Extinctoarele și hidranții din mai multe spitale, verificate doar „pe hârtie”

O astfel de practică este pusă în seama unei firme din București care are ramificații și la nivelul județului Buzău.

 

În cursul acestei dimineți, în 28 de județe din țară au avut loc 218 percheziții în efectuate de polițiști, într-un dosar complex de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Opt din aceste percheziții au avut loc și în județul Buzău, la domiciliile unor persoane suspectate că au legătură cu o societate comercială din București care a pus în pericol siguranța a mii de oameni, efectuând verificări fictive ale extinctoarelor și instalațiilor de stingere a incendiilor în mai multe instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public și de transport aerian, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinate chimice etc.

Printre instituțiile publice care aveau contract cu firma respectivă se numără și mai multe spitale, școli, penitenciare și unități militare, a căror siguranță a fost serios periclitată, începând cu anul 2019.

 

Ancheta a fost demarată de Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Mureș, unde au fost depistate primele nereguli, iar astfel s-a ajuns la firma din Capitalăcare presta astfel de servicii fictive în mai multe județe din țară printre care și Buzăul. S-a stabilit astfel că firma avea contracte cu numeroase instituții publice și private de interes național, sarcina sa fiind asigurarea mentenanței echipamentelor de protecție împotriva incendiilor, respectiv a extinctoarelor și hidranților. Mentenanța presupunea verificarea acestor dispozitive, încărcarea extinctoarelor și efectuarea de reparații atunci când era cazul. În urma primelor verificări efectuate de polițiști s-a stabilit că aceste lucrări s-ar fi efectuat doar „pe hârtie”, fără verificarea efectivă a bunei funcționări a echipamentelor care pot face diferența între viață și moarte în caz de incendiu.

Practic, angajații firmei care ar fi trebuit să facă aceste operațiuni se rezumau doar la a schimba sigiliile și etichetele de conformitate sau de valabilitate, fără să conteze prea mult că dispozitivele de intervenție în caz de incendiu ar putea fi nefuncționale.

 

Făceau acest lucru fără știința beneficiarilor, care erau încredințați că totul este în regulă, fapt pentru care au și achitat sume importante pentru aceste servicii, efectuate doar de fațadă. Ca și cum nu ar fi fost suficient că își înșeală clienții și puneau în pericol viața a mii de oameni, printre care pacienții din spitale și copiii care merg la școală, administratorul firmei nici nu a înregistrat în totalitate veniturile obținute, în scopul maximizării profitului, prin evitarea taxelor datorate statului.

Anchetatorii spun că gravitatea faptelor este dată de amploarea actelor materiale care au vizat instituții și companii importante. Într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției se menționează de asemenea că „gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat, prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”. Ancheta este coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR, iar perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din trupele speciale de la nivelul fiecăruia din cele 28 de județe.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*