Medicii barladeni au reconstruit bratul unui pacient, refacandu-i inclusiv tatuajul

Barbatul suferise un accident in urma caruia s-a ales cu mana stanga zdrobita, suferind multiple fracturi.

 

Costel Blanaru

Costel Blanaru (sursa foto adevarul.ro)

Medicii fac minuni nu doar in marile spitale din Capitala sau in centre medicale considerate de elita. Atunci cand vine vorba de profesionalism si daruire, aceste performante pot fi trecute si in palmaresul echipelor de la spitalele mai mici, cum ar fi, spre exemplu, Spitalul Municipal de Urgenta din Barlad. Aici, o echipa mixta de medici specialisti a reusit sa salveze bratul zdrobit al unui pacient, printr-o intervemtie chirurgicala complicata, care a durat mai bine de cinci ore. Mai mult, pe langa efortul depus pentru a-i reconstrui bratul pacientului care suferise un accident, medicii barladeni au fost foarte atenti la detalii mai putin importante in contextul dat, avand grija sa refaca chiar si tatuajul pe care barbatul il avea pe mana accidentata. Performanta apartine medicilor ortopezi Vasile Cojocari si Vladislav Afteni, chirurgului plastic si reparator Oleg Tacu si anestezistului Veciaslav Galit, reusita acestora fiind cu atat mai demna de semnalat cu cat operatia a fost efectuata intr-un spital care nu exceleaza prin dotari de ultima generatie si suficient personal calificat pentru operatii de mare complexitate si finete.

Gradul de afectare a bratului stang al pacientului era unul foarte mare si era foarte posibil ca alti medici sa fi considerat ca singura solutie este amputarea. Cei patru chirurgi si anestezistul au decis sa incerce sa-i reconstruiasca bratul, chiar daca doi dintre ei erau in timpul liber si fusesera chemati special de acasa pentru pacientul respectiv.

 

tatuaj

Sursa foto adevarul.ro

Barbatul ajuns pe masa de operatie este Costel Blanaru, in varsta de 39 de ani, care munceste de mai multa vreme in Olanda si se intorsese pentru o scurta vacanta in tara, cu doar trei zile inainte de a avea accidentul. Acesta povesteste ca se plimba cu un vehicul de tip Buggy, proiectat special pentru traseele off-road, dar la un moment dat a pierdut controlul directiei si vehiculul s-a rasturnat in sant, prinzandu-i sub el mana stanga. A fost transportat de urgenta la spitalul din Barlad, unde i s-a pus diagnosticul „fractura deschisa cominutiva humerus stang, fractura radius si cubitus cu smulgere muschi biceps si triceps, brahioradial si extensorul comun al degetelor”. Practic, mana ii fusese zdrobita, pacientul spunand ca isi reaminteste cum bratul ii atarna inert, cu muschii desfacuti.

 

Dr.Oleg Tacu (foto Adevarul.ro)

Dr.Oleg Tacu (sursa foto adevarul.ro)

Intrucat era vorba de un caz grav, caruia medicii aflati in garda nu ii puteau face fata, doi dintre chirurgi au fost chemati special de acasa. Echipa medicala a intrat in sala in jurul orei 22.00, iar operatia s-a intins pe durata a mai bine de cinci ore, fiind finalizata dupa ora 3.00. Efortul medicilor nu a fost insa yadarmnic, ei au reusit sa ii reconstruiasca mana, iar pentru ca pacientul avea un tatuaj pe o suprafata destul de mare a bratului, au avut grija sa ii refaca si modelul imprimat in piele, astfel incat sa ii redea aspectul estetic initial.

Despre aceasta operatie, chirurgul ortoped Vasile Cojocari spune ca „a fost o interventie grea, care nu s-ar fi putut realiza fara colaborarea intregii echipe medicale. I-am salvat bratul de la amputare, cel mai important. Va urma cel putin inca o intervenţie chirurgicala pentru fixarea oaselor si trebuie revazut nervul radial. Pacientul are o pareza momentan, nu poate sa ridice palma in sus. E prea devreme sa ne pronuntam cat va dura recuperarea”, a explicat medicul, dupa interventie.

Chirurgul plastic Oleg Tacu s-a ingrijit de refacerea tatuajului, dar spune ca a fost preocupat in primul rand de refacerea integritatii musculare si de explorarea arterei humerale care alimenteaza membrul superior, iar pentru ca a reusit recuperarea functiilor muschilor si nervilor, a decis sa treaca si la partea estetica.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*