Prof. Dr. Daniel Coriu

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Societatății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, atrăgea atenția, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge, că Registrul donatorilor din România este unul „micuț” față de cel al Germaniei, spre exemplu, unde sunt peste 9 milioane de donatori.

Cunoscutul medic hematolog crede că pentru a schimba aceste date este necesară implicarea tuturor factorilor de influență. „Să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate, să dezvoltăm acest sentiment al apartenenței la comunitate”, a spus medicul, sugerând că ar trebui „să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani”, în primul rând prin modificarea programei școlare. „Copilul, în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. Copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul îl protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale – diabetul zaharat, obezitatea… De ce nu, să înveţe chiar tehnica de a acorda primul ajutor. Toate aceste lucruri contează!”, a subliniat profesorul Coriu, mulțumind donatorilor, a căror singură motivație este dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.

 

Prof. univ. dr. Alina Tănase a explicat că, la ora actuală, „cancerele hematologice beneficiază de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, în ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, țintite, care oferă șanse de vindecare și cazurilor refractare la tratamentul standard. Toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutină în România și sperăm ca terapiile celulare, nou introduse și la noi, să se dezvolte în viitorul apropiat”.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) și alotransplant (transplantul de la donator). Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. În cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.

Mai multe informații despre cum se poate deveni donator de celule stem sunt disponibile pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*