Legea ambroziei: Amenzi uriașe pentru proprietarii de terenuri care nu distrug planta

10 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Conform noilor prevederi, primăriile vor notifica, la începutul sezonului de ambrozie, proprietarii de terenuri, care vor avea la dispoziție 15 zile să se conformeze și să îndepărteze ambrozia pe cheltuiala proprie.

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 10 octombrie, modificările și completările la Legea privind combaterea ambroziei, prin care proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole sunt obligați să elimine buruiana pe propria cheltuială, în caz contrar fiind sancționați contravențional. Noul act normativ ajustează termenele de conformare, dar permite și administrațiilor publice locale să intervină, însă pe cheltuiala celor în sarcina cărora este stabilită această obligație.

În scopul distrugerii buruienii ambrosia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede actul normativ.

 

Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legea

 

În România nu se cunoaște exact numărul persoanelor alergice la ambrozie, dar se estimează că sunt peste 300.000, iar medicii alergologi spun că sunt afectate nu doar persoanele din vecinătatea terenurilor invadate de ambrozie, deoarece polenul poate fi purtat de vânt până la peste o sută de kilometri, dacă este un vânt puternic.

Potrivit noilor prevederi legislative, proprietarii / administratorii terenurilor pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, care vor efectua aceste lucrările de eliminare a buruienii Ambrosia artemisiifolia pe cheltuiala lor, iar dacă primăriile nu dispun de mijloacele necesare efectuării acestor lucrări îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută subzistă.

Dacă proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu se conformează în termen de 15 zile de la primirea avertismentului, primăria poate intra pe terenul respectiv pentru a-l curăța, pe cheltuiala acestora. Dacă proprietarul nu permite accesul pe teren, primarul va cere în instanță autorizarea, prin ordonanţă preşedinţială.

Nerespectarea măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei se sancționează contravențional, cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv, între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Pericol pentru sănătatea oamenilor

 

Dr Simona Bajenaru

Cunoscută ca „Otrava zeilor” sau „iarba pârloagelor”, ambrozia provoacă alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi. Potrivit medicului alergolog buzoian Simona Băjenaru, polenul de ambrozie afectează atât aparatul respirator cât și pielea pacienților alergici, motiv pentru care aceștia au nevoie de medicație specifică de lungă durată, iar dacă simptomele sunt foarte puternice și nu sunt tratate corespunzător, persoanele afectate pot ajunge la astm. „Este foarte dificil să faci prevenţie atunci când discutăm despre un alergen care este în afara casei şi într-un sezon în care toată lumea preferă să stea în spaţiile de afară”, atrage atenția dr. Băjenaru.

Medicul alergolog recomandă ca atunci când apar simptome precum „rinoconjunctivită alergică, nas înfundat, nas curgător, strănut, mâncărimi de nas, mâncărimi de ochi, lăcrimare, ochi congestionaţi și mai ales dacă acestea sunt asociate cu simptome de bronhoobstrucţie, tuse, senzaţie de lipsă de aer, respiraţie şuierătoare şi, uneori, cu erupţii cutanate”, să se solicie ajutorul unui medic specialist, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, pentru a putea preveni complicațiile grave.

 

De la alergii ușoare, la șoc anafilactic

 

În prezent, ambrozia este cea mai alergenică plantă din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Milioane de români, în special din vestul țării, sunt expuși la polenul de ambrozie. Medicii alergologi spun că există pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni care pot asocia și acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, „senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală și care prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Tocmai de aceea, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) reia, anual, Campania de avertizare asupra alergiei la polen de Ambrosia artemisiifolia.

Prin intermediul unei hărți virtuale interactive, disponibilă pe www.hartaambroziei.ro, oricine poate indica locurile în care planta a fost identificată.

 


Adaugati un comentariu


 

*