Legea care reglementează utilizarea Inteligenței Artificiale a intrat în vigoare
Uniunea Europeană are, de astăzi, un regulament pentru folosirea inteligenței artificiale de care trebuie să țină cont toate statele membre, iar cei care încalcă noua lege riscă amenzi foarte mari, companiile putând rămâne fără 7% din cifra de afaceri.
În data de 1 august 2024, a intrat în vigoare Actul Legislativ al Uniunii Europene în domeniul Inteligenței Artificiale („AI Act”), elaborat cu scopul de a garanta că sistemele de inteligență artificială concepute și implementate pe teritoriul Uniunii Europene respectă principiile etice și sunt însoțite de mecanisme eficiente de protecție a drepturilor fundamentale ale persoanelor. Vor fi interzise sistemele care manipulează sau denaturează realitatea unor oameni, cele care exploatează vulnerabilitățile unei persoane (vârsta, dizabilitățile), dar și sistemele de recunoaștere facială care ajută la extinderea unei baze de date.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, adoptarea legislației Uniunii Europene în domeniul inteligenței artificiale, cuprinsă în „Actul privind Inteligența Artificială”, reprezintă primul cadru juridic comprehensiv la nivel global care reglementează dezvoltarea, implementarea și utilizarea sistemelor AI.
Noul regulament vizează atât companiile, cât și persoanele fizice, AI Act propunând un cadru normativ unitar, la nivelul pieței interne UE, în ceea ce privește tehnologiile de inteligență artificială, stimulând astfel crearea unui cadru propice pentru inovare și atragerea de investiții în domeniu.
În vederea respectării standardelor etice, a garantării protecției drepturilor fundamentale ale cetățenilor și promovării inovării responsabile în domeniu, regulamentul introduce o abordare bazată pe evaluarea și gestionarea riscurilor, clasificând sistemele de inteligență artificială în: risc inacceptabil, risc ridicat, risc limitat și risc minim.
Sistemele considerate cu risc inacceptabil, precum cele utilizate pentru controlul cetățenilor sau manipularea comportamentului uman, sunt interzise în mod expres. Acestea includ sistemele AI care utilizează tehnologii ce au potențialul de a influența procesul decizional al indivizilor, subminând astfel autonomia acestora, inclusiv sistemele de evaluare socială și anumite aplicații de predicție a infracționalității. Sunt impuse restricții și asupra utilizării tehnologiilor biometrice în mediul de lucru și în spațiile publice, cu excepții limitate și bine definite pentru organele de aplicare a legii.
Pentru sistemele cu risc ridicat (utilizate în recrutarea, evaluarea creditelor sau controlul roboților autonomi) sunt reglementate cerințe stricte, incluzând evaluarea și atenuarea riscurilor, utilizarea de date de calitate, trasabilitate, documentație detaliată, informare clară a utilizatorilor, supraveghere umană și standarde înalte de securitate. Autoritățile sunt obligate să implementeze „sandbox-uri de reglementare” pentru testarea și dezvoltarea conformă a acestor sisteme.
Pentru a facilita implementarea noului cadru de reglementare, Comisia Europeană a adoptat și „Pactul privind Inteligența Artificială”, prin care încurajează dezvoltatorii să adopte în avans principalele obligații prevăzute de act. A fost înființat și Oficiul European pentru Inteligența Artificială, care va supraveghea aplicarea și respectarea dispozițiilor actului concomitent cu autoritățile naționale competente.
Actul normativ va deveni pe deplin aplicabil după o perioadă de tranziție de doi ani, cu excepția anumitor dispoziții care vor intra în vigoare mai devreme, cum ar fi interdicțiile, care devin obligatorii după șase luni și normele legale pentru modelele de inteligență artificială de uz general, care intră în vigoare după 12 luni de la adoptare.