Sănătatea și infrastructura, investiții prioritare pentru președintele Consiliului Județean Buzău

3 iunie 2020 | 0 comentarii |

Petre Emanoil Neagu a prezentat, într-o conferință de presă, un bilanț succint al celor patru ani de la preluarea acestui mandat, perioadă în care cele mai multe dintre promisiunile făcute acum patru ani au fost concretizate în fapte.

 

Petre Emanoil Neagu

În urmă cu fix patru ani, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, își anunța principalele proiecte pentru acest mandat, prin care urma să dovedească implicarea sa, „24 de ore din 24”, în rezolvarea principalelor probleme ale județului.

Astăzi, într-o conferință de presă, acesta și-a prezentat, pe scurt, bilanțul „promisiunilor onorate”, dar și obiectivele pe care și-a propus să le atingă până al finalul anului.

Investițiile în Sănătate și Infrastructura drumurilor județene au fost principalele obiective pe care președintele Consiliului Județean și le-a stabilit acum patru ani și au rămas prioritare în toată această perioadă.

Acum patru ani, Neagu spunea că acestea „sunt proiecte ample și foarte ample pe care le avem în vedere, care necesită timp și pregătire pentru a fi implementate. Am început deja pregătirea documentației necesare, astfel încât să putem să le dăm drumul. Sursele de finanțare sunt atât proprii, din bugetul CJ, cât și guvernamentale și europene”.

Între timp au apărut și alte priorități, pe care echipa managerială și cea tehnică a Consiliul Județean le-a rezolvat, în ciuda faptului că scena politică a fost extrem de agitată și a fost destul de dificil de păstrat o relație stabilă și o comunicare coerentă cu cele patru guverne care s-au perindat la conducerea executivă a României.

 

În domeniul Sănătății, Petre Emanoil Neagu spunea acum patru ani că a început demersurile pentru accesarea de fonduri europene pentru extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, reabilitarea și dotarea Blocului Operator, reabilitarea și secției de Dermato-Venerice a Spitalului Județean, eficientizarea termică a spitalului, subliniind că, pe termen lung, intenția sa este de a moderniza toate sectiile Spitalului Județean, precum și de a impulsiona creșterea numărului de servicii care pot fi oferite buzoienilor și înființarea unei secții pentru bolnavi cronici și îngrijiri paliative.

O parte din aceste obiective au fost realizate, altele sunt în derulare, iar altele au rămas în așteptare. „Spitalul Județean Buzău avea nevoie de investiții majore. Medicii noștri aveau nevoie de condiții mai bune în care să-și desfășoare activitatea, iar buzoienii care sunt tratați în această unitate medicală merită condiții mai bune de îngrijire. Au fost atrase fonduri europene de milioane de euro pentru sistemul medical, avem cele mai mari fonduri atrase de o administrație județeană din Regiunea Sud-Est pe axa prioritară ce vizează infrastructura de sănătate și scială”, a menționat președintele CJ Buzău.

Zeci de milioane de lei s-au alocat pentru finalizare modernizării și dotării Ambulatoriului integrat al spitalului, secțiilor ATI, Pediatrie și a Laboratorului de Radiologie, pentru extinderea și modernizarea Blocului Operator la care încă se lucrează, pentru completarea dotărilor în Maternitatea Buzău, eficientizarea energetică a spitalului, pentru demararea proiectului de extindere și modernizare a UPU. De asemenea, a fost achiziționată aparatură medicală de ultimă generație pentru mai multe secții ale unității medicale și au fost acordate stimulente medicilor nou-veniți să profeseze la SJU Buzău.

 

Pandemia de COVID-19 de anul acesta a încetinit o parte dintre proiecte, iar o mare parte din banii pe care Consiliul Județean i-ar fi putut folosi pentru realizarea acestora a fost direcționată către acțiunile pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Milioane de lei s-au folosit pentru achiziția de echipamente de protecție a cadrelor medicale, pentru materiale sanitare și dezinfectante, pentru achiziția unor containere și corturi folosite la triajul epidemiologic  al pacienților suspecți de infecție cu virusul SARS-CoV-2, reponsabil de îmbolnăvirea de COVID-19. S-a achiziționat izoletă proprie pentru spitalul județean și s-a instalat la intrarea în UPU o cameră de termoviziune, astfel încât să se reducă, pe cât posibil, răspândirea virusului.

Au fost necesare aceste investiții. Am recuperat o parte din bani de la Ministerul Sănătății, o parte nu-i vom recupera niciodată, dar important este că suntem sănătoși și am trecut cu bine peste această încercare. Suntem datori să avem grijă de medicii noștri, pentru ca la rândul lor, aceștia să poată avea griă de noi. De altfel, aș vrea să mulțumesc cu acest prilej fiecărui medic și întregului personal medical care în această perioadă se luptă cu acest dușman nevăzut”, a subliniat Petre Emanoil Neagu, care consideră că devine tot mai clar faptul că este nevoie de un PACT PE SĂNĂTATE proiectat pe cel puțin zece ani, cu un program care să nu mai fie modificat de cei care se vor perinda pe la guvernare.

