Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie

8 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Data de 8 septembrie a fost stabilită în 1996, pentru a marca evenimentul, aceasta fiind data la care s-a înființat Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică.

 

La data de 8 septembrie 1951 a fost fondată Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică (WCPT), structură care, la vremea respectivă, era formată din 11 organizații. Cu timpul, numărul membrilor a crescut, ajungându-se în prezent la peste 120 de organizații, cu peste 650.000 de membri, din întreaga lume. Printre organizațiile afiliate se numără și Colegiul Fizioterapeuților din România, organizație profesională înființată în anul 2018, moment la care avea 3.940 de membri, pentru ca numărul acestora să crească la 5.649 la finalul anului trecut.

În anul 1996, printr-o hotărâre a Confederaţiei Mondiale pentru Terapie Fizică s-a decis ca data de 8 septembrie să fie declarată Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie, eveniment marcat în fiecare an.

În 2020, tematica marcării acestei zile s-a concentrat pe reabilitarea după COVID-19 şi rolul fizioterapeuţilor în tratamentul şi gestionarea persoanelor afectate de COVID-19, continuată și în 2021. În acest sens, WCPT a realizat un set de instrumente care au fost distribuite organizaţiilor membre, pentru a sprijini fizioterapeuţii în activităţile lor.

Anul acesta, în perioada 8-10 octombrie, are loc la Sibiu, cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Fizioterapeuților din România, cel mai important eveniment dedicat specialiștilor români în domeniu, organizat de colegiul teritorial Mureș-Sibiu. În cadrul evenimentului vor conferenția și vor face schimb de experiență specialiști din țară și din străinătate. Evenimentul este transmis și online și este creditat cu 30 de puncte EMC.

 

Terapia fizică este una din profesiile complementare domeniului medical, iar prin utilizarea forţei mecanice şi mişcărilor, remediază deficienţele şi promovează mobilitatea articulară şi funcţia motorie. Fizioterapeuţii au diferite titluri, în multe ţări fiind numiţi kinetoterapeuţi sau chiar kinesiologi, dar toate aceste denumiri definesc o singură profesie.

Prin acțiunile lor, fizioterapeuții sau kinetoterapeuții dezvoltă, întreţin şi restabilesc capacitatea funcţională maximă a pacienților, în situațiile în care mobilitatea lor este afectată de îmbătrânire, leziuni, durere, boli, tulburări, afecţiuni sau factori de mediu. Prin tratament, se urmăreşte ameliorarea şi tratarea simptomelor în cazul afecţiunilor musculare, metabolice, neurologice, al tulburărilor reumatologice sau al maladiilor congenitale.

Din cei 5.649 de membri ai Colegiului Fizioterapeuților din România avizați până la finele anului trecut, 63,2% sunt femei, iar 36,98% sunt bărbați. Din totalul acestora, doar 69,68% își exercitau profesia la sfârșitul lui 2020, în timp ce 30,32% nu profesau.

 


Adaugati un comentariu


 

*