Fara excese, la trecerea de la post la festinul de Sarbatori

24 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii spun ca este bine ca aceasta sa se faca treptat, fiind total nerecomandat excesul de mancaruri „de dulce”, imediat dupa ultima zi de post.

 

masa de craciun (2)Postul Craciunului, urmat in parte sau pe parcursul tututor celor 6 saptamani, de foarte multi crestini, poate aduce si insemnate probleme de sanatate celor care nu au grija de cum sa se adapteze la  mesele imbelsugate de dupa indelungata perioada de abstinenta.

Medicii, recomanda postul aproape oricui, pentru ca pe langa semnificatia religioasa, acesta are si darul detoxifierii organismului. Exceptie fac femeile insarcinate, copiii si eventual adolescentii care au foarte mult de invatat sau fac activitati sportive care necesita efort deosebit, precum si cei care sufera de diferite afectiuni. Pentru toti cei care se abtin de la mesele imbelsugate in perioada premergatoare Craciunului, postul inseamna o crestere a vitalitatii organismului, o imbunatatire a activitatii functiilor hepatice si a celei digestive, dar si o buna detoxifiere a organismului.

Dar unul dintre cele mai grave pericole il reprezinta trecerea de la post, la traditionala masa imbelsugata a Craciunului si a zilelor ce urmeaza pana dupa Revelion. Bucatele preparate dupa taierea porcului, puse pe masa de Craciun, prajiturile, precum si bauturile alcoolice care nu lipsesc de la petrecerile specifice sfarsituui de an pot conduce la toxinfectii alimentare.

Daca tranzitia de la lipsa unei varietati in ceea ce priveste proteinele, a deficitului de vitamine, de fier si a excesului de carbohidrati la abundenta in alimentatie nu este realizata cumpatat, atunci problemele de sanatate pot strica, atat Craciunul, cat si Revelionul.

 

masa de craciun (1)Specialistii recomanda ca trecerea de la post la mesele de Sarbatori sa se faca lin, pe parcursul a cel putin doua-trei zile. Astfel, pentru ca preparatele traditionale de Craciun sa nu pice greu la stomac este indicat cunsumul unei proportii de 60 la suta preparate vegetale si 40 la suta mancare „de dulce”. Acest lucru inseamna ca, la o portie de friptura de porc, este recomandat sa se aseze pe masa si o salata dubla.

Masa de Craciun nu trebuie inceputa direct cu mancare grea, ci mai degraba cu un antreu vegetal, pentru ca astfel se deschide digestia, cu alimente usoare, pentru celelalte alimente mai grele care vor urma.

Urmatorul fel de mancare ar trebui sa fie ciorba. Aceasta are un important rol in a dilua sucurile gastrice si, mai mult, de a tampona aciditatea lor, functionand adesea ca un pansament pentru stomac. Nutritionistii recomanda ciorba sau supa incalzita usor, la fiecare masa. Inca un pas pentru evitarea problemelor de sanatate dupa Post si trecerea la bucatele de Craciun il reprezinta evitarea alimentelor reci sau a celor foarte fierbinti.

Specialistii mai recomanda sa nu se consume mai mult de doua feluri la o masa, pentru ca o portie in plus poate face diferenta dintre o zi sau o seara perfecta si una petrecuta cu puternice crampe stomacale sau, mai rau, pe un pat in salonul de la Urgente.

 

vinIn ceea ce priveste bauturile, dupa cateva saptamani de abstinenta, trebuie evitat excesul de alcool, la finalul regimului.

Recomandat este sa se evite intotdeauna excesul de alcool, dar in perioada Sarbatorilor de iarna, foarte multa lume nu tine cont de sfaturile medicilor. Multi sustin ca o tarie la aperitiv deschide apeptitul, dar in acelasi timp, trebuie retinut faptul ca si irita mucoasa gastrica si creste miscarile intestinale. Pe cat posibil, trebuie evitate bauturile alcoolice sau, daca se poate,  sa fie combinate cu sucuri naturale.

Un ultim aspect important in evitarea unei toxiinfectii alimentare consta in pauzele dintre mese. Astfel, medicii recomanda sa nu va grabiti sa serviti urmatorul fel imediat ce l-ati terminat pe precedentul, consumul preparatelor intr-un ritm lent si linistit, permitand organismului sa se acomodeaza cu digestia si aducand si pofta de mancare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*