Hartă interactivă a ratei de vaccinare anti-COVID, la nivelul fiecărei localități

Aceasta a fost dezvoltată de Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect de cercetare.

 

Autoritățile publică periodic o hartă a situației vaccinărilor anti-COVID19 pe localități, dar insistă mai mult pe numărul de persoane vaccinate cu prima și a doua doză, fără a face mai multe precizări în privința acoperirii vaccinale. Cei interesați să afle mai multe amănunte în acest sens au însă la dispoziție o hartă interactivă care prezintă rata de vaccinare la nivelul fiecărei localități din țară și oferă mai multe avantaje, ușurând modul de culegere, de interpretare și de înțelegere a datelor, actualizate.

Aceasta a fost creată de cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ca parte a proiectului de cercetare „Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor”. Proiectul își propune monitorizarea în timp real evoluției pandemiei, concomitent cu starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

Printre indicatorii monitorizați a fost introdusă și rata de vaccinare la nivel național, fiind furnizate date în acest sens pentru fiecare localitate în parte.

 

Pentru a vedea acesta date, utilizatorii nu trebuie decât să treacă cursorul mouse-ului peste zona de pe hartă în care se află localitatea care îi interesează, iar informațiile vor apărea într-o casetă. Există totodată o opțiune de căutare a localităților prin tastarea numelui localității într-o casetă dedicată.

Pentru o mai bună evaluare a situației la nivelul fiecărei localități este folosit și un cod de culori, zonele în care rata de vaccinare este mai ridicată fiind marcate cu tonuri de albastru mai închis, iar cele cu o acoperire scăzută având tonuri mai deschise.

La o primă cercetare a hărții se observă diferențe semnificative între rata de vaccinare la nivel urban și cea din localitățile din mediul rural, în cazul acestora din urmă procentele fiind semnificativ mai mici.

Se poate constata, de asemenea, că în regiunea de nord-est harta este clorată preponderent în tonuri deschise, ceea ce înseamnă că aici rata de vaccinare este foarte scăzută.

 

Nici județul Buzău nu stă foarte bine la acest capitol, cea mai mare rată de vaccinare înregistrându-se la nivelul municipiului de reședință, unde rata de vaccinare este de 26,13%. Doar Berca mai depășește procentul de 20%, cu o rată de 20,81%, fiind urmată de Râmnicu Sărat, cu 17.02%. În același timp, la Calvini, Bisoca și Râmnicelu nu s-a reușit nici măcar atingerea pragului de 5%.

În cursul zilei de ieri, în centrele din județ au fost vaccinate 1143 de persoane, dintre care 457 cu prima doză, iar 686, cu a doua doză. Mai trebuie menționat că, dintre acestea, 199 au primit serul de la Johnson&Johnson, fiind astfel imunizate cu o singură doză, având în vedere că acest vaccin nu necesită rapel.

Specialiștii implicați în acest proiect spun că harta interactivă a vaccinării este actualizată zilnic, iar toate informațiile relevante legate de localitățile din România sunt afișate în același loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conțin datele oficiale legate de campania de vaccinare.

Noile analize vin în completarea hărții interactive lansate la finalul lunii martie care, pe lângă ratele de vaccinare, arată rata de incidență cumulată a cazurilor noi de coronavirus pentru fiecare localitate din România, scenariile de restricții care s-au aplicat în funcție de rata de incidență, respectiv modul de derulare a școlii în fiecare localitate. Datele publicate pot să aibă un decalaj de câteva zile, fiind  preluate de la autoritățile publice, în momentul în care acestea devin disponibile.

 


Adaugati un comentariu


 

*