Gerul de afara, deosebit de periculos pentru cardiaci si pacientii cu afectiuni respiratorii

Medicii specialisti recomanda ca in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute sa se evite expunerea prelungita la ger si sa se consume mai multe fructe si legume.

 

ambulanta_zapada_SIM3803_a79b532b94Odata cu prima zi lucratoare din 2016, iarna si-a intrat pe deplin in drepturi. Ninsoarea si temperaturile foarte scazute de afara stau marturie in acest sens. A fost lansata si prima avertizare meteorologica ce vizeaza judetele din sudul tarii, Buzaul fiind atins la randul sau de valul de frig si ninsoare. Din fericire, pana in prezent nu au fost semnalate situatii deosebite, cu exceptia cazului pacientului cu hipotermie care a ajuns zilele trecute la Sectia UPU a Spitalului Judetean de Urgenta. Dat fiind faptul ca ninsoarea nu a fost deosebit de abundenta, ambulantele se deplaseaza fara dificultate in toate zonele judetului. Asistentul sef de la SAJ Buzau, Rodica Corneci, a precizat ca toate autospecialele se afla in teren si nu intampina niciun fel de obstacol din cauza vremii nefavorabile de afara.

Pentru ca meteorologii anunta ca temperaturile scazute si ninsoarea vor fi prezente si in zilele urmatoare, medicii specialisti au considerat necesar sa readuca in atentie o serie de recomandari de care trebuie sa se tina cont in aceasta perioada, pentru a avita imbolnavirile.

 

Dr Karmencita Pricop

Dr Karmencita Pricop

Astfel, medicul specialist in medicina interna Karmencita Pricop, atrage atentia ca cei mai expusi pericolului in aceasta perioada sunt pacientii cu afectiuni cardiace si cei cu suferinte respiratorii, in cazul in care nu se vor proteja corespunzator si vor sta in frig un timp mai indelungat. Acestia sunt sfatuiti sa evite pe cat posibil deplasarile, pentru a nu se expune temperaturilor scazute, iar daca sunt nevoiti sa iasa din casa, sa isi ia toate masurile de precautie. „Se stie ca, in primul rand pacientii cu afectiuni cardiace sunt cei mai expusi riscului, atat in perioda de vara, cand sunt temperaturi caniculare, cat si acum, iarna, cand se instaleaza gerul. Lor, dar si celor cu afectiuni respiratorii, le recomand sa evite deplasarile in aceasta perioada, iar daca totusi trebuie sa iasa din casa, sa aiba grija sa se imbrace si sa se incalte corespunzator, iar pe cat posibil sa nu se expuna timp indelungat temperaturilor scazute. In niciun caz, nu trebuie sa plece de acasa fara caciula, manusi, ghete si haine calduroase”, a declarat medicul Karmencita Pricop. Totodata, medicul specialist recomanda evitarea pe cat posibil a portiunilor cu gheata, pentru a preveni astfel cazaturile si, implicit, fracturile.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

La randul sau, medicul de familie Carmen Nistor, avertizeaza ca nu doar pacientii cu boli cardiace sau respiratorii sunt expusi riscului datorat temperaturilor scazute ci si copiii si varstnicii. Pe langa faptul ca trebuie sa fie imbracati cu haine calduroase, copiii nu trebuie lasati sa astepte vreme indelungata in interiorul masinilor oprite si nu trebuie transportati cu autovehicule fara climatizare. „Batranilor, chiar daca nu sufera de afectiuni cronice, le recomand sa nu se deplaseze zilele acestea pe distante prea lungi, pentru a evita expunerea indelungata la ger si degeraturile. Trebuie stiut ca expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie, dificultati de vorbire. Pe vreme friguroasa se pierde pana la 50% din caldura corpului prin extremitati. Daca totusi se intampla sa se instaleze degeraturile, este bine sa nu se recurga la automedicatie si sa se apeleze la un medic. De asemenea, cei care stiu ca au vecini persoane singure, neajutorate, ar trebuie sa le faca cel putin cate o vizita pe zi in aceasta perioada, pentru a vedea daca au nevoie de ceva sau de ajutorul unui medic”, sunt recomandarile dr. Carmen Nistor.

Medicul spune ca o importanta deosebita trebuie acordata si alimentatiei si recomanda consumul de alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, de fructe si legume, iar in acelasi timp sa se evite consumarea bauturilor alcoolice. De asemenea, incalzirea corespunzatoare a locuintelor si a spatiilor inchise de locuit, evitarea utilizarii instalatiilor improvizate de (care pot duce la intoxixatii cu monoxid de carbon), asigurarea unei bune aerisiri a locuintelor, cel puțin o data pe zi si atenție la supraincalzirea atmosferei din locuinta trebuie avute in vedere, pentru a se evita socul termic atunci cand iesiti afara.

 

Senilata Buzau viscolTotodata, Ministerul Sanatatii a reluat atentionarea catre direcțiile de Sanatate Publica judetene si a Municipiului Bucuresti pentru a lua toate masurile care se impun la nivelul unitatilor sanitare, astfel incat acestea sa poata primi, tria si interna un numar mai mare de pacienti, pe perioada vizataDe asemenea, Directiilor de Sanatate Publica li s-a solicitat sa verifice stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacientilor afectati de temperaturile scazute din aceasta perioada.

In judetul Buzau, toate unitatile medicale cu paturi si-au rezervat un numar de paturi pentru a primi si acorda ingrijiri medicale, in caz de nevoie, celor afectati de ger si dispun de stocurile de medicamente si materiale sanitare necesare pentru astfel de interventii.

Serviciile de Ambulanta judetene au fost  la randul lor avertizate sa suplimenteze numarul de echipaje si sa doteze corespunzator masinile de intervenție, in functie de necesitatile din teren. SAJ si SMURD Buzau au toate masinile functionale, inclusiv senilata care poate ajunge in cele mai dificile zone, precum si echipajele pregatite sa intervina in caz de nevoie.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*