Insuficienta cardiaca, tratata cu ajutorul unui robot

3 februarie 2017 | 0 comentarii |

Dispozitivul nou creat, care ajuta inima sa pompeze sange, le-ar putea fi de mare ajutor pacientilor cu afectiuni grave ale inimii, nevoiti sa astepte un timp indelungat pentru a beneficia de un transplant.

 

inimaBolnavii nevoiti sa ia medicamente anticoagulante si cei care asteapta ani in sir pentru un transplant de inima ar putea beneficia, peste un timp, de un tratament revolutionar pentru bolile cardiace grave de care sufera. Oamenii de stiinta sustin ca acestia ar putea beneficia de implantatarea unui dispozitiv care le va ajuta inima sa pompeze sange in ritm normal.

Este voba despre un robot creat de un grup de medici si oameni de stiinta americani, care se implanteaza pacientului, fiind infasurat in jurul inimii acestuia. Partea care intra in contact cu cordul este prevazuta cu un manson moale, care comprima inima in ritmul batailor sale, amplificand astfel functiile cardiace slabite, asa cum se intampla in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca.

La ora actuala, printre optiunile de tratament disponibile pentru insuficienta cardiaca se numara pompele mecanice, care pompeaza sangele din ventricul in aorta si transplantul de cord. Pompele presupun insa si un risc de coagulare, astfel ca pacientul este nevoit sa ia medicamente anticoagulante, care la randul lor presupun riscuri si efecte secundare, in timp ce pentru transplantul de cord, pacientii sunt nevoiti sa astepte de multe ori ani in sir, pana la aparitia unui donator compatibil.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresCercetatorii care au creat noul dispozitiv, spun ca robotul nu intra in contact direct cu sangele, iar in acest mod este evitat riscul de coagulare si de formare a cheagurilor de sange, conditii in care pacientii implantati cu acest dispozitiv nu trebuie sa ia medicamente anticoagulante.

Dispozitivul este actionat de o pompa externa, care foloseste aerul pentru a pune in functiune mecanismul si poate fi personalizat in functie de tipul dizabilitatii. Astfel, poate pompa mai mult pe o parte a cordului sau poate modula presiunea exercitata daca afectiunea evolueaza in timp.

Deocamdata, dispozitivul a fost testat doar pe animalele de laborator si mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru ca acest robot sa poata fi folosit la oameni, insa rezultatele obtinute pana acum sunt incurajatoare si reprezinta un prim pas in realizarea robotilor implantabili ce pot asista organele interne sa functioneze.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*