Linie telefonică TelVerde pentru persoanele cu depresie și anxietate

11 octombrie 2019 | 2 comentarii |

Aceasta este doar una din componentele unui proiect mai amplu, implementat în premieră națională.

 

Persoanele care se confruntă cu depresii, stări de anxietate, sau atacuri de panică vor putea apela la sprijin din partea specialiștilor, prin intermediul unei linii speciale de tip TelVerde, care le va fi pusă dispoziție gratuit. Serviciul, care poate fi apelat la numărul   0800.0800.20, este deservit de 50 de absolvenți și studenți ai facultăților de Psihologie, care au fost instruiți să asigure suport primar în situaţii de criză emoţională, prin intermediul acestei linii telefonice.

Inițiativa este doar una din componentele unui program mai amplu pe care asociaţia Happy Minds a anunțat că urmează să îl implementeze în premieră în România. Proiectul urmează a se desfășura la nivel național și presupune înființarea unei rețele care va reuni într-un singur concept totalitatea serviciilor de prevenire a depresiei şi anxietăţii, evaluare e-health, diagnostic, intervenţie şi reintegrare psiho-socială.

Principalii beneficiari vor fi persoanele care trec prin perioade de depresie sau anxietate, cât și cele cu risc emoțional. Prin intermediul rețelei, pacienții vor avea la dispoziție servicii multidisciplinare, cea ce va permite o abordare complexă, incluzând evaluare, diagnostic şi tratament on-line şi face to face, servicii sociale de psihoterapie gratuită, workshop-uri de conştientizare şi prevenţia recidivei, grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panică, consiliere nutriţională, sportivă, juridică, vocaţională, tehnici şi terapii alternative, precum și programe de reintegrare socio-profesională.

 

Psiholog Yolanda Cretescu

Inițiatorul acestui proiect este psihologul Yolanda Crețescu, care a declarat că, pe componenta de terapie ştiinţifică on-line a depresiei şi anxietăţii, programul beneficiază de sprijinul platformelor Depreter şi Paxonline, care asigură accesul on-line la screening şi diagnostic pentru depresie şi anxietate, la monitorizarea stărilor depresive şi tratamentul depresiei, fără a fi necesară prezenţa beneficiarului în cabinetul terapeutului.

Depresia şi anxietatea sunt două boli foarte complicate, ca atare a apărut acest proiect, care s-a dorit a fi o umbrelă de specialişti. Vom creşte parteneriate, atât cu ONG-urile, cât şi cu instituţiile abilitate; suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu corporaţiile, cu sistemele medicale private. Proiectul DepreHUB îşi propune, atât prin TelVerde, cât şi prin platformele de înaltă performanţă, să aducă prevenţie şi screening imediat pentru orice român, în condiţiile în care peste 50% dintre românii care suferă de depresie nu ştiu că au această afecţiune, iar dintre cei care ştiu, mai puţin de o treime se tratează”, a declarat psihologul Yolanda Crețulescu.

 

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că, în anul 2020, depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate sau de pierdere a sănătății la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare, si una dintre principalele cauze de suicid. Supranumită „boala secolului 21”, depresia afectează peste două milioane de români, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare, întrucât, în multe cazuri, pacienții nu apelează la servicii specializate.

Principalele cauze ale depresiei pot fi sărăcia, șomajul sau pierderea locului de muncă, decesul unei persoane apropiate, bolile fizice, decepțiile, dar și consumul de droguri sau alcool.

Riscul de depresie este mai ridicat în cazul persoanelor vârstnice, statisticile indicând faptul că peste 7,5% dintre femeile in vârstă sunt depresive, față de 5,1% dintre cele tinere, iar 5,5% dintre bărbații în vârstă sunt depresivi, față de 3,6% dintre bărbații tineri. Depresia crește riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente și alte substanțe, dar si al diabetului si bolilor de cardiace.

Psihologii îndeamnă orice persoană care trece printr-un episod depresiv să apeleze la sprijinul specialiștilor, iar noul proiect își propune să vină și mai mult în ajutorul acestora. Nu întâmplător, lansarea acestuia a avut loc ieri, când a fost marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

 



Comentarii (2)

  1. Carmen spune:

    Foarte frumos proiectul, numai ca eu am sunat de 3 ori si mi se inchide apelul dupa primul tarait. Intrebarea mea este: numarul chiar functioneaza?

  2. Camelia spune:

    foarte bun proiectul ,cum putem sa ajutam pe cei apropiați și ìn vârsta sa treacă peste depresie .

Adaugati un comentariu


 

*