Panică la Spitalul Județean Buzău. 22 de persoane au fost evacuate dintr-un salon UPU

9 februarie 2024 | 0 comentarii |

O conductă de alimentare cu oxigen fisurată ar putea fi cauza unei explozii care a avut loc fără incendiu, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

A fost alertat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, care a mobilizat toate autospecialele din dotare. Personalul medical din spital, cu imaginea tragediilor din alte spitale în minte, a trecut imediat la evacuarea pacienților, care minute în șir nu au înțeles prea bine ce se întâmplă. Speriaţi, până la sosirea pompierilor, bolnavii s-au mobilizat și ei, iar cei care se ţineau pe picioare au început să ia la rând saloanele, pentru a-i scoate afară pe cei imobilizaţi. Pacienţii au fost scoşi în curtea spitalului şi către containere, iar o parte din ei au fost redirecţionaţi către secţiile de chirurgie, a explicat dr. Nicoleta Popescu, șefa UPU, precizând că, până la remedierea defecţiunii care a cauzat incidentul, secţia a fost închisă parţial.

În total, 22 de persoane – 18 pacienți și 4 cadre medicale – au fost evacuate, însă, pentru că ambulanţele veneau la foc continuu cu alţi pacienţi, medicii au început să-i trieze în curtea spitalului și să-i dirijeze către secții.

 

În doar câteva minute, locul a fost împânzit de zeci de medici, paramedici, pompieri şi poliţişti. La sosirea echipajelor de pompieri s-a constat că pe secţia UPU existau degajări de fum, din cauza unei defecţiuni la o instalaţie de oxigen”, a precizat Alice Ioniță, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

Pompierii au descoperit însă că nu exista pericolul unui incendiu, ci „se produsese o avarie pe conducta de alimentare cu oxigen către unul din saloanele UPU și s-a produs o explozie neurmată de incendiu. Flacăra s-a stins de la sine și nu a existat pericolul propagării, întrucât în zona respectivă nu erau materiale combustibile. Pe unul din pereţii din interiorul salonului se observă mici urme de ardere, pe aproximativ 20 centimetri. Toţi pacienţii au fost evacuaţi în condiţii de siguranţă, nu au fost intoxicări cu fum și nici alte probleme medicale”, a precizat lt. col. Loren Pascu, inspector șef adjunct al ISU Buzău.

 

Până la restabilirea situației, triajul pacienților care au ajuns cu ambulanțele la spital și direcționarea acestora către secțiile spitalului a avut loc în curtea unității medicale. „Din fericire a fost un incident minor, și nu a fost urmat de incendiu. Nu știm exact cauza producerii lui, urmează ca atât pompierii cât și noi să facem verificări și să luăm măsurile care se impun. Până la acest moment nu am un răspuns clar referitor la cauza producerii incidentului. Probabil vechimea și joncțiunea țevii în interiorul peretelui… Rețeaua de oxigen are o vechime de peste 10 ani, iar în perioada pandemiei s-a tot completat, pentru a susține pacienții Covid. Din această cauză au fost atrase fonduri europene și, la finalul anului trecut, au început lucrările pentru înlocuirea țevilor și montarea unui sistem modern de alarmare la incendiu, inclusiv cu senzori de detectarea fumului și a gazelor medicale, iar lucrările se vor încheia în următoarele 5 zile” , a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, care consideră însă că aceste lucrări nu au influențat explozia, pentru că vineri nu s-a lucratîn UPU.

 

Cauzele exacte ale producerii incidentului vor fi stabilite în urma anchetei. Specialiștii ISU Buzău spun că explozia s-a produs în urma unei fisuri a conductei de alimentare cu oxigen, dar nu se știe încă de ce a apărut această fisură, urmând să se stabilească dacă a fost o legătură între lucrările care se execută și incident. Reprezentanții ISU spun că în februarie anul trecut, când a fost făcut control la SJU Buzău „au fost identificate câteva aspecte necorespunzătoare și au fost aplicate 8 avertismente şi o amendă”, iar în perioada următoare vor urma activităţi de verificare în toate unităţile spitaliceşti din județ.

Între timp, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) a deschis un dosar penal in rem pentru „distrugere din culpă, iar cercetările continuă sub coordonarea Parchetului, pentru clarificarea tuturor împrejurărilor ce au dus la producerea incidentului”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane-Mari Vrapciu.

 

Schimbarea rețelei de oxigen la UPU era programată după mutarea activității în noua clădire, însă planul nu a putut fi respectat pentru că inaugurarea programată în decembrie 2023 a fost amânată pentru vara anului 2024, întârzierile fiind cauzate de licitațiile pentru dotarea unitării medicale. „Sunt încă în licitație 6 loturi de apartură și echipamente medicale”, a precizat Claudiu Damian.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că darea în folosință a noii secții UPU va avea loc cel mai târziu la începutul verii.

„Vor fi nişte spaţii noi, în acelaşi timp oferim şi medicilor un cadru normal, civilizat şi cu tehnică de ultimă generaţie ca să poată salva cât mai multe vieţii. Din câte ştiu eu, instalaţia de oxigen este reabilitată 90%… Sperăm să se finalizeze și licitațiile pentru echipamente medicale în curând și lucrurile să intre în normalitate, să putem asigura servicii medicale de calitate înaltă pentru buzoieni, așa cum este normal și cum merită orice pacient”, a sprecizat preşedintele CJ.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*