Ghid al „locatiilor prietenoase” pentru pacientii cu dizabilitati motorii

30 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Acesta va fi lansat in cadrul unei campanii mai ample care isi propune sa faca mai vizibile in societate persoanele cu astfel de deficiente si modul in care au reusit sa treaca peste handicap.

 

scaun rulant diazbilitatiCompania OrtoProfil Romania, unul dintre principalii furnizori de proteze si dispozitive medicale necesare persoanelor cu dizabilitati motorii, a demarat de curand o campanie nationala prin care isi propune ca persoanele din aceasta categorie sa devina mai vizibile si mai cunoscute in societate, astfel incat calitatea vietii lor sa se imbunatateasca. Ideea promovata in cadrul campaniei este aceea ca, desi sunt imobilizate in scaune cu rotile sau sufera de diferite infirmitati, persoanele cu deficiente motorii sunt capabile de mari performante si pot avea o implicare activa in viata sociala.

Totodata, campania isi propune sa vina in ajutorul tuturor persoanelor cu dizabilitati motorii, publicand un ghid a zonelor si locatiilor accesibile pentru cei care se deplaseaza in scaune rulante. Va fi primul ghid de acest gen editat in Romania si le va fi de mare ajutor persoanelor cu astfel de probleme, care doresc sa faca excursii sau pur si simplu sa se dplaseze si in afara zonelor in care locuiesc si pe care le cunosc.

Realizat sub forma unui pliant, ghidul va fi impartit, prin indermediul asociatiilor persoanelor cu dizabilitati motorii, iar celor care vor cumpara un scaun rulant le va fi oferit gratuit.

 

Paula Hadarag

Paula Hadarag

Initiatorii campaniei au ales cativa ambasadori care sunt oferiti ca exemplu, reusind sa treaca peste handicapul de care sufera si sa isi realizeze visele.

Un astfel de exemplu este Paula Hadarag, o tanara care a fost victima unui accident de circulatie in urma cu opt ani, in urma caruia nu se mai poate deplasa decat cu ajutorul scaunului rulant. Nu a dezarmat in fata destinului si a continuat sa aiba o viata sociala activa, participand chiar si la un concurs international de frumusete destinat persoanelor cu dizabilitati. M-am inscris din prima clipa in care am aflat, pentru ca mi-am spus ca este o oportunitate de a iesi in lume, de a socializa, de a te vindeca de ranile pe care ti le provoaca un accident. Socializarea este foarte importanta pentru noi si reusesti sa treci astfel peste intrebari de ce eu, de ce sunt in scaun rulant. Trebuie sa ai dorinta sa treci peste obstacole, este greu la inceput pentru ca toata lumea se uita la tine. Dar, daca am ajuns in scaun rulant nu e vorba ca nu mai ies afara, daca imi traiesc viata, pot sa mi-o traiesc si asa cum este acum”, a declarat Paula Hadarag.

 

Florin Mandru

Florin Mandru

Un alt exemplu este oferit de Florin Mandru, un alt pacient imobilizat intr-un scaun rulant, dar care are o viata mai activa decat multe persoane care nu sufera de dizabilitati. Acesta a concurat de curand la Vocea Romaniei, iar pentru anul viitor si-a propus sa reprezinte Romania la proba de schi din cadrul  Paraolimpiadei din Coreea de Sud. Nu s-a gandit niciodata ca participarea la o tabara in Austria, unde a avut sansa sa ajunga pe o partie de schi, ii va deschide apetitul pentru sport, implicit ca-i va aprinde dorinta de a-si forta limitele si de a participa la o competitie sportiva internationala. Pana in 2018 se antreneaza intens, la tot felul de competitii, pentru a strange punctele necesare calificarii la competitia internationala. Este important pentru persoanele cu dizabilitati sa fie expuse cat mai mult in public. Eu am o viata cat se poate de normala, desi sunt 23 de ani de cand sunt in scaun rulant si nu cred ca am atins mai putine lucruri decat si le-ar fi dorit orice persoana care duce o viata mergand pe doua picioare. Imi este greu sa conving eu, personal, oamenii care sunt in situatia mea si sa le spun sa nu stea in casa pentru ca nu va veni sa ii caute nimeni. Este important sa iesim in societate, chiar daca putin, insa fiecare pas este un plus pentru integrarea sociala si oamenii trebuie sa constientizeze ca noi existam”, a declarat acesta.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*