Spitalele „Colentina” și „Matei Balș” fără apă caldă, timp de trei zile

3 septembrie 2021 | 0 comentarii |

O parte dintre pacienții de la Colentina au fost mutați din secțiile afectate, în alte secții, dotate cu boilere electrice, a anunțat ASSMB.

 

Valul patru al pandemiei de COVID-19 este din ce în ce mai acut, spitalele sunt deja pline de pacienți, dar Termoenergetica din Capitală își numără avariile și a suspendat furnizarea apei calde, timp de trei zile, între Calea Floreasca și bulevardul Barbu Văcărescu, lăsând două dintre cele mai mari spitale și aproape 180 de blocuri fără apă caldă. Potrivit anunțului companiei, măsura a fost necesară pentru efectuarea unor lucrări de remediere a unor avarii în sistemul de termoficare.  „Precizăm că furnizarea apei calde pentru Institutul Național de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic Colentina va fi oprită, având în vedere amplasarea acestor unități medicale pe traseul pe care se vor desfășura lucrările de remediere”, a transmis compania.

Conducerea spitalului Colentina, împreună cu ASSMB, în subordinea căreia funcționează unitatea medicală, au anunțat că au găsit, rapid, o soluție de avarie, astfel încât pacienții internați să nu fie afectați de această întrerupere a apei calde.

 

O parte dintre cei 312 pacienți de pacienți internați în acest moment în spital au fost relocați, astfel încât niciunul să nu fie afectat de această situație nedorită. Măsura a fost posibilă pentru că o parte din secțiile spitalului sunt dotate cu boilere electrice, iar pacienții din secțiile alimentate de la rețeaua publică au fost transferați în saloanele secțiilor care dispun de aceste facilități. Nu întâmplător, unitatea folosește boilere electrice, deși este racordată la rețeaua publică de furnizare a apei calde. Reprezentanții spitalului spun că problemele cu furnizarea agentului termic la parametri optimi sunt deja cronice, amplificate şi de faptul că e vorba de un spital pavilionar, cu multe corpuri de clădire, pe o suprafaţă relativ întinsă.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a anunțat cu această ocazie că a inclus în  lista de investiţii aferentă bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs realizarea unui studiu de fezabilitate care vizează asigurarea unui soluţii de rezervă pentru furnizarea neîntreruptă a agentului termic în toate pavilioanele spitalului Colentina.

 

Procedura de achiziţii pentru contractarea studiului de fezabilitate este în curs de atribuire, urmând ca ofertantul declarat câştigător să realizeze documentaţia tehnico-economică şi să propună o soluţie prin care să fie rezolvată definitiv problema asigurării continuităţii furnizării agentului termic, în cazul apariţiei unor avarii repetate.

Totodată, reprezentanții unității sanitare și ai ASSMB spun că au avut numeroase întâlniri cu cei ai Termoenergetica, pentru a identifica eventuale soluții în vederea furnizării fără sincope a agentului termic, având în vedere caracterul activității medicale derulate zilnic în cadrul spitalului Colentina. Cu toate acestea se pare că discuțiile nu au ajuns încă la nici un rezultat.

 

Dr. Adrian Marinescu

În aceeași situație se află și Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, care a primit o notificare similară privind întreruperea furnizării apei calde. Institutul este ocupat mai bine de 80% cu pacienți afectați de noul coronavirus, iar Terapia Intensivă este aproape plină, declara, acum două zile, medicul Cătălin Apostolescu, managerul spitalului, care are convingerea că numărul pacienților va crește în următoarele zile, pentru că cei mai mulți dintre români nu au învățat nimic din valurile 1, 2 sau 3 ale pandemiei. Pentru cele două categorii de pacienți care ar putea fi influențate de lipsa apei calde – e vorba de persoanele nedeplasabile și de sugari, e o procedură clară: apa va fi încălzită în această perioadă, în așa fel încât lucrurile să se desfășoare absolut normal, a precizat și medicul Adrian Marinescu, directorul medical de la Matei Balș.

Capitala are o rețea primară de 1.000 de kilometri de conducte, unele mai vechi 60 de ani, ruginite și pline de găuri, prin care se pierd câte 2 mii de tone de apă fierbinte pe oră. Primăria Capitalei spune că urmează să lanseze mai multe licitații, pentru a moderniza 200 de kilometrii din rețeaua termoenergetică, prin fonduri europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*