Implant biodegradabil, pentru regenerarea nervilor

20 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Noul dispozitiv a fost testat pe șoareci de laborator, iar rezultatele sunt promițătoare, constatându-se refacerea nervilor periferici de la nivelul membrelor.

 

Oamenii de ştiinţă americani au creat un dispozitiv implantabil şi biodegradabil care a furnizat, în cadrul unui experiment realizat pe şoareci, impulsuri electrice regulate nervilor periferici afectaţi. S-a constatat că acesta a dus la regenerarea nervilor de la nivelul membrelor, ajutând aceste animale să îşi recupereze mult mai repede funcţiile nurologice şi puterea musculară.

Noul dispozitiv este de mărimea unei mici monede și se „împachetează” în jurul unui nerv avariat, căruia îi furnizează impulsuri electrice timp de câteva zile, înainte de a se dizolva singur  în organism, fără efecte nocive. Dispozitivul este alimentat wireless de un transmiţător aflat în afara corpului pacientului, care acţionează ca un fel de încărcător pentru telefonul mobil.

Cercetători de la Washington University School of Medicine şi de la Northwestern University din Statele Unite au testat dispozitivul pe un grup de şoareci cu nervul sciatic avariat. Acest nerv transmite semnale de-a lungul picioarelor şi controlează tendoanele şi muşchii aflaţi la nivelul membrelor inferioare. Noul dispozitiv a fost folosit pentru a furniza o oră pe zi de stimulare electrică şoarecilor incluşi în acest experiment, între trei şi şase zile, iar șoarecii din grupul de control nu au primit niciun fel de stimulare electrică. Apoi, toţi şoarecii au fost monitorizaţi în perioada de convalescenţă, timp de 10 săptămâni.

 

S-a constatat că șoarecii care au primit stimulări electrice au beneficiat de mai multe efecte benefice în comparaţie cu cei din grupul de control, recuperându-şi mai repede masa şi puterea musculară. În plus, cu cât numărul de zile de stimulare electrică a fost mai mare, cu atât ei şi-au recuperat mai repede abilităţile fizice.

Variind compoziţia şi grosimea materialului ce compune noul dispozitiv, oamenii de ştiinţă pot să controleze cu precizie numărul de zile în care acesta va rezista în organism înainte de a se dezintegra.

Autorii studiului lucrează în prezent la obţinerea unei noi versiuni, capabilă să furnizeze impulsuri electrice timp de câteva săptămâni înainte de a se dizolva în organismul pacientului. Spre deosebire de neuronii din creier şi coloana vertebrală, nervii periferici care se află în mâini, picioare şi trunchi se pot regenera după o accidentare. Stimularea electrică declanşează sinteza unor proteine de creştere, stimulând capacităţile naturale de regenerare ale celulelor nervoase şi ajutându-le să crească mai repede.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*