Începe instalarea echipamentelor de telemedicină de ultimă generație, în Unitățile de Pimire Urgențe

28 martie 2024 | 0 comentarii |

131 de Unități și Compartimente primire urgențe din spitale județene, municipale și orășenești vor fi dotate cu echipamente care asigură infrastructura necesară comunicării acesora cu centrele regionale de telemedicină de urgență.

 

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente de ultimă generație pentru sistemul național de telemedicină de urgență, iar astăzi a fost semnat contractul de instalare a acestora.

131 de Unități de primire urgențe (UPU) și Compartimente primire urgențe (CPU) din spitale județene, municipale și orășenești vor fi dotate cu echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență (București, Tg. Mureș, Timișoara și Iași), se precizează într-un comunicat remis presei de minister.

Rolul principal al sistemului de telemedicină este de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la unitățile/compartimentele de primire urgențe, respectiv asigurarea unui diagnostic rapid și decizii cu privire la tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul va asigura transmiterea de date (audio și video) în timp real”, se menționează în documentul MS.

 

Proiectul, în valoare totală de 6,5 milioane de lei, este implementat de Ministerul Sănătății prin proiectul Băncii Mondiale.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafia, „telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital. Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”.

 

În același timp, unitățile medicale au la dispoziție 100 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de telemedicină, prin PNRR.

Spitalul Județean de Urgență Buzău are deja aprobat un astfel de proiect privind finanțarea prin PNRR a unui Sistem modern de eHeath și telemedicină la nivelul unității medicale, în valoare totală de 4.465.177,50 lei (inclusiv TVA), din care 4.408.057,50 lei reprezintă suma eligibilă (inclusiv TVA) decontată din PNRR, iar diferența reprezintă contribuția Consiliului Județean.

Potrivit managerului unității medicale, Claudiu Damian, prin implementarea și extinderea unei astfel de soluții la toate secțiile, atât „medicii cât și pacienții vor beneficia de soluții informatice moderne, care vor conduce la vcreșterea calității actului medical”.

 


Adaugati un comentariu


 

*