Județul Buzăul are un buget record, de 100 de milioane de euro. Investițiile ar putea fi însă puse în pericol de prețul energiei

12 februarie 2022 | 0 comentarii |

Proiectele de investiții la Spitalul Județean de Urgență și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului ar putea fi afectate de creșterea facturilor le energie, dacă Guvernul nu va lua măsuri de rezolvare a cauzelor acestei probleme, este de părere președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. 

 

Consilierii județeni au aprobat, vineri, toate cele 44 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, între care și proiectul de buget pentru anul în curs. Suma de care va dispune județul Buzău în acest an este una record, cu aproximativ 20 de milioane de euro mai mare decât anul trecut, iar președintele Consiliului Județean (CJ), Petre Emanoil Neagu, spune că este „echilibrat” și poate deveni „foarte bun”, dar cu toate acestea, există riscul ca unele proiecte de investiții, în special la Spitalul Județean de Urgență (SJU) și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), să fie îngreunate de creșterea prețurilor la energie.

Astăzi s-a votat bugetul, mai devreme ca în alți ani, iar asta înseamnă că începând din primăvară putem să începem lucrările. Avem un buget echilbrat și sunt ferm convins că poate deveni un buget foarte bun, cu condiția să avem prioritate zero în atragerea de fonduri europene. Bugetul este de aproximativ 100 milioane de euro, dar putem ajunge la 130 de milioane de euro și aici vorbesc și de surse atrase, adică de fonduri europene. Avem proiecte pe infrastructura medicală și rutieră, avem și multe lucrări din fonduri proprii și sper ca lucrurile să mergă într-o normalitate, pentru că nu este important ceea ce vorbești sau ceea ce îți propui, important este ceea ce lași după tine și dacă cetățenii sunt mulțumiți”, a spus Petre Emanoil Neagu, la finalul ședinței ordinare pe luna februarie a Consiliului Județean Buzău.

 

Președintele Consiliului Județean a apreciat că, pentru ca bugetul să devină unul „foarte bun, accesarea fondurilor europene este indispensabilă. „Prin grija personalului propriu din CJ trebuie să reușim să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru că avem foarte multe proiecte care se leagă de acești bani. Din nefericire, nu depinde doar de noi, de autoritățile locale, ci și de Ministere, ADR-uri și trebuie ca toți să avem aceeași proritate”, a subliniat președintele CJ Buzău.

CJ Buzău a depus spre finanțare mai multe proiecte pe infrastuctură, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”. Între acestea, drumul care leagă DN10 de Vulcanii Noroioși reprezintă o prioritate, atât la nivelul județului cât și la nivel național, pentru că reprezintă una dintre  de aceea, proiectul a fost depus spre finanțare, iar președintele CJ Buzău are convingerea că va fi aprobat, de aceea a și demarat „proiectarea, care este pe final și urmează licitația pentru execuție, care va fi făcută cu clauză suspensivă, astfel încât, când vom semna contractul de finanțare să ne apucăm de lucru”, a subliniat Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu și-a exprimat însă temerea că, din cauza creșterii prețurilor la energie și combustibil ar putea apărea neplăceri în realizarea proiectelor planificate pentru anul în curs. „Din nefericire, prețurile la energie, combustibil, materiale de construcții au luat-o la galop și sper să nu avem probleme, cum s-a întâmplatcând s-au mărit prețurile la materialele de construcții și câștigătorii unor licitații nu au putut face față creșterii prețurilor. În plus, avem sarcina să ținem în echilibru facturile, să fim atenți la cheltuieli. În afară de lucrurile care se văd, făcute de Consiliul Județean – drumuri, investiții în educație, cultură, sănătate, avem și problema aceasta, de a reuși să ținem în echilibru, dacă vreți, facturile la utilități, atât la Spitalul Județean, care este o unitate care lucrează la foc continuu și de care avem absolută nevoie, cât și la Direcția pentru Protecția Copilului, care are o rază foarte largă de activitate, cu clădiri în tot județul, așezăminte pentru bătrâni,  școli speciale etc.”, a spus Neagu, care speră ca Guvernul să rezolve ambiguitățile privind felul în care vor evolua aceste prețuri în viitor și să nu mai folosească „povestea asta pompieristic, să nu tratăm doar efectele, să ne ducem direct la cauze”.

 

Spre exemplu, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, atât pentru asigurarea funcționării, cât și pentru dezvoltarea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ, aflată în administrarea Consiliului Județean, are prevăzut pentru „deficitul secțiunii de funcționare”, suma de 3.465.000 de lei, care se finanțează din excedentul anilor precedenți, ca și „deficitul secțiunii de dezvoltare, în sumă de 300.000 lei”.

Dacă facturile la energie vor depăși valorile estimate, va fi nevoie ca pentru achitarea acestora să se reducă din „fondul de dezvoltare pentru anul 2022 al Spitalului Judeţean de Urgență Buzău”, pentru care din bugetul județului s-au alocat 300.000 de lei.

Situația este similară și în ceea ce privește cheltuielile de funcționare a DGASPC Buzău cu toate structurile din subordine.

 


Adaugati un comentariu


 

*