Valentine’s Day și Dragobete – tradiții și obiceiuri ale iubirii sănătoase

14 februarie 2022 | 0 comentarii |

Românii celebrează Ziua Îndrăgostiților pe 14 și pe 28 februarie, de „Valentine’s Day” și de Dragobete. În aceste zile, oamenii îşi arată mai intens afecţiunea, îşi trimit felicitări, flori, bomboane și mesaje de dragoste, se simt mai apropiați unii de alții și trăiesc mai intens bucuria.

 

Iubim în fiecare zi, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Iubim copiii, părinții, frații, prietenii, iubim natura, frumosul, iubim tot ce ne face plăcere și ne face mai buni, mai… umani. Pentru că luna februarie este „luna iubirii, ne concentrăm asupra impactului pe care-l are iubirea din cuplu asupra psihicului nostru, dar și a sănătății fizice.

Relațiile de iubire creează, firesc, emoții care pot influența sănătatea psihică și fizică, fie în bine, fie în rău. Numeroase studii demonstrează că o relație armonioasă ne ajută să avem un stil de viață mai sănătos și chiar să trăim mai mult, în timp ce una cu probleme ne poate slăbi imunitatea sau ne poate provoca probleme de sănătate.

De-a lungul timpului s-au oferit diverse cadouri de Ziua Îndrăgostiților, dar la sfârșitul anilor 1800, Richard Cadbury, fiul lui producătorului celebru de ciocolată John Cadbury, a lansat tradiția de a oferi ciocolată persoanei iubite. Și nu este de mirare că această tradiție se păstrează și astăzi, pentru că ciocolata este un dulce plăcut de aproape toată lumea, se poate prelucra și ambala ușor în forme atractive, are o mulțime de beneficii pentru sănătate și în plus, având efect afrodiziac, poate contribui la îmbunătățirea vieții sexuale. Un studiu publicat în Journal of Sexual Medicine arată că persoanele care au o viață sexuală regulată sunt mai sănătoase fizic și psihic. Îmbățișările un același efect. După o îmbrățișare, tensiunea arterială și nivelul cortizolului – hormonul stresului, scad.

Un alt studiu confirmă faptul că persoanele care au căsătorii fericite au tensiunea arterială mai mică decât cele singure, în timp ce persoanele care sunt în mariaje nefericite au o tensiune arterială mai mare. Femeile sunt de șase ori mai predispuse să dezvolte o depresie dacă partenerul le înșeală sau dacă relațiile lor se destramă.

 

Dragostea, cea mai sănătoasă boală…

 

Obiceiurile partenerului au și ele o influență majoră asupra stării noastre de sănătate. S-a constatat că persoanele care au un partener care nu consumă alcool tind să bea, la rândul lor, mai puțin. Reversul este și el valabil.

De asemenea, partenerii dintr-un cuplu fericit se pot motiva unul pe altul să mănânce sănătos și să facă mișcare și se pot atenționa atunci când unul are probleme de sănătate. Un studiu făcut de canadieni a arătat că bărbații care acuză dureri în piept ajung mai devreme la spital dacă sunt căsătoriți sau au o parteneră, în comparație cu cei singuri.

Dacă vorbim însă despre menținerea greutății, s-a constatat că oamenii tind să ia în greutate atunci când se căsătoresc, și pierd în greutate atunci când trec printr-o suferință din dragoste sau despărțire.

Așadar, de felul în care iubim și pe cine iubim depinde și starea noastră de sănătate… Poetul antic grec Euripide spunea că „dragostea este cea mai sănătoasă boală”, iar scriitorul și diplomatul român Alexandru Paleologu considera că „dragostea e o boală fără de care nu ești sănătos”.

 

Sfântul Valentin

 

Sfantul Valentin

Pentru a celebra iubirea în același timp, oamenii au găsit un simbol și i-au  dedicat o zi. În fiecare an, pe 14 februarie, începând din anul 496, se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților/Ziua Sfântului Valentin.

Legenda spune că Sfântul Valentin a fost un preot din Roma celui de-al treilea secol. În vremea respectivă, împăratul Claudiu al II-lea a interzis căsătoriile, pe motiv că bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi. Preotul Valentin i-a neocotit dispoziția şi a continuat să oficieze căsătorii în secret, considerînd că această regulă era nedreaptă. Când a aflat împăratul, preotul a fost închis şi condamnat la moarte. În închisoare, el s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar când a fost dus la execuție, pe 14 februarie, i-a trimis acesteia o scrisoare semnată „de la Valentinul tău”. În anul 496, Papa Gelasius a decis că ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să poarte numele acestuia și să fie dedicată martiriului său.

