Ai grija ce oua mananci de Paste !

10 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Organismul este supus, in perioada Sarbatorilor Pascale, unui adevarat bombardament caloric si nutritional, asa ca trebuie sa avem grija, cel putin, sa consumam produse proaspete. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare cauzate de oua necorespunzatoare, dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica in cadrul DSP Buzau, atrage atentia asupra catorva lucruri aparent banale, insa deseori neglijate, de care trebuie sa tinem cont inainte de a cumpara oua pentru Paste si, mai ales, inainte de a le consuma.

Ouale, folosite din plin in aceste zile, fie inrosite, fie in drobul de miel, in cozonaci, in pasca si in alte bucate, devin extrem de periculoase daca sunt vechi. Asa ca, atunci cand le cumparam din magazin, este bine sa fim atenti ca marcajele cu care sunt stampilate sa fie clare si identice cu cele de pe ambalaje. Trebuie, de asemenea, sa existe marcajul care indica metoda de crestere a pasarilor: oua de gaini crescute in aer liber, in hale la sol sau in baterii, atat pentru oua cat si pentru ambalaje. Este bine de stiut ca ouale proaspete au coaja aspra, cu pori vizibili, in timp ce ouale vechi au coaja lucioasa, uneori cu pete, iar porii nu sunt vizibili. Albusul oualor proaspete este de culoare alb spre roz-deschis, iar galbenusul de culoare galben-deschis pana spre rosiatic, sferic, asezat central si separat de albus. La cele vechi, galbenusul nu mai este separat de albus, devine mobil si are forma neregulata, uneori fixandu-se de partea interna a cojii. Pe partea interna a cojii pot fi observate si pete de culoare inchisa care sunt produse de diferite mucegaiuri sau bacterii”, ne invata dr. Mihalascu.

O metoda eficienta si la indemana oricui pentru a verifica daca ouale sunt proaspete este de a le aseza intr-un vas cu apa de la robinet si, daca raman pe fundul vasului, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau inclinate la maxim 30-45 grade, putem fi linistiti. In cazul in care oul se ridica la suprafata apei, este bine sa nu-l consumam.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*