Început de an școlar cu inaugurare, la Centrul de Educație Incluzivă Buzău
După aproape trei ani în care au fost nevoiți să învețe exclusiv online, elevii instituției de învățământ au început școala într-o unitate complet renovată și modernizată de Consiliul Județean, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Clădirea în care își desfășoară activitatea Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI), singura de acest fel din județul Buzău, a fost reabilitată, iar luni, în prima zi de școală, peste 200 de elevi cu nevoi speciale, care au stat acasă din decembrie 2020, când unitatea de învățământ a intrat în reparații, au revenit în clase, în condiții moderne.
Momentul a fost marcat chiar printr-o tăiere de panglică, de către conducerea școlii și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, în prezența a numeroși părinți care și-au adus copiii la școală și au dorit să vadă noile condiții în care aceștia vor învăța de acum încolo.
„Curiozitatea, emoția, bucuria și dorința de a fi mai buni să vă însoțească în noul an școlar, dragi elevi! Părinți și profesori, vă doresc multă înțelepciune și răbdare pentru a le ghida pașii și a-i susține spre atingerea potențialului lor maxim! O mare bucurie pentru mine este că acest an școlar a început mai frumos pentru elevii și profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău. Au fost primiți cu brațele deschise în «casă» nouă, reabilitată în urma finalizării proiectului «Eficientizarea energetică a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău», finanțat prin Programul Operațional Regional 2012-2020”, le-a transmis Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, după inaugurarea noului obiectiv.
Proiectul a fost realizat printr-o investiție de peste 3.613.663 lei, din care valoarea eligibilă accesată prin POR s-a ridicat la peste 1.892.821 lei, iar valoarea neeligibilă, suportată din fondurile proprii ale Consiliului Județean, la 1.720.841 lei.
Lucrările au vizat eficientizarea energetică ridicată a clădirii, scăderea consumurilor de energie electrică și termică și bineînțeles, creșterea calității condițiilor oferite elevilor și profesorilor din școală. Astfel, a fost reabilitată o suprafață construită de 757,5 mp și o suprafață desfășurată de 2.272 mp, au fost instalate și sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, care vor reduce considerabil cheltuielile de întreținere. Totodată, au fost create facilități sau au fost adaptate infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii).
Potrivit Proiectului prezentat de Consiliul Județean, s-au realizat:
I. Lucrări de construcții și instalații pentru creşterea eficienței energetice:
• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: termosistem la fațadă, înlocuirea tamplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic, desfacerea straturilor existente de termoizolație și refacerea termoizolației planșeului peste ultimul nivel, placarea soclului ;
• Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: reabilitarea instalatiei termice, montarea capurilor thermostat la radiatoare.
• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu: montarea unui sistem alcătuit din panouri solare pentru producerea apei calde de consum si aport la energia termica.
• Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri: montarea surselor de iluminat cu leduri și a instalației aferente, înlocuirea instalației electrice existente, montarea corpurilor de iluminat acționate de senzori de miscare, înlocuirea tablourilor electrice.
II. Lucrări conexe pentru creșterea eficienței energetice:
• Refacerea acoperișului tip șarpantă precum și înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice;
• Refacerea finisajelor interioare atât în zonele de intervenție, cât și în restul spațiilor existente, inlocuire usi interioare, inlocuire parchet;
• Refacerea instalației de distribuție a apei reci, a instalației de canalizare și colectarea apei pluviale;
• Repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii;
• Crearea de facilități/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii);
• Lucrări specifice de semnalizare și detecție incendiu, stingere incendiu, necesare obținerii autorizatiei ISU: realizarea unei gospodării de apă, refacerea rețelei de hidranți interiori și exteriori, montarea centralei de alarmare la incendiu.
„Prin implementarea măsurilor propuse prin proiect s-a urmărit diminuarea consumurilor totale de energie, diminuarea emisiilor anuale de dioxid de carbon și cresterea consumului anual specific de energie din resurse regenerabile”, informează CJ Buzău.