La spitalul Bagdasar Arseni a fost inaugurată o unitate de mari arși

În urma unei investiții de patru milioane de euro, aceasta este cea mai modernă structură pentru tratarea marilor arși din România, la ora actuală, și va deveni sută la sută funcțională în două săptămâni.

 

Spitalul Bagdasar Arseni din București se adaugă unităților medicale care dispun de o unitate performantă destinată îngrijirilor marilor arși, care va fi dată în folosință în cel mult două săptămâni. Amenajată în corpul B al clădirii spitalului, în urma unei investiții de patru milioane de euro făcută de Primăria Sectorului 4, noua structură a fost inaugurată ieri, cu ocazia finalizării lucrărilor și predării către conducerea spitalului.

Dat fiind specificul său, unitatea de mari arși nu poate fi dată imediat în folosință, întrucât mai sunt necesare lucrări de dezinfecție și sterilizare, acesta putând să devină funcțională abia după ce autoritățile de sănătate publică își vor da acordul, pe baza rezultatelor analizelor probelor recoltate de aici.

Unitatea are o suprafață totală de 395 de metri pătrați, fiind dotată cu două săli de operaţie – una pentru politraumă şi cealaltă pentru chirurgie estetică. De asemenea, deţine o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spaţii de sterilizare, trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generaţie în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde și este dotată și cu monitoare, ventilatoare, ecografe, precum şi un Laser Doppler pentru diagnosticarea în profunzime a arsurilor, iar sălile de operaţie au pereţi şi tavane din inox.

 

Directorul medical al spitalului, dr. Mircea Gorgan, spune că în această unitate există aparatură cu care medicii pot trata arsuri medii și arsuri grave la nivelul la care se poate trata la un spital din Occident. „Fără doar și poate, în momentul de față este cea mai modernă unitate pentru arși, din toate punctele de vedere – dotare tehnică, amplasament, construcție, absolut tot”, așa cum a subliniat și dr. Florin Bica, purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Este un pas important în creșterea calității actului profesional. Suntem în sala de operație multidisciplinară dedicată politraumatismelor grave pentru că trăim într-o lume în care astfel de evenimente dramatice pot afecta mulți cetățeni. În această sală, dotată, vor putea fi realizate simultan cel puțin 3 intervenții majore: asupra cutiei craniene, asupra toracelui sau abdomenului și asupra membrelor, de așa manieră încât pacientul printr-o singură anestezie să poată suporta 4-5-6  și la nevoie până la 10 intervenții chirurgicale”, a mai declarat dr Gorgan.

Cele 3 saloane pentru mari arși nu dispun de băi individuale, există o singură baie pentru igienizarea pacienților arși, dar conducerea spitalului susține că fiind vorba doar despre trei pacienți „nu este o problemă să se facă un timing etapizat între tratamentele lor, astfel încât să se poată dezinfecta cada”.

 

România înregistrează, anual, cel mai mare număr de arși grav din Europa, cu o medie lunară de 60-65 de pacienți, dar la ora actuală nu dispune de un centru de mari arși, aceasta fiind cea mai performantă structură pentru îngrijirea acestor pacienți, superioară unităților funcționale pentru mari arși.

Pe lângă unitatea de la Spitalul Bagdasar Arseni, la noi în țară sunt funcționale în acest moment doar trei unități pentru mari arși, la Spitalul Județean Brașov, la Timișoara și Iași. Anterior existau, 11 paturi performante pentru pacienții cu arsuri grave, la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București, dar se pare că acestea nu sunt paturi de siguranță pentru mari arși.

Cu finanțare de la Banca Mondială ar urma să fie construite 4 centre pentru mari arși – două în București, unul la Timișoara și unul la Iași – despre care se vorbește încă din anul 2014 dar care în acest moment există doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite.

 

Tot la spitalul Bagdasar Arseni a mai fost demarat, săptămâna aceasta, un alt proiect important vizând dotarea cu echipamente a Unității de Primiri Urgențe și a secției ATI a spitalului, pentru gestionarea crizei Covid-19. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, având o valoare de peste 3,34 de milioane de euro și o perioadă de implementare de 15 luni.

Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă ar urma să fie dotate până la 30 aprilie anul viitor cu brancarduri, monitoare, monitoare mobile pentru triaj, defibrilatoare, infuzomate, pulsoximetre mobile, paturi pacient de tip ATI, rafturi, console medicale, troliu pentru tratament, cărucior pentru defibrilator, ECG, ecograf portabil cu 6 sonde și doppler, lampă scialitică mobilă, aparate de ventilaţie mecanică, injectomate, ecograf dedicat UPU cu 5 sonde cu doppler, aparat radiologie portabil, ECMO, aparat mobil aspiraţie secreţii pacient, videolaringoscop. De asemenea, UPU şi ATI vor mai fi dotate cu echipament pentru echipa mobilă de resuscitare, instrumentar medical (sala de mici intervenţii chirurgicale), laringoscop, bronhoscop, lampă mobilă – sterilizare cu UV, aparat pentru tăiat gips cu aspirator pentru praf, masă ortopedică cu suport pentru reducere fracturi, negatoscop, chiuvetă cu decantor pentru masă de gipsare, otoscop portabil, fibroscop ORL, lampă frontală, masă consult ginecologic, oftalmoscop portabil, tonometru portabil, mobilier, saltea antiescară, scannere temperatură.

 


Adaugati un comentariu


 

*