S-a aprobat Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești

28 martie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Executivul a aprobat 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale orăşeneşti, municipale, de urgenţă şi pentru dotarea şi modernizarea altor unităţi sanitare.

 

Alexandru Rafila

Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, prin care se vor aloca, în perioada 2024 – 2030, fonduri de peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale orăşeneşti, municipale, de urgenţă şi pentru dotarea şi modernizarea altor unităţi sanitare, a anunțat, astăzi, la Palatul Victoria, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Este vorba despre ordonanţa de urgenţă mult aşteptată care face posibilă operaţionalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei, pentru construcţia de unităţi spitaliceşti, fie în centre judeţene, spitale judeţene de urgenţă, spitale monospecialitate, institute, sau la nivelul municipiilor sau oraşelor. Sumele maxime pentru care se poate face aplicaţia sunt diferite: 2 miliarde pentru spitalele din principalele centre din ţară – asta nu înseamnă că o să fie toate sau o să fie neapărat de 2 miliarde lei, aceasta este suma maximă – 350 milioane lei pentru spitalele municipale şi pentru spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei”, a declarat Rafila, la finalul şedinţei de Guvern.

 

Ministrul Sănătății a subliniat că este vorba despre proiecte în derulare pe mai multe axe, cea mai cunoscută fiind legată de PNRR, prin care au fost aprobate 27 de proiecte de investiţii, la care se adaugă construirea celor trei spitale regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova și centrele de mari arşi de la Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.

E normal ca şi alte unităţi administrativ-teritoriale care au unităţi medicale spitaliceşti pe teritoriul lor să aibă şansă în dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti. Gândiţi-vă că în PNRR, aşa cum l-am găsit noi, 22 de judeţe din ţară erau excluse şi nu figurau pe lista unor investiţii care ar fi putut să fie eligibile. Aşa că se va crea un echilibru la nivel naţional şi se va asigura accesul oamenilor la servicii de sănătate până spre sfârşitul acestui deceniu, încât atât în oraşele municipiu sau de reşedinţă de judeţ, în municipii, în oraşe, asistenţa medicală să fie modernizată, iar ceea ce urmează să facem noi în perioada următoare, pentru că acest fond este gestionat de MIPE, dar Ministerul sănătăţii este partenerul instituţional, trebuie să inițiem într-un timp foarte scurt o hotărâre de Guvern în mod evident care să stipuleze criteriile de eligibilitate, pentru că, în mod natural, aplicaţiile vor fi mai multe decât posibilităţile de finanţare”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*