Noi măsuri în beneficiul persoanelor cu dizabilități, adoptate în ultima ședință de Guvern

Acestea includ alocații acordate asistenților personali, reorganizarea actualelor centre rezidențiale și bilete unice pentru toate mijloacele de transport în comun interurban, precum și o mai bună alocare a fondurilor nerambursabile pentru ONG-urile cu activitate în domeniu.

 

În ședința de guvern care a avut loc ieri a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevede o reformă radicală a sistemului centralizat de îngrijiri pentru persoanele cu dizabilități, precum și o serie de alte măsuri menite să vină în beneficiul acestor persoane.

Cea mai importantă prevedere din documentul legislativ adoptat ieri se referă la centrele rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap, instituții pe care premierul Viorica Dăncilă le-a catalogat drept „centre mamut”, acestea urmând a fi desființate până la sfârșitul anului, pentru a fi înlocuite de centre rezidențiale cu capacitate mai mică, ce vor putea adăposti maxim 50 de beneficiari. Noile centre vor fi de tip locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro – centre de criză, în care vor fi găzduiți beneficiarii, în funcție de tipul și gradul de handicap și de nevoile speciale ale fiecăruia dintre ei.

Sarcina înființării acestor noi centre în care să fie mutate persoanele cu handicap care beneficiază în prezent de îngrijiri în „centrele mamut” revine autorităților locale și județene în subordinea cărora funcționează aceste instituții, iar termenul fixat pentru ducerea la îndeplinire a acestei sarcini expiră la sfârșitul anului. În cazul în care nu se vor achita de această sarcină în termenul fixat, autorităţile vor pierde, anual, câte 25% din finanţarea asigurată de la bugetul de stat. Totodată, ordonanța mai prevede că finanțarea noilor centre rezidențiale care nu vor putea găzdui mai mult de 50 de beneficiari, va fi asigurată în proporție de 90% de la bugetul de stat, cât și prin fonduri europene.

 

Pe măsură ce noile centre vor fi înființate, finanțarea „centrelor mamut” va fi restrânsă, fondurile fiind direcționate către celelalte centre. Într-un comunicat al Ministerului Muncii remis pe această temă se arată că „cele două măsuri – pe de o parte pierderea treptată a finanţării pentru vechile centre mamut, iar pe de alta, finanţarea celor de tip nou – sunt menite să impulsioneze autorităţile competente să accelereze procesul de reformare. Ordonanţa de urgenţă creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizori privaţi – asociaţii şi fundaţii – de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă în sensul că nu se va mai finanţa locul într-o instituţie, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilităţi, cu accent pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem învechit, care a devenit neperformant”.

Totodată, Guvernul a aprobat și majorarea procentului de fonduri nerambursabile alocat ONG-urilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu handicap, de la 90% la 98%, aceste fonduri fiind alocate, la fel ca si până acum, în baza proiectelor pe care organizațiile le depun în acest sens. „Încercăm să susţinem ONG-urile, să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile, pentru că nu aveau cota de 10% necesară co-finanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi”, a explicat premierul Viorica Dăncilă această decizie.

 

O altă schimbare în beneficiul persoanelor cu dizabilități, de această dată, cele care beneficiază de serviciile unui asistent personal, constă în introducerea unor alocații acordate acestor asistenți, care se vor adăuga salariului pe care aceștia îl primesc. Astfel asistenții personali profesioniști care au în îngrijire o persoană cu handicap vor primi o alocație lunară de 600 de lei, iar cei care îngrijesc persoane cu handicap grav vor primi 750 de lei, însă banii nu vor fi destinați remunerării acestora, ci asigurării unor condiții optime de locuit, hrană și îmbrăcăminte, pentru persoanele asistate.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi în viitorul apropiat o legitimaţie, care se va elibera de către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului, pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap. În baza legitimaţiei, persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile şi facilităţile conferite de lege, cum ar fi accesul gratuit în cinematografe, la diferite evenimente culturale şi sportive ori gratuitate pe transportul interurban. Referitor la acest ultim aspect, ordonanța mai prevede și introducerea biletului unic de transport interurban pentru persoanele cu handicap. Astfel, dacă până acum biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul, de acum, beneficiarul va putea folosi combinat aceste mijloace de transport, în baza unui singur bilet universal valabil.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*