Fii cumpatat la masa de Paste, ca sa nu ajungi la Urgente !

13 aprilie 2012 | 0 comentarii |

De ce nu stiu unii dintre semenii nostri sa manance cu moderatie?  De ce se calicesc la mancare si bautura, mai ales dupa o perioada de post, pana ajung la urgenta, dupa sarbatori? De ce doar de teama „cutitului” renunta unii sa mai faca abuz de mancare si bautura si de multe ori atunci cand e prea tarziu sau, in cel mai fericit caz, dupa avertismentul medicului ca isi pun sanatatea si chiar viata in pericol?

Pentru ca le pasa de sanatatea buzoienilor, medicii nostri incearca sa raspunda la aceste intrebari tragand un semnal de alarma, valabil nu numai pentru sarbatori, ci si in tot restul anului.

 

Intre traditie si lacomie

Mai sunt doar cateva zile pana la Paste. Ca de fiecare data la o mare sarbatoare, punem pe masa ceea ce avem mai bun, de la oua la carne de miel si de la mititei pana la vin din belsug.  „Masa copioasa de Paste vine, pentru cei mai multi dintre noi, imediat dupa o saptamana sau mai multe de post, dupa o  alimentatie saraca in proteine. Supra-alimentatia in timpul Sarbatorilor Pascale poate pune insa sanatatea si chiar viata in pericol. Daca nu ne putem abtine de la bunatatile pascale scose pe masa de o bunica sau vreo matusa maestra intr-ale gurii, sa nu ne miram daca dupa aceea ne zvarcolim in chinurile indigestiei. Intre traditie si abuz, ramane insa precautia, iar cateva trucuri ne pot scapa de riscul de a ajunge la Urgente in loc sa ne bucuram de sarbatori”, atrage atentia dr. Mircea Citrea, medic de familie.

 

Preventie si moderatie pentru o buna digestie

Medicii recomanda, pentru a evita problemele de dupa Sarbatori sau chiar din timpul acestora, sa se consume, pe langa alimentele traditionale de Paste, multe fibre. “Le gasim in fructe, legume proaspete, cereale integrale, oleaginoase. Au darul de a favoriza tranzitul intestinal si de a ne feri de constipatie, pe langa faptul ca sunt surse importante de vitamine si minerale. Trebuie sa avem insa grija la cruditati, in cazul unui colon iritabil fiind preferabil sa se consume fierte. Nu numai fibrele, ci si alimentele bogate in enzime ajuta digestia (branza, ananasul, mierea de albine). Foarte important este, de asemenea, sa se manance in tihna, sa se aloce timp suficient mestecatului bolului alimentar. Chiar si ciorba de miel, una dintre vedetele Sfintelor Sarbatori Pascale, este bine sa fie alternata cu supa de pui, care previne instalarea crampelor.  Nici apa nu este recomandata in timpul mesei, pentru ca in combinatie cu mancarea dilueaza sucul gastric si favorizeaza balonarea. Un pahar cu suc de lamaie consumat inaintea mesei ajuta stomacul sa faca fata mai usor digestiei”, ne sfatuieste dr. Citrea.

 

Postul si masa de Paste, doua extreme

Medicii considera, de asemenea, ca postul indelungat poate genera carente proteice, iar trecerea brusca la masa abundenta de Paste nu face decat sa bulverseze buna  functionare a organismului.

„Crestinii au parte, intr-o scurta perioada de timp, de doua meniuri aflate la extreme. In timpul postului, consuma foarte multe legume. Proteinele din legume si fructe au o valoare biologica semnificativ mai mica decat cele din oua, lapte si carne. In perioada de post, care are si un rol benefic, acela de detoxifiere a organismului, pot aparea insa carente proteice. De aceea, nu se recomanda copiilor sa tina post o perioada mai mare de cateva zile, pentru a nu inregistra carente de  amino-acizii esentiali  (Omega 3 si Omega 6), de vitamina A, D, E si K, precum si de cateva minerale importante. Ar fi ideal ca postul sa fie monitorizat de catre medicul de familie si nu este recomandat celor care au o stare precara de sanatate sau au probleme metabolice”,  apreciaza dr. Nicoleta Sava, medic primar cardiolog.

 

Pericol pentru cardiaci

Dupa o perioada de cateva zile sau saptamani de post, tendinta omului obisnuit este   de a „recupera” ceea ce si-au refuzat in tot acest timp, la mesele din timpul sarbatorilor. Acest lucru nu numai ca provoaca celor mai multi disconfortul cauzat de balonare si de indigestie, dar poate fi fatal persoanelor cardiace. „La masa de Pasti, principalii <actori> sunt oul si carnea de miel. Oul este foarte apreciat de organism, proteinele sale fiind total asimilabile. Carnea de miel are proteine fara prea multe toxine. La randul sau, vinul rosu contine cateva substante foarte bune pentru organism. Problemele apar insa la… excese. Din pacate, la fiecare sarbatoare mare, sectiile de urgenta ale spitalelor sunt pline de oameni care au facut fie excese alimentare, fie bahice. Excesele alimentare pot duce pacientii nu numai la sectia de medicina interna sau la gastroenterologie, ci si la cardiologie sau la chirurgie, iar in cazul cardiacilor pot duce chiar la deces”,  atrage atentia dr. Sava.

 

Terapie de familie

Psiholog Doina Mihai

Sarbatorile Pascale sunt insa nu numai prilej de imbuibare, ci si un bun prilej de consolidare a relatiilor familiale, sustin psihologii. “Petrecand Pastele impreuna cu cei dragi (copii, parinti, bunici, rude, prieteni), beneficiem nu doar de bunatatile de pe masa, ci si de hrana sufleteasca pe care o  ofera atmosfera creata. Ouale rosii, pasca, drobul si friptura de miel ne hranesc din punct de vedere fiziologic, dar ne asigura si hrana spirituala atunci cand sunt impartite cu cei dragi, cand daruim si primim iubire, bucurie, apropiere, caldura. Dincolo de actul de a manca impreuna cu familia si prietenii, importante sunt emotiile, trairile, starea de multumire, relaxarea, energia pozitiva pe care le resimtim cand petrecem sarbatorile”,  apreciaza psihologul principal Doina Mihai, care spune ca masa de Paste in familie este unul dintre momentele in care se comunica foarte mult si se consolideaza relatiile, putand fi considerata un bun prilej pentru “terapie de familie”.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*