În premieră, Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților s-a întrunit la Buzău
Inițiativa a aparținut deputatului buzoian Dănuț Păle, vicepreședintele acestei comisii, iar lucrările au fost găzduite de Consiliul Județean. La eveniment au fost prezenți fermieri, primari, reprezentanți ai guvernului, ai instituțiilor care gestionează agricultura și sănătatea alimentară.
În această dimineață, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău s-a consemnat o premieră, constituită de prima ședință a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice ce a avut loc în afara Palatului Parlamentului, locul tradițional în care această comisie se întrunește. Buzăul a devenit astfel primul județ care găzduiește o ședință a Comisiei de Agricultură, ai cărei membri au declarat astăzi că este vorba de o situație inedită, declarându-se totodată încântați de această schimbare de protocol.
Și mai încântați s-au arătat de numărul mare de participanți la lucrările publice ale Comisiei, programată inițial a avea loc la Muzeul Județean. Aproape toți primarii din județ, fermierii și reprezentanții autorităților locale din domeniu s-au aflat în sală, membrii Comisiei vrând să afle direct de la sursă problemele cu care aceștia se confruntă, astfel încât să să poată iniția legi viitoare care să-i ajute în desfășurarea activității. Ca să nu rămână nimeni pe dinafară, în ultimul moment s-a luat decizia ca ședința să aibă loc în Sala Mare a Consiliului Județean, care a devenit astfel gazda primei ședințe organizată în teritoriu a Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.
Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de deputatul social-democrat Dănuț Păle, căruia i-a și aparținut această inițiativă și care a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru participare, precum și colegilor din comisie pentru că au fost de acord cu acest demers. „Am hotărât să ieșim puțin din tipicul ședințelor din Parlamentul României și sunt foarte bucuros că s-a acceptat ca Buzăul să fie primul județ în care se desfășoară o astfel de ședință. Am dorit ca și cei care ne-au trimis în Parlament să vadă cum se desfășoară lucrările ședinței unei comisii parlamentare, dar și membrii comisiei să afle care sunt problemele primarilor și ale fermierilor din teritoriu. Sunt foarte multe probleme care ar putea fi transpuse în proiecte de lege sau care ar putea îmbunătăți legislația promovată de Guvern, iar informațiile luate direct de la sursă sunt foarte prețioase. Cred că este un început bun, iar Comisia se va delasa și în alte județe, astfel încât să putem adopta legi cât mai bune”, a declarat dr. Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților.
În sală au fost prezenți mai mulți primari din comunele buzoiene, reprezentanți ai fermierilor și ai asociațiilor de utilizatori de apă pentru irigații din județ, alături de cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Adian Petre și Romeo Lungu, directorul adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, directorul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, cercetătorul Constantin Vânătoru și alți reprezentanți ai instituțiilor locale și ai unor agenți economici a căror activitate are legătură cu domeniul de activitate al comisiei.
La prezidiu s-au aflat Alexandru Stănescu (președintele comisiei), vicepreședintele Dănuț Păle și ceilalți membri ai comisiei, alături de invitați speciali din partea guvernului și autorităților locale. Între aceștia din urmă s-au aflat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, directorii Agenției de Plați și Intervenție în Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, care se ocupă cu partea de irigații.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat trei puncte, deputatul buzoian Dănuț Păle având rolul de raportor în cazul proiectului referitor modificarea legii privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice.
Printre problemele ridicate de primarii buzoieni s-au aflat pesta porcină, restituirea terenurilor foștilor proprietari în zonele de deal și de munte, accesarea fondurilor europene, irigarea terenurilor prin intermediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, bolile care atacă culturile din zona de câmpie a județului, dar și situația comunelor Cernătești și Pârscov, unde mai multe persoane cresc în gospodării sute de câini și pisici.
Un alt subiect al dezbaterii a fost pus în discuție de primarul Buzăului, Constantin Toma, care a prezentat intenția municipalității de a amenaja zona de nord a orașului, în zona Iazului Morilor.
„Domnul primar, împreună cu domnul deputat Păle, au venit la București pentru a face un proiect de accesare de fonduri europene în acest caz. Am stabilit împreună că putem face o folosință comună, astfel încât proiectul să fie făcut pe un canal deschis, cu condiția să se asigure nivelul de exploatare și de apă necesar fermierilor, așa încât culturile să nu aibă de suferit”, a spus președintele ANIF, Florin Ionuț Barbu.
Ședința s-a încheiat cu un moment care a relaxat atmosfera. Deputatul PNL de Alba Iulia, Cornel Olaru, i-a oferit primarului Constantin Toma un tulnic în miniatură, inscripționat „România 100”, la care a făcut chiar o scurtă demonstrație, demonstrând astfel că nu este doar un instrument de decor.
GALERIE FOTO: