ITM Buzău: Agenții chimici periculoși pot afecta grav sănătatea la locul de muncă
Inspectorii de muncă buzoieni au readus în atenția angajatorilor faptul că au obligația de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății lucrătorilor și a mediului în care lucrează.
În perioada octombrie – noiembrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a desfășurat o campanie de control care a vizat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoşi la locul de muncă, în cadrul unei acțiuni a Inspecției Muncii, având ca obiective principale:
• verificarea agenților economicii în privința deținerii Fișelor cu datele de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locul de muncă și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor;
• asigurarea purtării echipamentelor individuale de protecție adecvate de către toți lucrătorii expuși la agenți chimici periculoși;
• monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși.
Substanțele chimice periculoase pot avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății și securității lucrătorilor care le manipulează sau care intră în contact cu ele. Impactul poate varia în funcție de tipul și de cantitatea substanței chimice utilizate, precum și de modalitatea de manipulare și de protecție a lucrătorilor.
„Agenţii chimici periculoşi generează riscuri majore la adresa securităţii şi a sănătăţii lucrătorilor, deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înţelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale, iar de multe ori acestea nu sunt combătute corespunzător. Tocmai de aceea, o astfel de acțiune a fost imperios necesară, inspectorii de muncă readucând în atenția angajatorilor faptul că au obligația de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății lucrătorilor și a mediului în care lucrează”, a explicat inspectorul șef al ITM Buzău, Cecilia Manolescu.
Unele substanțe chimice pot fi toxice și pot provoca efecte imediate asupra sănătății lucrătorilor prin arsuri, intoxicații acute sau iritații, dar și efecte pe termen lung care favorizează apariția cancerului sau a bolilor cronice de plămâni. Aceste efecte pot include iritații ale pielii sau ale ochilor, arsuri, intoxicații acute sau cronice, afectarea organelor interne, probleme respiratorii, alergii etc.
Alte substanțe chimice pot fi inflamabile sau explozive, iar riscul de incendiu sau explozie în timpul manipulării este crescut. De aceea, lucrătorii trebuie să fie instruiți periodic și să urmeze protocoale specifice, pentru a minimiza riscul de accidente, dar și să fie examinați medical regulat și să primească tratament adecvat dacă apar probleme de sănătate asociate expunerii la substanțe chimice.
Având ca grup ţintă angajatorii din toate domeniile de activitate care utilizează agenţi chimici periculoşi la locul de muncă, la sediul ITM Buzău a fost organizată o sesiune de informare a celor implicaţi, angajatori şi reprezentanţi ai lucrătorilor, cu privire la riscurile lucrătorilor expuşi la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă. De asemenea, au fost reamintite obligaţiile angajatorilor stipulate de legislatia naţionala în domeniu şi Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006, privind cerinţe minime de securitate şi sănătate în muncă pentru prevenire sau reducerea la minim a riscurilor pentru siguranţa lucrătorilor.
Substanţele chimice pot fi utilizate în condiţii de siguranţă, dacă sunt cunoscute pericolele şi modul de protejare, dacă sunt utilizate numai în scopurile aprobate, sunt manipulate și depozitate adecvat și este utilizat echipamentul individual de protecţie corespunzător.
Au urmat acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni şi s-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.
„Printre neconformităţile constatate s-au numărat instruirea insuficientă privind riscurile pentru securitate şi sănătatate, precauţiile necesare şi acţiunile ce trebuie întreprinse pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe alţi lucrători la locul de muncă, neasigurarea de echipamente individuale de protecţie noi, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie sau nu au depus la I.T.M. Buzău lista substanțelor chimice periculoase cu care lucrează actualmente”, a precizat Cecilia Manolescu.
Aceasta a menționat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău va continua efectuarea de controale în acest domeniu la societăţile comerciale de pe piaţa muncii din întregul județ.