Grilă de salarizare unică pentru toți salariații din spitalele publice

23 octombrie 2020 | 1 comentariu |

În acest mod, personalul TESA ar putea beneficia, începând cu anul viitor, de aceleași sporuri de risc de care beneficiază în prezent personalul medical.

 

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate a organizat o acțiune de oichetare la Ministerul Sănătății protestând astfel împotriva inechității modului în care sunt acordate sporurile salariale personalului din spitalele publice. Mai precis, reprezentanții personalul tehnic, economic și administrativ din sistemul sanitar sunt nemulțumiți că nu beneficiază de aceleași sporuri de risc de care beneficiază personalul medical, considerându-se discriminați din acest punct de vedere, întrucât lucrează în aceleași condiții și sunt expuși acelorași riscuri de infectare.

Astfel, câteva zeci de sindicaliști care reprezintă personalul TESA din spitale au protestat în fața Ministerului Sănătății, iar o delegație a acestora a fost invitată la discuții, pe care l-au purtat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu secretarul de stat Dragoș Garofil.

Sindicaliștii și-au prezentat nemulțumirile, iar ministrul Tătaru a fost de acord că această categorie de personal este supusă discriminării în ceea ce privește salarizarea, considerând nemulțumirile ca fiind unele întemeiate.

 

În cadrul întâlnirii, acesta a dat asigurări că inechitățile salariale în ceea ce privește personalul TESA vor fi eliminate de anul viitor, când această categorie de salariați va fi inclusă în aceeași grilă cu personalul medical, urmând a beneficia de aceleași sporuri de risc. „Dorim să facem ordine în sistem și să avem o echitate a salariilor pentru toate categoriile de personal. Susținem ca anul viitor întregul personal din spitalele publice să fie remunerat după aceeași grilă de salarizare. Am finalizat studiul de impact pentru repararea acestei nedreptăți pe care îl înaintăm către instituțiile abiliate”, a precizat ministrul sănătății la finalul întâlnirii cu sindicaliști TESA.

Nemulțumirile acestora nu sunt de dată recentă, însă s-au amplificat în contextul actual, în care personalul TESA din spitale este expus în egală măsură riscurilor de contaminare cu noul coronavirus, însă sporuri pentru acest risc primește doar personalul medical.

 

În timp ce reprezentanții Guvernului și cei ai personalului TESA din Sănătate se aflau la negocieri, Biroul Executiv al federației Sanitas se întrunea în ședință extraordinară, pentru a analiza stadiul negocierilor demarate pe 12 octombrie, cu ocazia întâlnirii cu premierul Ludovic Orban. După acea întâlnire, Sanitas a anunțat că va continua greva japoneză declanșată anterior, iar în ședința extraordinară de ieri s-a decis ca acțiunile de protest să treacă într-o nouă etapă. Astfel, pe 29 octombrie va avea loc o nouă ședință extraordinară a Biroului Executiv, în cadrul căreia va fi stabilit calendarul acțiunilor de protest viitoare, asta în cazul în care Ministerul Sănătății, CNAS, Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii nu vor veni cu sluții viabile la revendicările prezentate de sindicaliști în cadrul întâlnirii cu premierul. „Deși la această întâlnire primul-ministru a trasat sarcini clare miniștrilor de resort pentru realizarea unor evaluări financiare care să reflecte impactul bugetar al acordării drepturilor restante salariaților din sistemul sanitar și cel de asistență socială, precum și pentru emiterea unor clarificări referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a anumitor prevederi legislative din cele două sisteme, în tot acest timp, Ministerul Sănătății nu a răspuns în niciun fel solicitărilor noastre de a avea consultări reale pentru identificarea de soluții aplicabile imediat la problemele din sistem semnalate de organizațiile noastre din țară” se arată într-un comunicat remis de organizația sindicală.Comentarii (1)

  1. Dorina spune:

    Asistent medic de familie ramane tot pe minim de economie ( 1360 lei)…noi facem vaccinul antigripal fara sa primim nimic, monitorizare pacientii de covid, fara concediu de odihna…. noi nu meritam mai mult?

Adaugati un comentariu


 

*