Reguli mai stricte pentru asistenții maternali
Viitorii asistenți maternali trebuie să fie cel puțin absolvenți de studii liceale și să provină din familii în care cel puțin un membru are un venit stabil, iar o atenție deosebită se va pune pe sănătatea fizică și psihică a candidaților.
Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, la propunerea Ministerului Familiei, o Ordonanță de Urgență care aduce schimbări importante în domeniul asistenței maternale, care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de atestare și a statutului asistenților maternali, cu accent pe protecția și bunăstarea copiilor aflați în îngrijire.
„După 21 de ani, venim cu modificări ample, în urma controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și, în egală măsură, în urma sesizărilor primite la telefonul de urgență 119, dar și a unor controale neanunțate efectuate din partea mea și a echipei de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Toate acestea au dus la înăsprirea condițiilor, pentru ca toți cei care doresc să fie asistenți maternali să beneficieze de o pregătire în prealabil, iar testarea să fie făcută numai de specialiști ai Direcțiilor Generale de Asistență și Protecția Copilului, angajați ai statului, spre deosebire de până acum, când această parte de evaluare și de atestare în mare parte era făcută de firme private”, a anunțat ministrul Familiei, Natalia Intotero, la sfârșitul ședinței de Guvern.
Printre cele mai importante schimbări se numără stabilirea unei vârste minime de 21 de ani pentru asistenții maternali, a unei limite corespunzătoare vârstei standard de pensionare, precum și restricții privind relațiile de rudenie, astfel că nu se vor mai putea lua în plasament copiii rudelor până la gradul III.
„Până acum, cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copiii în grijă chiar și după vârsta de pensionare, așa cum prevede Codul Muncii. Acum, între asistentul maternal și tânărul care îl are în îngrijire trebuie să fie o diferență de vârstă minimă de 18 ani, iar 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile, astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare, acest copil deja să aibă vârsta împlinită de 18 ani și să nu fie nevoit să treacă prin alte traume. Desigur, vor fi excepții, în situațiile tranzitorii pentru copiii – tinerii care se află în momentul de față în grija acestor asistenți maternali, pentru a nu trece prin alte traume. Alte modificări de substanță vizează un număr maxim de copiii care pot fi dați acestor asistenți maternali în grijă în sistemul de protecție specială, de doi copii, cu excepția cazurilor unde avem frați”, a mai spus Intotero.
O altă prevedere importantă se referă la faptul că viitorii asistenți maternali trebuie să fie absolvenți de liceu și să provină din familii în care cel puțin un membru are un venit stabil, iar persoanele care au suferit condamnări definitive sau locuiesc cu astfel de persoane nu pot deveni asistenți maternali.
O atenție deosebită este acordată sănătății mentale și fizice a celor care vor să fie asistenți maternali, fiind excluse persoanele cu antecedente de violență, boli psihice, afecțiuni transmisibile sau dependențe de alcool ori substanțe interzise.
„Se introduc, de asemenea, condiții privind localizarea locuinței asistentului maternal, adică aceștia trebuie să locuiască în zone unde să fie acces la sistem de învățământ. De asemenea, în apropiere să fie cel puțin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare și de condițiile de locuire în spațiul respectiv, condiții normale prevăzute de lege”, a subliniat ministrul Familiei.
În ceea ce privește evaluarea asistenților maternali, Natalia Intotero a reiterat faptul că aceasta este realizată de o echipă a DGASPC, iar asistenții maternali „vor beneficia de perfecționare din doi în doi ani și vor fi și reevaluați, iar partea de programă va fi realizată de specialiști de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în colaborare cu facultățile cu activitate în domeniu, deci cu mediul academic. După obținerea atestatului, asistentul maternal va efectua 32 de ore de cursuri de pregătire, în fiecare an. Premergător obținerii atestatului, are obligația de a desfășura 50 de ore, din care 30 de ore parte teoretică și 20 de ore parte practică. Sunt prevăzute și condițiile prin care se poate ridica certificatul, de fapt atestatul asistentului maternal și, de asemenea, alte criterii: dacă în familii are persoane care au suferit între timp o condamnare penală sau dacă au copii ai lor cu o vârstă mai mare de 14 ani, dar și alte criterii care se regăsesc integral în prezentul text al ordonanței”, a mai spus ministrul.