Laborator unic in tara, la Facultatea de Medicina Dentara din Timisoara

19 februarie 2016 | 0 comentarii |

Acesta le ofera studentilor posibilitatea sa lucreze pe modele foarte apropiate de un pacinet real, renuntand astfel la modelele clasice din plastic pe care le tineau in mana.

 

Sursa: pressalert.ro

Sursa: pressalert.ro

Incepand din aceasta saptamana, Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Timisoara dispune de cel mai modern laborator de simulatoare din tara. Investitia totala s-a ridicat la 1,2 milioane de lei si a fost realizata in ultimul an, noul laborator constituind o premiera pentru invatamantul medical romanesc, dupa cum au precizat reprezentantii UMF Timisoara.

Acesta a fost realizat in cadrul unui program de modernizare a capacitatii de antrenament a studentilor Facultatii de Medicina Dentara, ajutandu-i pe acestia sa faca trecerea de la nivelul de pregatire teoretica la cea practica, lucrand pe modele foarte apropiate de pacienti reali. Despre aceasta noua investitie, seful departamentului III Protetica Dentara, Reabilitare Protetica si Implanturi din cadrul Facultatii de Medicina Dentara, dr. Emanuel Bratu, a precizat ca „este o premiera in Romania, pentru ca este singurul laborator de aceste dimensiuni dotat cu o asemenea tehnica de calcul si legat in retea cu celelalte componente ale sistemului de invatamant al facultatii, cum ar fi un computer tomograf. Acest laborator poate fi utilizat de mai multe discipline, nu doar de protetica dentara, ci si de cei care prepara cavitatile pentru plombe”.

 

stomatologie dentist laborator simulator (1)

Sursa: pressalert.ro

Tipurile de simulatoare sunt foarte apropiate de pacientii reali, astfel ca studentii se vor obisnui mult mai usor sa lucreze pe pacienti. Pana acum, ei exersau pe modele din plastic, pe care le tineau in mana, cu cealalta mana utilizand freza pentru prelucrarea dintilor.

Laboratorul cuprinde 24 de pozitii de lucru, ceea ce inseamna ca se poate lucra simultan cu trei grupe de studenti, fiind dotat cu o tehnica moderna ce permite transmiterea live sau a inregistrarilor de la postul central spre toate celelalte posturi de lucru. Astfel, studentii pot vizualiza foarte clar toti pasii pe care trebuie sa ii urmeze in procesul de efectuare a lucrarilor dentare.

Noua investitie va constitui, totodata, o sursa de venit pentru facultate, laboratorul putand fi inchiriat si pentru studii post-universitare.

 

stomatologie dentist laborator simulator (3)Dr. Emanuel Bratu a mai precizat cu ocazia festivitatii de inaugurare a noului laborator ca, spre dosebire de sistemul medical care se confrunta cu o acuta criza de medici specialisti, in domeniul stomatologiei lucrurile stau cu totul altfel, concurenta fiind foarte mare in Romania. Din aceasta cauza, pregatirea studentilor este foarte importanta pentru viitorul acestora, intrucat pe piata vor rezista doar cei care sunt foarte bine pregatiti. „Piata romaneasca a muncii, in medicina dentara, cere un anumit grad de calificare. Noi, stomatologii, suntem putin diferiti de medicina generala. Medicina generala pierde anual foarte multi medici, mai ales in spitale se resimte acest lucru, in timp ce in medicina dentara suntem de trei ori peste norma Uniunii Europene. De aceea, daca studentul, cand termina scoala, nu este performant in domeniu, o sa-si gaseasca foarte greu de lucru sau deloc”, a explicat medicul stomatolog.

 


Adaugati un comentariu


 

*