Implant „la imprimanta”

 O echipa de medici chinezi a reusit performanta ca folosind tenologia de imprimare 3D, sa poata reproduce oasele necesare pentru implant in cazul unui omoplat, unei calvicule si a unui pelvis. In urma cu un an, o echipa de medici si ingineri clujeni faceau primul pas in acest domeniu.

 

operatie urologie (2)Noua tehnica de imprimare 3D isi gaseste usor utilizare si in medicina, un pas in acest sens fiind facut de medicii chinezi de la spitalul militar Xijing, care au reusit sa implanteze la trei pacienti proteze de os din titaniu, realizate dupa aceasta metoda. Cele trei operatii au fost efectuate in cursul acestui an, iar medicii spun ca pacientii se recupereaza satisfacator. Oasele inlocuite cu proteze in cazul celor trei pacienti sunt un omoplat, o clavicula si un pelvis, fiind extirpate intrucat erau afectate de tumnori canceroase. Dupa modelul lor, au fost create copii fidele cu ajutorul tehnicii de imprimare 3D si s-au realizat protezele din titaniu. Acestea au fost apoi implantate, inlocuind cu succes oasele afectate de tumori.

Cele trei operatii au fost conduse de specialistul ortoped Guo Zheng, care a explicat ca in cazurile celor trei pacienti a existat riscul ca protezele conventionale sa nu se adapteze corpului lor, asa ca s-a luat decizia realizarii acestora prin tehnica de imprimare 3D. S-a reusit astfel sa se creeze proteze care reproduceau mult mai fidel fragmentele osoase extirpate.

 

operatie minim invazivaPrimul pas in acest domeniu a fost facut insa de medicii si inginerii romani din Cluj care, in aprilie anul trecut, au realizat in premiera primul transplant de os zigomatic realizat cu ajutorul imprimantei 3D. Este vorba de o echipa de medici de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala si de inginerii de la laboratoarele Universitatii Tehince din aceeasi localitate.

Specialistii clujeni au reconstruit tridimensional, in decursul mai multor luni, pe baza datelor de la tomografia computerizata a pacientului, structura osoasa lipsa si au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan. Practic, medicii clujeni i-au reconstruit pometele unui pacient de 44 de ani, dintr-un aliaj din aluminiu, titan si vanadiu, pentru a-i reda infatisarea.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*