Sărbătoarea are însă rădăcini vechi. În antichitate, romanii organizau un festival numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, prin care sărbătoreau începutul primăverii. Se crede că, între manifestările sărbătorii, se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete, dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, se formau cupluri care, uneori, se căsătoreau.

Mai târziu, biserica a vrut să transforme festivalul într-o sărbătoare creştină şi a decis să se folosească de ea pentru a aminti de Sfântul Valentin. Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a-şi exprima sentimentele faţă de cei dragi.

 

Istoria Valentine’s Day

 

Inițial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și pe jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în Parlement of Foules (1382) despre această zi ca fiind cea în care „orice pasare își alege perechea”. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei și Anna de Boemia.

Curând, romantismul asociat cu Ziua Sfânțului Valentin a devenit o tradiție în literatura medievală a cavalerilor, iar nobilii din soceiatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste, semnate „al tău Valentin”.

Și femeile au început să folosească această zi pentru a face declarații de dragoste. Au devenit celebre în această zi, versurile Ofeliei din piesa lui William Shakespeare, Hamlet. „Mâine-i Sfântul Valentin / Dis de dimineață / La fereastră iată-ți vin / Ca să-ți fiu mireasă…

Începând cu anul 1979, o editură britanică a produs, de Sfântul Valentin, felicitări care conțineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginație să compună propriile mesaje. Astfel a apărut și tradiția schimburilor anonime de biletele. În secolul al XIX-lea, aceste cărticele cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie produse industrial. În prezent, se estimează că, în fiecare an, peste 15 milioane de felicitări sunt trimise prin intermediul internetului.

 

Valentine’s Day în România

 

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, fiecare țară are propriile obiceiuri. În România, până în urmă cu câțiva ani, se considera, ca și în Italia, că Valentine’s Day este o sărbătoare de import. Românii au o sărbătoare proprie a iubirii – Dragobetele, care a aparut în folclorul românesc încă de pe vremea dacilor. În această zi, tinerii se duc în păduri să culeagă flori colorate, în timp ce alte cupluri își spală fața cu zăpadă în semn de noroc. Despre el vom vorbi însă pe larg, în preajma zilei de 24 februarie, când este celebrat Dragobetele…

Revenind la Valentine’s Day, și în România, ca în multe alte țări din lume, tinerii au început să sărbătorească Ziua Indrăgostiților și pe 14 februarie, când oferă persoanei iubite flori, bomboane de ciocolata sau figurine de pluș.

Buchete imense de trandafiri, cazări pentru o noapte la castel sau în locuri exotice, peste hotare, cântece personalizate sunt doar câteva dintre ideile pe care cuplurile mizează pentru a-și exprima iubirea, iar mallurile şi magazinele online s-au umplut de cadouri şi oferte speciale, restaurantele sunt pregătite să livreze cine romantice la domiciliu – pentru care au pregătit meniuri speciale, iar florăriile sunt asaltate de comenzi de trandafiri, în special roșii.

Multe cupluri au ales pentru persoana iubită declarații de dragoste și scrisori personalizate, mesaje și urări de mare sensibilitate, poezii sau cântece personalizate, torturi, ciocolată sau un parfum personalizat. Doamnele au trecut de la ținuta în rochii lungi și pantofi cu toc, la pijamalele din mătase naturală, voal de lână sau bumbac organic, iar domnii sunt nerăbdători să le spună cât de mult contează pentru ei, iar împreună să se bucure de fiecare privire și de fiecare gest care-i face plăcere celuilalt…

 

Valentine’s Day, în lume

 

Devenită una dintre cele mai populare sărbători, Ziua Îndrăgostiţilor a depășit bariere sociale, religioase și culturale și este sărbătorită astăzi în multe țări din lume unde a fost declarată chiar sărbătoare oficială. În Statele Unite a fost adusă de coloniștii englezi, în secolul al XIX-lea. Americanii au început, cel mai probabil, să schimbe felicitări de Ziua Îndrăgostiților în jurul anului 1700. În anii 1900, felicitările imprimate au luat locul scrisorilor. În anii 1840, Esther A. Howland a început să vândă în America primele felicitări produse în masă. Cunoscută drept „Mother of the Valentine”, ea făcea felicitări elaborate, din mătase, panglici şi imagini colorate. În zilele noastre, în lume, aproximativ 1 miliard de felicitări se trimit în fiecare an, de Ziua Îndrăgostiţilor, potrivit Greeting Card Association.

