Fii si tu donator de organe! Nu te lasa dus in eroare de cei care au interesul sa denigreze sistemul de transplant

11 februarie 2016 | 1 comentariu |

Exista, in diferite medii de comunicare, momente in care sistemul de transplant este criticat. Se pune, firesc, intrebarea: „cine are interes sa denigreze sistemul romanesc de transplant? Cine are acest inters si care este motivatia?

 

doneaza pentru viataLa prima vedere, nimeni nu ar avea un interes care sa justifice denigrarea sistemul de transplant. De ce sa vrei sa distrugi un sistem care salveaza vieti si care, in ultimii ani, a obtinut performante remarcabile? Specialistii care fac eforturi pentru a tine stacheta sus in acest domeniu, ca si beneficiarii transplanturilor, cei care au fost salvati si au primit a doua sansa la viata, spun insa ca s-ar gasi cateva motive. Unul dintre acestea ar fi „Sindromul autohton «Capra vecinului»”.

In lumea medicala, rivalitatile escaladeaza uneori pana la dorinta de a distruge un intreg sistem, doar pentru ca X sau Y sa nu-si mai poata demonstra superioritatea. Unii zei in halate albe, stapani peste un etaj, o sectie, un spital sau mai multe, nu pot accepta ca sunt altii sunt mai buni decat ei. Iar in cazul transplantului, diferentele de competenta si talent nu pot fi «recuperate» cu titluri inventate sau influente institutionale. Transplantul se masoara simplu si clar, in vieti salvate si cifre obiective. Cand un chirurg a ajuns la 50-100 de operatii de transplant reusite, iar altul inca n-a spart gheata primului transplant, frustrarea poate fi atat de mare incat devine musai sa moara capra vecinului, chiar daca astfel se destabilizeaza intregul sistem de transplant si se pune in pericol viata a mii de oameni care depind de priceperea unui medic si de increderea donatorilor in corectitudinea sistemului. Zeul trebuie sa-si confirme ca e zeu, indiferent ce patesc muritorii”, explica dr. Crina Stefanescu, presedinte le Asociatiei Transplantatilor de Ficat -LIVERTRANS.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Un alt motiv care ar sta la baza denigrarii sistemului de transplant ar fi „Sindromul sectar «Hotul striga hotii!»”. Cei care au primit a doua sansa la viata primind un organ salvator au avut ocazia sa constate ca in sistem exista persoane care si-au construit carierele pe baza de „scurtaturi”, „prietenii”, „servicii”. Au sarit mereu peste reguli, au fentat decenta, si-au sapat concurentii mai competenti. Ii sprijina doar pe-ai lor, au reguli nescrise, solidaritati ascunse. „Sunt o secta bine organizata si foarte eficienta. Acest tip de indivizi judeca lumea doar cu propria masura si, in consecinta, sunt convinsi ca toti din jurul lor se ocupa doar cu smecherii, hotii si influente. Ei nu-si pot imagina ca poate exista un sistem, o institutie sau un om care sa functioneze cinstit. Pentru ei, asa ceva nu se poate, este de neconceput. In consecinta, n-au nicio rezerva sa decredibilizeze, fara date si argumente obiective, un sistem care salveaza anual mii de vieti”, mai spune dr. Crina Stefanescu.

Si ar mai fi „Sindromul universal «Closca cu pui de aur». Stim cu totii ca peste tot, in lume, exista personaje care confunda o functie cu o vaca de muls, o closca cu pui de aur sau alta sursa de prosperitate rapida si nelimitata. Este o boala universala si, din pacate, nici noi (sau mai ales noi), romanii, nu-i putem rezista. Pretutindeni, oamenii sunt tentati de beneficiile ascunse ale puterii.

 

Radu Deac, Irinel Popescu, Victor Zota

Radu Deac, Irinel Popescu, Victor Zota

Evident, nu sunt putini cei carora le-ar placea foarte mult sa conduca Sistemul National de Transplant in beneficiul personal. Si se straduiesc sa-si faca loc pana in varf, impingandu-i pe toti cei care le stau in cale.

Mai sunt si alte sindroame, explicatii si specii particulare de oportunisti. Toate au in comun preocuparea obsesiva pentru propriul interes. Nu conteaza ca altii mor, ei sa traiasca…

In acest context, Asociatia LIVERTRANS lanseaza un APEL CATRE MEDICI: „Consolidati nsistemul de transplant! Respectati dreptul la viata! Descarcati-va ura care va macina in aule academice, in cancelarii, la congrese, conferinte si, daca nu va puteti abtine, chiar si pe holurile spitalelor. Dar n-o mai duceti in sala de operatii! Nu sacrificati vieti pentru functii. Nu condamnati suflete nevinovate doar pentru a va satisface orgoliul. Nu promovati impostori incompetenti in locuri in care doar excelenta profesionala si morala pot face diferenta dintre viata si moarte. Pentru ca, daca veti continua asa, veti deveni ciocli, nu medici. Umbre intunecate si reci deghizate in halate albe”…

 Comentarii (1)

  1. N.T. spune:

    Eu chiar sunt de acord cu donarea-transplantul de organe, dar ce ma fac daca sufar de o boala incurabila? Daca, de pilda, am hepatita B, si poate nu-i doar un exemplu, asta nu inseamna cumva ca voi fi hacuit degeaba in momentul mortii?

Adaugati un comentariu


 

*