În curând, buzoienii vor fi obligați să poarte mască și în spațiile deschise

3 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a probat aseară o hotărâre prin care se reduce valoarea ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 de la 3 la 1,5 la mie pentru localitățile în care portul măștii este obligatoriu în toate spațiile publice.

 

Locuitorii județului Buzău ar putea fi obligați să poarte mască de protecție și pe stradă și în celelalte spații publice deschise, după ce aseară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o hotărâre care prevede scăderea valorii ratei de incidență a cazurilor de Covid-19, pentru localitățile în care se impune în acest lucru. Astfel, dacă până acum, folosirea măștii în spații deschise devenea obligatorie în cazul localităților în care incidența la 14 zile depășea valoarea de 3 la mie, prin hotărârea aprobată aseară, această valoare a fost redusă la 1,5 la mie. În cazul județelor în care incidența la nivelul județean depășește 1,5 la mie, purtarea măștii devine obligatorie în toate localitățile, chiar dacă la nivelul acestora, rata de infectare este mai mică de 1,5 la mie.

În municipiul Buzău, rata de infectare se apropia oricum de 3 la mie, ultima analiză realizată de către DSP indicând o incidență în ultimele 14 zile de 2,64 la mie. Singura localitate unde rata de infectare depășește 3 la mie este Largu, unde se înregistrează o incidență de 3,35 la mie, astfel că portul măștii în spații deschise este deja obligatoriu.

 

Incidența la nivelul județului este de 1,55 la mie, însă dacă excludem cele patru focare de la Ojasca, Săpoca, Buzău și Smeeni, rezultă o rată de infectae de 1,31 la mie, aceasta fiind cea luată în considerare. Astfel, Buzăul nu se încadrează încă în lista județelor în care masca va deveni obligatorie în toate localitățile, însă acest lucru se va întâmpla în curând, având în vedere trendul ascendent al îmbolnăvirilor înregistrat în ultima săptămână.

Ce-i drept, creșterea mare a numărului de persoane testate pozitiv se explică și prin creșterea numărului de teste.  Dacă pe 11 mai, când aparatul RT-PCR a fost pus în funcțiune se efectuau aproximativ 100 de teste/zi, acum s-a ajuns chiar și la 500 de testări în 24 de ore, între timp înmulțindu-se laboratoarele private care oferă astfel de analize.

Potrivit datelor furnizate de DSP Buzău, din cele 2.700 persoane testate RT-PCR la nivelul județului în octombrie, 1.100 au fost confirmate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2.

De la debutul pandemiei, în județul Buzău au fost testate 15.777 de persoane, din care 4.027 au fost confirmate pozitiv la COVID-19.

 

Cei mai mulți dintre cei testați, respectiv 10.941, sunt locuitori ai municipiului Buzău, ceea ce explică și rata de infectare mai mare. În afară de municipiul reședință de județ, purtarea măștii va mai deveni obligatorie și în Săpoca, unde există o incidență de 1,75 la mie, Cănești – cu 2,85 la mie, Odăile – cu o incidență de 2,80 la mie, Bălăcenau1,93 la mie, Cernătești1,69 la mie și Florica 1,63 la mie.

În celelalte localități din județ, rata de infectare este sub 1,5 la mie, însă dacă acest indice va crește în municipiu și în zonele în care se înregistrează o circulație mai intensă a virusului, în câteva zile, masca va deveni obligatorie în tot județul.

Decizia CNSU ar urma sp fie aprobată de Guvern în sedința de joi, așa că până la finele acestei săptămâni, purtarea măsti în spații deschise va deveni obligatorie cel puțin în cele 7 localități menționate mai sus.

 

Decizia a fost luată având în vedere evoluţia epidemiologică pe teritoriul României până la acest moment și luând în considerare persistenţa unui număr crescut de persoane infectate, precum şi apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate. Toate aceste aspecte generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a autorităților locale şi a sistemului sanitar, așa că s-a impus această măsură, cu intenția de a tempera trendul ascendent al îmbolnăvirilor, astfel încât sistemul sanitar să nu fie sufocat total de numărul mare de pacienți.

Totodată, a fost actualizată și lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste regiuni. Astfel pe listă sunt incluse Andorra, Belgia, Cehia, Luxemburg, Polinezia Franceza, Slovenia, Armenia, Elveţia, Liechtenstein, Franţa, Olanda, Croaţia, Georgia, Guam, Slovacia, Polonia, Spania, Bosnia şi Herzegovina, Austria, Muntenegru, San Marino, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Macedonia de Nord, Argentina, Gibraltar, Malta, Iordania, Ungaria și Bulgaria.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*