În Marea Britanie, această sărbătoare a devenit cunoscută în secolul XVII, iar la jumătatea secolului XVIII era deja o sărbătoare a tinerilor, prieteni ori iubiţi, din toate clasele sociale. În secolul XV, tinerele se trezeau în ziua de Sf. Valentin înainte de răsăritul soarelui și stăteau la fereastră, cu convingerea că primul bărbat pe care îl vor vedea trecând prin fața casei lor va fi ,,Valentinul” cu care se vor căsători în acel an. Cel mai vechi mesaj trimis de Ziua Îndrăgostiţilor în limba engleză datează din 1477. În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Sf. Valentin, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa alesul.

În Franța nu se știe cu exactitate când a fost sărbătorit pentru prima dată Sf. Valentin, dar se crede că ca primele semne au apărut în Evul Mediu și erau legate de faptul că păsările începeau să se împerecheze în a doua jumătate a lunii februarie. Oamenii au considerat de bun augur să își trimită și ei dovezi de dragoste de Ziua Îndrăgostiților. Ducele Charles de Orleans a fost primul tânăr francez care a trimis o scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților, în 1415, în timp ce era închis în Turnul Londrei, ca prizonier capturat în bătălia de la Agincourt. Un alt obicei de Sf. Valentin era ca femeile şi bărbaţii singuri să mergă la cei pe care îi îndrăgeau şi să-i strige în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, obiceiul a fost interzis.

 

Răsfățații Zilei Îndrăgostiților

 

În Japonia, spre deosebire de țările occidentale, răsfățatul Zilei Îndrăgostiților este bărbatul, așa că femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolată) bărbaților, pentru a-și mărturisi dragostea, a-și demonstra respectul sau a-și onora orice obligație socială. O lună mai târziu, pe 14 martie, e rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor.

Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor, dar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată.

Cuplurile vietnameze obişnuiesc să se asorteze de Ziua Îndrăgostiţilor, adoptând acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.

În Filipine, una dintre cele mai populare tradiții de Ziua Indrăgostiților este masa nunții, care reunește în spatii mari și deschise (organizate pe teritoriul întregii țări) sute sau chiar mii de cupluri de îndrăgostiți pentru care se organizează ceremonii publice de căsătorie.

Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi. Cel mai popular și mai romantic obicei din această țară este „felicitarea iubitului”. Pe vremuri, aceste felicitări erau transparente și, puse în fața unei lumini, reflectau imaginea unui îndrăgostit. Astăzi, orice felicitare colorată sau muzicală, care conține mesaje de iubire, poate fi considerata ,,felicitarea iubitului”. Tot danezii, de Ziua Indrăgostiților trimit ghiocei prietenelor și iubitelor lor.

În Finlanda și Estonia, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.

 

Cele mai „hot” alimente

 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit, în emisiunea „Doctor de bine”, de la PRO TV, care sunt cele mai „hot” alimente, subliniind ză Ziua Îndrăgostiților duce cu gândul și la „dorința sexuală”, atunci când alimentul respectiv este „pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit”.

* Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

* Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

* Urmează ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

* Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

* Usturoiul este recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială, dar eliberează oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

* Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

* Și banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

* Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac, iar condimentele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață”…

 

Curiozități despre Valentine’s Day

 

* De Valentine’s Day, femeile preferă mai degrabă o cină romantică decât un cadou, conform sondajelor.

* De Ziua Îndrăgostiților, bărbații cumpără flori într-un procent de aproximativ 75%, restul florilor sunt cumpărate de femei.

* Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați de Valentine’s Day.

* În Evul Mediu exista obiceiul de a se extrage un bilețel dintr-o urnă, iar persoana extrasă urma să îi fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii. Mai mult, bilețelul cu numele extras era ținut pe mâneca hainei timp de o săptămână, iar acest obicei purta denumirea de „a purta inima pe mânecă”.

* De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori.

* Femeile din Anglia, în secolul XVI mâncau în ajunul zilei de Valentine’s Day un ou fiert, cu tot cu coajă. Se credea că în felul acesta își vor visa bărbatul care urma să le devină soț.

* În Țara Galilor, îndrăgostiții fac schimb de linguri de lemn confecționate manual.

* În Germania, fetele plantau într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spunea că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.

* Bărbații cheltuie mai mulți bani pentru cadoul femeilor de Valentine’s Day, spre deosebire de femei. În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari.

* Cel mai popular cadou de Valentine’s Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei.

* În această zi nu este bine să te cerți cu persoana iubită, deoarece asta poate anunța sfârșitul relației.

* De Valentine’s Day nu este bine să îți pierzi o mănușă. Se spune că cine va găsi acea mănușă îți va fura inima.

 


Adaugati un comentariu


 

*