În timp ce politicienii au fost ocupați să se certe între ei, spitalele din Timișoara au rămas fără căldură și apă caldă, în plină criză sanitară

27 octombrie 2021 | 0 comentarii |

UPDATE, 13.30: Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că s-a găsit p soluție de avarie, pentru o săptămână, dar problema este una a administrației locale, care trebuie să găsească soluții pentru a stabiliza situația.

Pe de altă parte, proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, legea urmând să se aplice de la 1 noiembrie, după promulgare. Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult. Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

 

Managerii unităților medicale au ajuns să se roage de producătorii și distribuitorii de gaze să conștientizeze situația și să nu le zădărnicească eforturile de a salva vieți.

 

Nu mai este pentru nimeni un secret că spitalele din toată țara sunt pline la capacitate maximă, iar pacienții așteaptă cu orele în ambulanțe pentru a prinde măcar un loc pe holul unei unități medicale. În această situație, este evident că unitățile sanitare au nevoie de tot sprijinul pentru a putea trece prin această criză a valului 4 al pandemiei.

La Timișoara, se pare că lucrurile sunt percepute oarecum altfel, pentru că altfel e greu de explicat cum de s-a ajuns în situația ca spitalele din oraș să rămână fără căldură și apă cladă chiar acum, în pragul iernii și în plină criza sanitară, iar explicația este complet lipsită de orice raționament, în condițiile actuale. Compania Colterm, care furnizează energie termică spitalelor din oraș și celorlalți consumatori din oraș, a acumulat datorii mari la furnizorul de gaze E.ON Energie România, iar pentru că autoritățile locale nu au găsit nicio soluție pentru a mai plăti din datorii, acesta a decis ieri să închidă robinetul și să nu mai reînnoiască contractul de furnizare.

Circa 56.000 de familii și 5 spitale importante din oraș, printre care și Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, unde sunt internați pacienți cu Covid-19 în stare gravă, au rămas astfel fără apă caldă și căldură. Ca și celelalte unități sanitare din țară, cele cinci spitale sunt pline, iar personalul medical a recurs sa soluție de avarie la a mai pune încă o pătură peste pacienți si a folosi instalațiile de aer condiționat pentru încălzirea saloanelor. Pentru o parte din cei din ATI se folosesc pături electrice, însă medicii spun că nu se poate continua în aceste condiții.

 

Totodată, aceștia consideră anormal ca pacienții – mulți dintre ei în stare gravă – să sufere din cauza unei neînțelegeri administrative, pentru care nici spitalele nici bolnavii nu au nicio vină. Îngrijorător este că această situație se petrece în plină criză sanitară, iar cei care au luat o astfel de decizie par să nu înțeleagă pe deplin implicațiile.

Disperați, managerii celor cinci spitale afectate fac un apel public în care, efectiv, se roagă de cei responsabili, să sprijine eforturile pe care medicii le fac în această perioadă. „În numele tuturor pacienţilor internaţi în spitalele din Timişoara, vă rugăm să ne sprijiniţi prin identificarea unei soluţii care să asigure furnizarea agentului termic în spitalele din municipiul nostru. În această perioadă de criză sanitară cauzată de pandemia Covid-19, tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de dramatism pe care îl înregistrăm deja. Spitalele din Timişoara sunt implicate în lupta cu acest virus nemilos, eforturile noastre în salvarea de vieţi omeneşti fiind supraomeneşti. Vă rugăm pe voi, marii producători şi furnizori de gaz din România, să faceţi şi voi aceleaşi eforturi pentru a contribui la salvarea vieţilor conaţionalilor noştri. Fără o temperatură optimă în saloane, eforturile noastre vor fi în zadar, iar echilibrul precar pe care l-am asigurat prin dedicare şi implicare va fi năruit. Nu suntem în măsură să analizăm cine este vinovat de situaţia Colterm, nu avem căderea şi nici pregătirea să găsim soluţii pentru Colterm, însă vă cerem vouă, mari producători şi furnizori de gaze din România, să manifestaţi responsabilitate socială şi să ne ajutaţi în lupta cu acest virus nemilos. Nu opriţi gazul!” – este apelul semnat de managerii Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş, Cristian Oancea, Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, Spitalului de Copii Louis Ţurcanu, Ovidiu Adam, şi cel al Institutului de Boli Cardiovasculare, Constantin Luca.

 

Ca răspuns, E.ON Energie România a venit cu propunerea de a furniza direct gaze naturale celor 5 spitale din Timişoara, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte.

Una dintre opţiunile viabile este de a se încheia cu fiecare dintre respectivele instituţii contracte de furnizare a gazelor naturale, care să fie livrate prin intermediul reţelei de distribuţie existente. În acest sens, E.ON Energie România reiterează soluţia propusă şi până acum, aceea de a furniza direct gaze naturale spitalelor a căror funcţionare este dificilă în astfel de condiţii, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte. Compania noastră răspunde astfel apelului făcut de medicii din Timişoara pentru găsirea unor soluţii alternative aşa încât aceste spitale să beneficieze în continuare de căldură şi apă caldă şi pacienţii să nu aibă de suferit din lipsa acestora. Această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal”, este răspunsul companiei furnizoare,la apelul făcut de managerii spitalelor.

Problema este că doar spitalul Victor Babeș și maternitatea Spitalului Județean dețin centrale proprii funcționale, în timp ce restul unităților sanitare se bazau doar pe energia termică livrată de Colterm. Astfel, soluția propusă nu este viabilă în cazul lor, și rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate în continuare. Până atunci, cei mai afectați vor fi pacienții,care cor avea de îndurat o suferință în plus, pe lângă cea provocată de boală.

 

Deocamdată, Spitalul Județean folosește instalația de climatizare și le-a oferi pături pacienților, dar asta este o soluție pe termen scurt. Pe termen mediu, Consiliul Județean a decis că va aloca 750.000 de lei Spitalului Județean, pentru a reface în regim de urgență centrala termică proprie, nefuncțională din anul 2006. Managerul Raul Pătrașcu spune că speră ca acest lucru să se întâmple „cât mai repede posibil, dar nu depinde doar de noi, sigur că depinde și de procedurile legale la care trebuie să ne supunem. Facem tot ceea ce putem pentru a ne îngriji de pacienții noștri. Vorbim de oameni bolnavi, de vârstnici, de copii, sigur că și despre adulți”.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz spune că încearcă să negocieze cantități mult mai mici de gaz și funcționarea pe cărbune, fiind solicitat cărbune din Rezerva de stat, însă acest lucru poate fi făcut doar prin Ordonanță de Urgență, pe care guvernul interimar nu o poate da, neavând puteri depline. Acesta a precizat că în continuare sunt discuții cu furnizorii, dar a precizat și că propune o dublare a prețului gigacaloriei la Timișoara, menționând că situația în care se află acum compania de termoficare – care a acumulat datorii de peste 320 de milioane de lei – a fost cauzată tocmai de faptul că societatea ar fi vândut mult sub prețul producției.

 

Dominic Fritz

UPDATE: Primarul Dominic Fritz spuencă a găsit o soluție de avariecu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan”, a anunțat astăzi, primarul Timișoarei, care a dat asigurări că din această seară societatea de termoficare va fi reconectată la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire.

Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud, cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere. Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”, a mai spus Fritz, subliniind că este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*