Federația Solidaritatea Sanitară, nemulțumită în continuare de negocierile cu Guvernul

9 februarie 2024 | 0 comentarii |

După protestele și negocierile de joi, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au transmis că membrii lor sunt în continuare nemulțumiți și că protestele vor continua, iar în același timp se fac pregătiri pentru greva generală.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a transmis, astăzi, o informarea publică referitoare la negocierile care au avut loc ieri cu factorii decizionali din ministerele Muncii și Sănătății, ca urmare a protestelor care au avut loc în fața celor două ministere.

Liderii sindicali spun că „negocierile (cu reprezentanții Guvernului – n.r.) au avansat discret (nesemnificativ, deocamdată doar la nivelul intențiilor declarate) în privința altor categorii de revendicări decât cele aferente creșterilor salariale”, astfel că membrii FSSR sunt hotărâți să continue acțiunile de protest și se pregătesc de declanșarea unei greve generale. 

 

Unul dintre punctele esențiale ale disputei cu Guvernul (alături de mărimea creșterii salariale) constă în faptul că guvernanții vor să acorde doar creșterea salariilor de bază, în timp ce FSSR cere creșterea întregii anvelope salariale, ceea ce ar însemna creșterea proporțională a tuturor salariilor, precum și a sporurilor, alături de restul drepturilor salariale.

În timpul protestului de ieri, de la Ministerul Sănătății, sindicaliștii FSSR au atras atenția că în timp ce ei protestau, ministrul Sănătății „a intrat pe ușa din dos în minister”, ocolindu-i.

Este firesc ca Federația «Solidaritatea Sanitară» să le fie antipatică guvernanților (tuturor guvernanților), deoarece noi cerem drepturile tuturor angajaților din sănătate, fără a ne rezuma umili la ce ar vrea ei să le dea. Nu este însă firesc gestul unui medic de-a evita întâlnirea cu colegii și colegele aflați/aflate în stradă. Pentru corectitudinea informațiilor, precizăm că la scurt timp după intrarea în instituție ministrul sănătății s-a prezentat la negocierile cu o delegație a celor aflați în stradă”, susțin reprezentanții federației sindicale.

Potrivit FSSR, referitor la creșterile salariale „situația la acest moment este următoarea:

(1) Creșterea veniturilor salariale pentru anul 2024 intenționată de Guvern este, în medie, de 10%. Mai exact, pe modelul propus de Guvern angajații din sănătate ar primi pe tot anul 2024, în medie, venituri salariale cu doar 10% mai mari.

(2) Creșterea DOAR a salariilor de bază pe modelul 5% de la 1 ianuarie 2024, 10% din martie 2024 și 5 din iunie 2024 ar avea următoarele rezultate:

– în iulie 2024 (după ultima creștere) veniturile salariale ale angajaților din sănătate ar fi cu DOAR 13,9% mai mari;

– recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea permanenței serviciilor medicale/funcționării unității va fi blocată în continuare la nivelul anului 2018.

(3) Creșterea medie a salariilor de bază ascunde două efecte negative:

– nici o creștere pentru sporuri;

– distribuția asimetrică a creșterii cu 15% a salariilor de bază va conduce la procente nesemnificative (în unele cazuri la nici o creștere) pentru unele categorii de angajați”, precizează sindicaliștii.

 

Sursă foto: Solidaritatea Sanitara / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*