Recomandarile medicilor pentru a trece cu bine de gerul Bobotezei

Sute de buzoieni vor participa astazi la procesiunea traditionala de sfintire a apelor Raului Buzau, in contextul in care meteorologii au anuntat temperaturi foarte scazute.

 

Boboteaza Arhiepiscopie Buzau

Boboteaza Arhiepiscopie Buzau

Anul acesta, gerul Bobotezei” pare sa-si merite numele cu adevarat, intrucat incepand de astazi,  cand se celebreaza Sarbatoare religioasa a Botezului Domnului, pana pe 9 ianuarie, este in vigoare o avertizare meteorologica de vreme deosebit de rece, in care temperaturile minime vor cobori frecvent sub 15 grade Celsius, ajungand chiar si la valoarea de -25 de grade.

Totodata, pentru ziua de astazi, sunt prognozate pentru zona estica a Munteniei, zona ce include si judetul Buzau, intensificari ale vantului, cu rafale ce pot ajunge la 55-65 de kilometri pe ora. Se anunta deci, conditii vitrege pentru cei ce vor iesi din case, insa, cu toate acestea, traditiile specifice sarbatorii Bobotezei vor fi respectate si in acest an.

La fel se va intampla si in Buzau, unde dupa slujbele de sfintire a apei din biserici, va avea loc traditionala procesiune de Boboteaza ce se va incheia cu sfintirea raului Buzau si aruncarea in apele acestuia a unei cruci din lemn, pentru a fi recuperata de temerarii care se vor incumeta sa intre in apa rece ca gheata. Sute de buzoieni sunt asteptati la ora 12.00, in fata Catedralei Sfantul Sava, pentru a porni in procesiune catre apa Buzaului, slujba de sfintire si aruncarea crucii in rau urmand sa inceapa la ora 13.00.

Alte mii de buzoieni se preconizeaza ca vor lua cu asalt bisericile, atat in municipiu cat si in judet, pentru a lua apa sfintita, despre care se spune ca are proprietati vindecatoare si aducatoare de noroc.

 

UPU-Buzau@sanatateabuzoiana.roDe aceasta data, atat participantii la procesiune cat si cei care se vor rezuma doar la un drum pana la biserica pentru a lua apa sfintita vor avea de infruntat gerul, astfel ca personalul de la Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau se afla in alerta, nu doar pe parcursul zilei de azi, cand cateva echipaje vor fi trimise pe malul raului Buzau pentru a acorda primul ajutor in caz de nevoie, ci si in zilele urmatoare, cat timp va fi in vigoare avertizarea meteo. Tot in acest context, DSP Buzau a trimis o adresa catre Spitalul Judetean de Urgenta si celelalte patru spitale publice din judet, prin care le cere ca in eventualitatea in care persoane ce reprezinta cazuri sociale se vor prezenta la unitatile medicale, sa li se acorde asistenta medicala la nevoie, sa le directioneze pe cele fara probleme de natura medicala, catre centrul special aflat in subordinea Primariei Buzau sau sa fie adapostite in sectile spitalului la care ajung, pana cand va expira avertizarea meteo.

 

Dr. Gina Cimpeanu

Dr. Gina Cimpeanu

Medicii specialisti fac o serie de recomandari de care trebuie sa se tina cont astazi, cu ocazia participarii la manifestarile religioase specifice Bobotezei, dar si in perioada urmatoare, cand temperaturile foarte scazute vor persista. In acest context, medicul de familie buzoian Gina Cimpeanu atrage atentia ca expunerea prelungita la frig poate provoca degeraturi, hipotermie dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie sau dificultati de vorbire.

Dr. Gina Cimpenau, care are si experienta medicului de urgenta, efectuand garzi in cadrul sectiei UPU a Spitalului Judetean Buzau, mai spune ca pe vreme friguroasa, peste jumatate din caldura corpului se pierde prin extremitati, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita protejarii acestor parti ale corpului. De o mare importanta in aceasta perioada este si alimentatia, medicul recomandand consumul de alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, legume si fructe. Consumul de bauturi alcoolice este total nerecomandat, la fel ca si deplasarile in spatii deschise si expunerea indelungata la ger. Cei mai vulnerabili in sunt, in aceasta perioada cu temperaturi scazute, varstnicii si persoanele cu probleme cardiace si respiratorii, carora medicul Gina Cimpeanu le recomanda sa evite pe cat posibil sa iasa din casa in zilele urmatoare. Daca totusi sunt nevoiti sa iasa afara, trebuie sa evite deplasarile lungi precum si locurile aglomerate, care creaza conditiile decompensarii, in conditii de temperaturi scazute.

 

copil in frigLa fel de vulnerabili sunt si copiii, de aceea parintii sunt sfatuiti sa evite transportul acestora pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare, sau in aer liber.

Impotanta in aceasta perioada este si incalzirea corespunzatoare a locuintelor, ca si acordarea unei atentii sporite instalatiilor folosite in acest sens, improvizatiile  putand duce la intoxicatii cu monoxid de carbon. „Este importanta atat incalzirea locuintelor dar si asigurarea unei bune aerisiri a acestora, cel putin o data pe zi. Oricat de frig ar fi afara, trebuie deschise ferestrele cateva minute, pentru a se asigura aerisirea incaperilor in care locuim. Nu este indicat nici sa supraincalzim locuinta si sa cream in incapere o temperatura mult prea ridicata, intrucat exista riscul aparitiei socului termic atunci cand iesim afara si se face trecerea brusca de la temperatura foarte ridicata din casa la cea foarte scazuta de afara”, a mai avertizat dr. Cimpeanu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*