Începe vaccinarea antigripală. DSP Buzău a primit 18.000 de doze de vaccin

22 septembrie 2022 | 0 comentarii |

 A început deja distribuția primei tranșe de vaccin către spitale, centre rezidențiale și medicii de familie. Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2022-2023.

 

Cristina Ungureanu

Prima tranșă de vaccin gripal a ajuns la Buzău, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) a început deja distribuția, către primele categorii de persoane incluse în Programul Național de Vaccinare susținut gratuit de Ministerul Sănătății. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2022/2023, DDSP Buzău a primit în prima tranșă de vaccin gripal 18.000 de doze, din care 150 de doze pentru Ministerul de Interne. Această primă tranșă reprezintă aproximativ 50% din totalul dozelor solicitate de DSP Buzău pentru acest sezon.

Am primit 17.850 de doze de Influvac Tetra pentru a fi distribuit cu prioritate pentru personalul medical din spitale, unităţile ambulatorii şi de la ambulanţă, pentru rezidenții și salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici și pentru adulţii şi copiii rezidenți în instituţii de ocrotire socială şi pentru persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, precum și prin cabinetele medicilor de familie, care vor vaccina prioritar persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (bolnavi cronici, persoane autoimune etc) care sunt mai vulnerabile în fața virusurilor și necesită vaccinare.  Am primit, de asemenea, 150 de doze pentru MAI, tot pentru categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Este îmbucurător faptul că persoanele incluse în categoriile cu risc înalt de îmbolnăvire se vor putea vaccina înainte de debutul sezonului gripal, care se anunță a fi unul agresiv. Cred că până la sfârșitul lunii octombrie vom primi și celelate doze de vaccin, astfel încât toată populația eligibilă să se vaccineze la timp”, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană, Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău.

 

Dr Carmen Scîntei

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere, iar vaccinul trebuie administrat, în mod ideal, înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitate, spun medicii „Sfârșitul lunii septembrie și toată luna octombrie sunt considerate cele mai bune perioade pentru vaccinarea împotriva gripei, dar nu este târziu nici în luna noiembrie sau mai târziu, gripa atingând de obicei vârful în luna februarie”, spune dr. Carmen Scântei, epidemiologil șef al județului. Sezonul gripal poate continua însă până la sfârșitul lunii martie și, uneori, chiar până în luna mai.

„Se recomandă vaccinarea cu prioritate a femeilor însărcinate, care vor fi astfel protejate atât ele cât și bebelușii, atât înainte de naștere cât și în primele luni de viață. Vaccinul le poate feri, de asemenea, de naștere prematură, de avort sau chiar de decesul fătului. Trebuie vaccinați și copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, care nu au încă o imunitate bine dezvoltată și în cazul imbolnăvirii pot face complicații severe. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani prezină un risc crescut de a dezvolta afecțiuni grave, de a necesita spitalizare sau chiar de a deceda din cauza gripei. Persoanele cu afecțiuni medicale cronice și cele care lucrează în domeniul sanitar sau social sunt considerate, de asemenea, categorii de populație cu risc de îmbolnăvire, pentru că intră în contact cu foarte multe persoane de la care pot lua virusul, iar la rândul lor pot îmbolnăvi persoanele vulnerabile de care au grijă și cu care intră în contact”, a explicat medicul epidemiolog.

 

Pentru acest sezon,  Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută, care este un vaccin gripal tetravalent ce conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din tulpinile:

• A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215),

• A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224),

• B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic),

• B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic).

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023. Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie, unitățile sanitare cu paturi și unitățile de protecție socială și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa sezonieră, transmite Ministerul Sănătății.

 

Dr. Dina Mergeani

Prin intermediul platformei www.atlasgripal.ro, populația se poate informa despre importanța prevenției prin vaccinarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților, despre complicațiile bolii asupra organismului, precum și despre opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

„În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă și eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până în luna mai”, a declarat dr. Dina Mergeani, medic primar Medicină de familie, președintele Spcietății Naționale a Medicilor de Familie.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații și pentru cele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea. Persoanele care s-au vaccinat și intră în contact cu virusul gripal, pot fi ferite de îmbolnăvire, dar mai ales sunt ferite de complicațiile pe care le poate da gripa.

 

Dr Gindrovel Dumitra

Anul acesta, pe atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conținut interactiv, reprezentat de animații, care explică pe întelesul tuturor, informații despre prevenirea gripei, precum și despre importanța imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații sigure și esențiale în legătură cu gripa și prevenția acesteia.

Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a spune dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicina Familiei, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

 

Prof dr Victoria Arama

Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021-2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488 – o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree.Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populatie la risc sunt incluși copiii mai mici de cinci ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronsic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani. Eficiența vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcție de vârsta persoanei pe care o vaccinăm”, explică prof. univ. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

 

Dr Radu Rasinar – AstraZeneca

Odată cu migrația sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalității acestuia pe fondul renunțării la măsurile de prevenție COVID-19, precum și a reînceperii anului școlar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenția și reducerea severității bolii gripale, precum și posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă, reducând astfel  presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

„Conform statisticilor, sezonul gripal 2022 – 2023, pare că o să aibă un impact mai mare asupra populației și asupra persoanelor la risc, impact care generează o presiune suplimentară asupra   sistemului de sănătate românesc. Platforma și campania educațională Atlas Gripal își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, împreună cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății. Este important ca populația să aibă acces la informații corecte și sigure cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă și opțiunile de vaccinare antigripală disponibile la noi”, afirmă Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

 

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an unele noi. În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În cazul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor.

Ministerul Sănătății transmite că vaccinul gripal este sigur, pentru că de mai bine de 60 de ani aceste vaccinuri au fost administrate la milioane de oameni din întreaga lume, iar efectele secundare sunt uşoare. Pot apărea senzații de durere, roşeaţă şi inflamare a locului în care a fost administrată injecţia, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală, dar în câteva zile dispar de la sine. Foarte rar poate apărea reacţia alergică gravă – un caz dintr-un milion de persoane.

Trebuie știut însă, că vaccinul gripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19, de aceea medicii recomandă atât vaccinarea antigripală, cât şi împotriva virusului SARS-CoV-2, deoarece sunt cauzate de virusuri diferite.

Nu se recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor care au prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare a acestui tip de vaccin sau la orice componentă a acestuia, nici celor cărora li se administrează combinaţii de inhibitori de punct de control utilizate în tratarea canceruluiși nici persoanelor care suferă de neutropenie severă. Dacă aveţi alergie la ouă, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a face acest vaccin!

 

Pe lângă vaccinare, pentru a vă feri de gripă trebuie respectate și măsuri de protecție personală precum:

• spălarea regulată a mâinilor, uscarea adecvată și evitarea împrumutului de obiecte personale;

• igienă respiratorie bună – acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, folosirea șervețelelor pe care apoi le aruncați;

• autoizolare în cazul în care vă simțiți rău și aveți simptome de gripă;

• evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii;

• igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;

• purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;

Amânarea vaccinării antigripale poate fi determinată de un număr redus de cauze, între care cea mai importantă este febra peste 38 °C.

Contactați medicul de familie pentru a vă programa pentru vaccinare antigripală gratuită, la cabinet, dacă vă aflați într-una din categpriile de risc!

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*