Joaca cu petarde face victime printre copii

23 decembrie 2024 | 0 comentarii |

Un băiețel de numai 7 ani din Buzău a ajuns la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București unde a intrat direct în sala de operație, după ce o petardă i-a explodat în față. 

 

Petardele și focurile de artificii, așteptate cu emoție de Revelion, fac deja victime, iar medicii spun că anul acesta, victimele acestor produse pirotehnice au nceput să apară încă de la sfârșitul lunii noiembrie. Chiar dacă toată lumea știe că există riscul unei accidentări la folosirea petardelor, vânzarea lor din locuri neautorizate și de pe internet permi aceste „distracții”, punând în pericol pe cei care le folosesc și pe cei din jur, iar mulți copii ajung la urgenţe cu răni grave la mâini sau la ochi.

La Buzău, cinci copii (unul din mediul urban și patru din rural) au fost afectați de exploziile unor petarde cu care s-au jucat. Un copil de 13 ani a ajuns la jumătatea lunii decembrie la Spitalul Județean de Urgență și a rămas internat, după ce o petardă i-a explodat în mână și l-a rănit la ochi, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din Capitală, pentru îngrijiri de specialitate.

 

În acest weekend, un alt copil buzoian, de numai 7 ani, a ajuns, la același spital din Capitală, după ce a luat în mână o petardă aprinsă, care i-a explodat în față și l-a rănit la un ochi. Medicii atrag atenția că numărul accidentelor produse de petarde și pocnitori s-a dublat față de anul trecut.

„Chiar acum examinez un copil care a venit de la Buzău și are un corp străin în cornee, în urma exploziei unei petarde. În perioada sărbătorilor ne confruntăm frecvent cu această problemă, a exploziei petardelor, care din păcate pot fi procurate cu ușurință chiar și de către copii, de pe internet. Explozia lor poate duce chiar la pierderea vederii”, a explicat prof. dr. Marian Burcea, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

În ultimele zile, poliţiştii din Buzău și din toată țara au confiscat tone de artificii și articole pirotehnice periculoase. Vânzarea petardelor şi obiectelor pirotehnice este interzisă pe stradă şi mulţi le cumpără din locuri neutorizate. Sunt şi inconştienţi care cred că se distrează și aruncă pocnitorile spre cei din jur. Oamenii se tem să nu ajungă victima unor glume care-i pot răni sau chiar îi pot lăsa mutilați.

 

Specialiştii atrag atenţia că, mai ales dacă sunt contrafăcute, artificiile şi petardele pot exploda din senin și atrag atenția că numărul victimelor va crește în perioada sărbătorilor.

La Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, zeci de copii au ajuns cu arsuri la mâini sau pe față, doar în ultima săptămână. „Petardele, de multe ori, explodează în mână și produc traumatisme complexe, pot duce la amputații ale degetelor, pot afecta auzul și vederea…”, spun medicii, care fac un apel la părinți, să aibă grijă ca micuții să nu ajungă în posesia acestor obiecte periculoase.

Și polițiștii trag un semnal de alarmă și recomandă prudență. Chiar dacă folosirea petardelor și pocnitorilor este interzisă sub 16 ani, acestea pot fi achiziționate acum cu ușurință, inclusiv de copii, de pe internet. În noaptea de Revelion suntem sfătuiți să privim artificiile din locuri sigure. Potrivit legii, persoanele care au împlinit 16 ani pot folosi articole pirotehnice din categoria 1-F1, cum ar fi pocnitorile simple sau cu confetti, beţişoarele, focurile bengale, scânteile şi bobiţele explozive. Cei peste 18 ani pot deține articole pirotehnice din categoria P1 şi T1, adică petarde şi artificii cu nivel de zgomot scăzut, dar și acestea trebuie manevrate cu grijă.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*