Grupuri de suport psihologic pentru pacienții cronici cu depresie

8 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Inițiativa aparține Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și este un proiect pilot care va fi extins pe viitor.

 

Bolile cronice au un serios impact asupra organismului, dar și în plan psihologic induce stresul, teama, incertitudinea, iar acești factori pot afecta și sănătatea psihică a pacientului. Acestora li se adaugă dificultatea de a avea acces la serviciile medicale, problemă cu care mulți pacienți s-au confruntat în contextul pandemiei.

Toate acestea, cumulate, duc la apariția depresiei și nu puține sunt cazurile de pacienți cu boli cronice care se confruntă și cu această problemă. De aceea, ei au nevoie de asistență psihologică înainte ca boala să avanseze, iar în sprijinul lor, COPAC a lansat, săptămâna aceasta, un proiect pe care dorește să îl dezvolte în viitor.

Acesta presupune înființarea unor grupuri de suport în cadrul cărora pacienții cronici cu depresie vor beneficia de sprijin și consiliere psihologică online, având totodată posibilitatea să își împărtășească experiențele cu alți pacienți aflați în aceeași situație.

 

Radu Ganescu

Anunțul privind lansarea acestui program a fost făcut cu mai mult timp înainte, pentru a da posibilitatea celor interesați să se înscrie, iar la final au fost primite 50 de solicitări.

Pacienții care s-au înscris în program suferă de diferite afecțiuni cronice precum cancer, miastenia gravis, diabet sau boli cardiovasculare. Toți spun că bolile de care suferă i-au afectat și pe plan psihic, fiind conștienți că au nevoie de sprijin în acest sens.

Ne bucurăm că s-a înscris un număr mare de oameni, pentru că acest lucru arată că pacienții cronici au nevoie de suport și susținere, mai ales în această perioadă grea de pandemie. Susținerea pacienților prin informare și suport este prioritatea noastră ca organizație și vom continua să dezvoltăm astfel de proiecte” a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

Catalina Constantin

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri care se vor întâlni online în următoarele două luni, prin intermediul platformei Zoom. Vor fi organizate cel puțin 8 ședințe pentru fiecare grup – câte una în fiecare săptămână – ocazie cu care pacienții vor sta de vorbă cu psihologi implicați în proiect. Coordonatorul echipei de psihologi este  Cătălina Constantin, psiholog cu experienţă în terapia cu pacienţii cu afecţiuni cronice şi preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

În același timp, coordonarea întregului program intră în sarcina Luminiței Vâlcea, care a precizat că acesta este doar un prim pas, iar pe viitor se dorește să fie acordată asistență unui număr mai mare de pacienți, fiind diversificate totodată și serviciile oferite acestora. „Sperăm că aceste grupuri vor răspunde nevoilor pacienţilor cronici. În viitor, ne dorim să dezvoltăm acest serviciu dar şi altele de care pacienţii au nevoie şi care nu sunt acoperite de către stat”, a declarat coordonatoarea programului.

 


Adaugati un comentariu


 

*