Șapte medici de la Spitalul „Bagdasar Arseni” refuză să mai facă gărzi

10 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Secţia de Chirurgie Plastică a spitalului nu mai poate asigura liniile de gardă, după ce 7 din cei 9 medici au demisionat, din cauza „actualelor condiţii existente în Spitalul Bagdasar” și a unui „risc de malpraxis” care i-ar expune „unor riscuri majore din punct de vedere profesional”.

 

Conducerea Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” a anunțat luni că „în cursul dimineţii, 7 medici din cadrul secţiei Clinice Chirurgie Plastică şi-au prezentat demisia din contractele de gărzi, începând cu data de 1.11.2023, motivând acest gest ca o consecinţă a «actualelor condiţii existente în Spitalul Bagdasar» şi invocând un «risc de malpraxis» care i-ar expune «unor riscuri majore din punct de vedere profesional», fără nicio altă precizare”.

Potrivit comunicatului remis de unitatea medicală, conducerea spitalului le-ar fi solicitat semnatarilor explicații detaliate referitoare la condiţiile şi riscurile invocate în demisii, iar „după analiza răspunsurilor pe care urmează să le primim vom fi în măsură să precizăm dacă într-adevăr există condiţii şi riscuri care să se manifeste doar pe parcursul gărzilor, nu şi în timpul normal de lucru al celor 7 şi care să justifice această atitudine – sau este doar o reacţie pur subiectivă la sesizări depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natură penală a 5 dintre cei 7 semnatari”, precizează reprezentanții spitalului.

 

Referitor la refuzul medicilor de a mai asigura gărzile, ministrul Sănătății a declarat că medicii ar trebui „să înţeleagă că ei lucrează într-un spital ca să răspundă nevoilor pacienţilor” și a anunțat că se fac verificări la unitatea medicală.

Cred că adevărul este totdeauna undeva la mijloc. Eu ştiu că este mult mai interesant să faci chirurgie plastică decât să tratezi mari arşi, e mai confortabil şi din punct de vedere profesional. Dar eu fac, încă o dată apel şi la conştiinţa oamenilor, să înţeleagă că ei lucrează într-un spital ca să răspundă nevoilor pacienţilor. Putem să mergem toți acasă şi să considerăm că este mai bine să facem altceva decât meseria pentru care ne-am pregătit sau să refuzăm că ne-o facem complet, cum este cazul celor care refuză să facă gărzi, dar asta e o problemă de conştiinţă şi de etică profesională. Motive şi motivaţii se pot găsi”, a afirmat Alexandru Rafila, la MedikaTv.

 

Alexandru Rafila

Potrivit ministrului Sănătății, conducerea spitalului i-a prezentat un raport din care reiese că la acest spital există „reclamaţii reciproce între medici şi management”, dar trebuie înțeles că „pacienţii nu sunt interesaţi de tipul ăsta de dispute”.

„O poziţie de forţă care este a uneia dintre părţi sau a unor profesionişti, până la urmă afectează pacienţii şi eu, personal, nu aş putea să dorm noaptea dacă aş lua decizii care ştiu că afectează vieţile şi sănătatea pacienţilor mei”, a adăugat Alexandru Rafila.

Cei şapte medici, citați de ziarul Libertatea, au transmis printr-o scrisoare deschisă că între motivele gestului lor se numără lipsa unor specialităţi pentru unele linii de gardă, „plimbatul” pacienţior între spitale, tratarea pacienţilor arşi grav care ar trebui trataţi în centre de arşi, fondurile insuficiente etc.

 

Inaugurare Unitate mari arși

În august 2020, primarul sectorului 4 al Capitalei și conducerea Spitalului „Bagdasar Arseni anunțau inaugurarea unei unități de mari arși modernă, în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde, în urma unei investiții de aproximativ 4 milioane de euro.

Pe 22 martie 2021, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu aproba înfiinţarea Unităţii Funcţionale pentru Arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, ca urmare a solicitării unităţii sanitare respective.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” este cea mai mare Clinică de Neurochirurgie din România și unul dintre cele mai importante spitale clinice de urgență din București. Aici se abordează întreagă patologie traumatică, tumorală, vasculară, malformativă, craniană, degenerativă și spinală. Este centru de referință în neurochirurgia pediatrică, chirurgia spinală, chirurgia hipofizară prin abord transfenoidal, chirurgia epilepsiei, cercetarea fundamentală în neuroștiinte și recuperare neuromusculară.

 


Adaugati un comentariu


 

*