Tot în această perioadă a fost asigurată funcționarea unui cabinet medical pentru urgențe stomatologice și se continuă finanțarea acestuia cu echipamente de protecție împotriva noului virus, astfel încât să poată funcționa în condiții de siguranță, în cadrul ambulatoriului integrat al spitalului județean.

Sume importante s-au cheltuit, de asemenea, pentru asigurarea carantinării instituționalizate a persoanelor aflate la risc de infecție cu noul coronavirus, ori pentru a ajuta familiile izolate la domiciliu aflate în dificultate.

 

În ceea ce privește infrastructura de drumuri județene, Petre Emanoil Neagu spune că este cea mai mare realizare a acestui mandat, iar Județul Buzău se află între priele cinci din țară ca lungime de drumuri județene, cu aproximativ 1.000 de kilometri. „Avem drumuri în toate zonele județului, pe toate formele de relief, fie că e munte, câmpie, deal. În ultimii 4 ani am reușit să reabilităm aproximativ 70% din cei 1.000 de km, iar o parte a lucrărilor s-a efectuat chiar în ultima perioadă, deși epidemia a dus la restrângerea activității în multe domenii. Știu, se apropie campania electorală, dar noi, în ultima perioadă am avut ca scop salvarea vieților cetățenilor și continuarea în condiții bune a proiectelor pe care le aveam. De când s-a declanșat acest virus nenorocit, aproape că s-a oprit lumea în loc. Am simțit-o pe pielea noastă. Cu toate acestea am reușit să continuăm lucrările începute și vreau să le mulțumesc tuturor angajaților Consiliului Județean, pentru că activitatea curentă s-a desfășurat aproape normal. Din martie și până acum am reușit să reabilităm kilometri întregi din fonduri proprii ale CJ. Pe drumurile Calvini-Chiojdu- Zeletin, pe Valea Nehoiului se poate circula ca în oraș, în zona Balta Albă, la Stăvărăști am reușit să reabilităm drumul care face legătura cu Brăila care se va finaliza săptămâna viitoare, pe traseul Murgești-Mărgăritești-Livada-Grebănu se circulă acum pe un drum impecabil. Cea mai mare realizare este că va începe reabilitarea drumului Vintilă Vodă-Sărulești-Bisoca și vreau să mulțumesc locuitorilor de acolo că au avut răbdare 30 de ani ca să se înceapă această lucrare, a declarat Neagu, menționând că există finanțare pentru acest drum prin PNDL, desigur, cu cofinanțare din partea Consiliului Județean.

 

Petre Emanoil Neagu a dat asigurări că infrastructura de drumuri rămâne prioritară și în perioada următoare, iar lucrările vor fi finalizate conform programului și specialiștii instituției încearcă să atragă noi fonduri europene pentru modernizarea a încă două drumuri de importanță majoră. „Infrastructura rutieră a județului a început să arate cu adevărat a infrastructură rutieră. Am mai avut o ambiție, să reabilităm și clădirile de patrimoniu și se lucrează la fosta clădire a Spitalui Brătianu, la Biblioteca Județeană, iar podul de la Vadu Pașii este aproape finalizat, în septembrie va fi dat în folosință. DJ203K se reabilitează cu fonduri europene, iar săptămâna viitoare vom da ordinul de începere a lucrărilor de la DN10-Buda-Crăciunești, din fonduri proprii. Prin PNDL am reușit să reabilităm DN10-Măgura-Cozieni, iar în câteva zile constructorul va începe reabilitarea de la Cozieni până la Brăești. Eu, orice s-ar întâmpla în mandatul următor, fie că voi mai fi sau nu președinte al CJ, mă voi lupta să putem introduce alte două drumuri la reabilitare, fie pe fonduri europene, fie prin PNDL sau ce programe se vor stabili. Avem două drumuri de importanță vitală, Berca-Vulcanii Noroioși, apoi până la Chilii și drumul de la Podul Muncii-Lopătari-Plaiul Nucului. Direcția tehnică a finalizat studiile de fezabilitate, o să scoatem la licitație proiectarea… Am făcut documentația și cred că avem șanse 99% să obținem finanțare din fonduri europene, pentru că dacă nu reușim acum să facem acest lucru, robinetul fondurilor europene pe infrastructura locală de drumuri s-a închis. În exercițiul financiar următor nu se vor mai aloca bani pentru drumuri județene. Din fericire ne încadrăm la rezerva de bani rămasă pe acest exercițiu bugetar și sper să obținem cât mai repede această finanțare”, a punctat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, explicând că în contextul în care legislația în domeniu a fost modificată, iar finanțarea se obține de obicei pe principiul „primul venit, primul servit”, s-a grăbit să aibă toată documentația pregătită, pentru a fi depusă în timp util.

 


Adaugati un comentariu


 

*