Gestul emoționant al soției unui tânăr din Oradea a salvat mai multe vieți

6 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Deși însărcinată în opt luni, tânăra a avut puterea să accepte donarea organelor soțului ei, impresionând o țară întreagă, dar și pe medici și pe reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

 

Transplantul ar putea reveni la perioada de „glorie” în România, este mesajul optimist transmis de Agenția Națională de Transplant (ANT) care anunță că, în ultima perioadă, tot mai multe familii au acceptat donarea de organe și că, doar în ultimele trei zile au avut loc prelevări de organe la Deva, București și Oradea.

Chiar în aceeași zi în care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța, la „Școala de vară a pacienților cronici”, organizată de Asociația Transplantaților din România la Saturn, că peste câteva zile va lansa pune în dezbatere publică un act normativ cu indicatori de management pentru activitatea de transplant în spitalele judeţene, astfel încât toate aceste unităţi sanitare să dezvolte centre de prelevare, a avut loc un transplant de rinichi la Spitalul „C.I.Parhon” din Iași, unde un pacient în vârstă de 38 de ani a fost salvat de mama sa, care i-a donat un rinichi.

Veștile bune despre donarea de organe și operațiile de transplant au continuat, parcă pentru a demonstra că activitatea de transplant va putea să revină, treptat, la performanțele din anii de referință, când România se compara cu țările cu mare experiență. Agenția Națională de Transplant, coordonată de medicul Radu Zamfir, subliniază că tot mai multe vieți sunt salvate în ultima vreme, ca urmare a faptului că numărul donatorilor crește de la o zi la alta.

 

Dr. Pantiș, împreună cu echipa de prelevare

Unul dintre cele mai emoționante gesturi, care i-a impresionat și pe medici, avut loc la Oradea, unde noaptea trecută, echipa coordonată de medicul Carmen Pantiș a prelevat organele unui tânăr care suferise un stop cardiorespirator, a cărui soție, deși însărcinată în opt luni, a avut puterea de a accepta ca organele soțului ei să salveze alte vieți.

În noaptea 5 spre 6 septembrie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a avut loc a unsprezecea prelevare de organe și țesuturi din acest an. Soția însărcinată în opt luni a unui tânăr de 34 de ani din judeţul Bihor, care a suferit un stop cardiorespirator pentru care medicii nu au mai putut face nimic, a fost de acord cu prelevarea de organe pentru a salva alte vieți din lungul șir de pe listele de așteptare. Un gest uman cu o încărcătură emoțională deosebită, o decizie grea, dar înțeleaptă, pentru care trebuie cu toții să le fim recunoscători. Rinichii vor pleca la Cluj-Napoca, iar ficatul la București. Familia a fost de acord și cu prelevarea de țesuturi: corneea va ajunge să salveze vederea a doi pacienți de la Spitalul Militar din București, iar țesuturile osoase vor ajunge la Banca de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina. Un gest de omenie care a depășit durerea sfâșietoare a unei familii. Echipa medicală de la Oradea, implicată și conectată la medicina modernă, și efortul echipelor de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni și Cluj au redat bucuria de a trăi unor oameni aflați în suferință”, este mesajul plin de recunoştinţă al dr. Carmen Pantiș, coordonator Regional al ANT și coordonator de transplant al SCJU Oradea.

 

O altă prelevare de organe, a 16-a din acest an, a avut loc, joi seara, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. Echipele de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni au recoltat ficatul şi rinichii.

Este un gest plin de altruism făcut de familia donatorului, căreia îi mulţumim pentru nemărginita dragoste şi putere de a ajuta alţi oameni, acceptând donarea de organe. Pacientul, un bărbat de 60 ani, a fost diagnosticat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. Această şansă la viaţă nu ar putea avea loc fără activitatea depusă cu multă implicare şi pasiune a echipei de la Spitalul Floreasca, a «culturii donatorului» implementată de 20 ani” în acest spital, a declarat dr. Rosana Turcu, coordonator de transplant la Spitalul de Urgență Floreasca, într-o postare pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

Rinchii prelevați la Floreasca au mers la Institutul Clinic Fundeni unde au salvat două vieți, iar ficatul a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iași, unde a salvat un alt pacient a cărui viață depindea de găsirea unui organ salvator compatibil.

 

Și la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a avut loc o prelevare de organe. În noaptea de 4 septembrie, un bărbat în vârstă de 60 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat viaţa altor pacienţi. „Este a treia prelevare de organe din acest an de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Echipe de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca au prelevat ficatul, rinichii şi ţesuturile (cornee, oase), care au ajuns la pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare. Mulţumim familiei donatorului pentru puterea de a dărui viaţă dincolo de durerea lor. Mulţumim colegilor de la Deva şi echipelor de prelevare care au făcut posibilă o nouă şansă la viaţă pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă”, a transmis Agenția Națională de Transplant care încurajează donarea și, alături de asociațiile de pacienți încearcă să convingă tot mai mulți români că prin gestul altruist de a acorda a doua șansă la viață altor oameni, donatorul „înger” continuă să trăiască prin viețile astfel salvate.

Programul Național de Transplant are nevoie de încredere, transparență și responsabilitate! Există responsabilitate instituțională, există criterii obiective de întocmire a listelor de așteptare și alocare a grefelor, iar dovada vie a «excelenței în medicină» a echipelor medicale și a generozității familiilor donatoare care cu toată suferința pierderii au ales să dea speranță celor cu puțina speranță suntem noi, transplantații”, transmite, la rândul său, medicul buzoian Crina Ștefănescu, președintele Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS.

 


Adaugati un comentariu


 

*