Lipsa de interes a medicilor ar putea tine Centrul de Sanatate de la Parscov cu lacatul pe usa

Unitatea medicala este gata de inaugurare, insa niciun medic nu s-a aratat pana acum interesat sa lucreze aici. Spitalul Judetean de Urgenta Buzau va avea, insa, patru noi medici care se vor alatura echipei actuale.

 

Centrul de Sanatate Multifunctional de la Parscov, care va fi gata de inaugurare la inceputul lunii viitoare, risca sa ramana nefunctional, pentru o perioada inca nedeterminata. Modernizat, dotat si gata de inaugurare, centrul medical nu s-a dovedit atractiv, pana in prezent, pentru niciun medic, desi unitatea medicala a scos la concurs mai multe posturi. In aceste conditii, unitatea medicala nu poate fi data in folosinta, pentru ca asistentii medicali si personalul auxiliar nu pot profesa in lipsa medicilor specialisti.

In ultimul an, Consiliul Judetean Buzau  impreuna cu Spitalul Judetean de Urgenta au facut eforturi sustinute pentru a finaliza reabilitarea si modernizarea cladirea fostului spital din Parscov, inchis pe vremea guvernarii Boc. S-a achizitionat si aparatura medicala, mai trebuie doar sa se gaseasca medici pentru ca aici, in locul fostului spital, sa functioneze un Centru de Sanatate Multifunctional.

Pentru aceasta unitate medicala au fost prevazute 6 posturi de medici, 17 posturi de asistente medicale si 5 posturi de infirmiere care sa asigure asistenta medicala in cadrul cabinetelor de Medicina interna, Pediatrie, ORL, Obstetrica-ginecologie si Mica chirurgie.

 

Lucrarile de reabilitare au necesitat mai mult timp si costuri mai mari decat se estimase initial, cladirea find intr-o avansata stare de degradare, insa in cele din urma, spatiul respectiv a fost renovat din temelii, trecandu-se apoi la etapa urmatoare, cea a dotarii cu aparatura si mobilier.

Achizitiile s-au facut prin licitatie, iar managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, Claudiu Damian, in subordinea caruia va functiona viitorul centru de sanatate, spune ca „cea mai mare parte din aparatura necesara se afla deja la Parscov, iar pana la sfarsitul lunii se asteapta ca aceasta sa fie instalata, conform contractelor incheiate cu furnizorul. Din pacate, nu avem medici si exista riscul ca unitatea medicala sa fie inaugurata dar sa ramana inchisa, din lipsa de personal, chiar daca este o cladire moderna, renovata, reabilitata si dotata la standardele actuale”.

In aceste conditii, Centrul Medical Multifunctional de la Parscov ar putea fi inaugurat in primele zile din septembrie, insa ar putea ramane nefuctional, pentru ca niciun medic nu s-a aratat pana acum interesat sa lucreze aici, pentru niciunul din cele patru posturi scoase la concurs de SJU Buzau, la finele lunii trecute. La incheierea perioadei de inscriere, niciun dosar nu fusese depus la Biroul RUNOS al unitatii medicale.

 

Pentru centrul de la Parscov au fost scoase la concurs cate un post de medic specialist in Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie, Pediatrie si ORL, insa oferta nu a fost suficient de tentanta.

Managerul SJU Buzau s-a declarat ingrijorat de situatie, precizand ca poarta in prezent discutii cu medici care lucreaza in cadrul spitalului, pentru a acoperi si posturile de la Parscov, insa nici acestia nu se arata foarte interesati de aceasta propunere. Pana cand toata aparatura va fi instalata, iar unitatea va fi gata de inaugurare, Claudiu Damian spera ca va gasi o solutie si ca va reusi sa convinga macar unul sau doi medici sa acopere si posturile de la Parscov, pentru ca noul centru sa poata fi functional. „Prioritatea este sa angajam medici specialisti, pentru ca apoi sa putem da drumul la angajari si pentru asistente. Daca nu am medic specialist, nu pot sa angajez asistente, pentru ca ar insemna sa le platesc degeaba intrucat centrul nu poate sa functioneze fara cel putin un medic. Am organizat concurs, dar nu s-a inscris niciun candidat, iar daca nu vom gasi macar unu-doi medici care sa fie de acord sa profeseze acolo, situatia e grava dar sper sa rezolvam problema in zilele urmatoare”, a declarat managerul SJU Buzau.

Exista astfel riscul ca dupa finalizarea lucrarilor, noua unitate sa fie predata „la cheie” autoritatilor locale si apoi sa ramana cu lacatul pe usa pana cand se vor gasi medicii dispusi sa profeseze aici.

 

Situatia de la Parscov nu este insa deloc surprinzatoare, pentru ca acelasi dezinteres l-au manifestat tinerii medici si pentru posturile scoase la concurs pentru completarea sectiilor Spitalului Judetean de Urgenta in care se inregistreaza inca deficit de medici sau unde sunt in prag de pensie mai multi dintre specialistii care profeseaza la ora actuala.

Este vorba de 17 posturi de medici, carora li se adauga cele patru posturi din cadrul Centrului de Sanatate de la Parscov. In ciuda ofertei bogate, la finalul perioadei de inscrieri, doar patru candidati isi depusesera dosarele, toti optand pentru posturi scoase la concurs la SJU Buzau.

Este vorba de medicii rezidenti in ultimul an Dan Oliver Genuche, specialist in Dermatovenerologie si Adriana Gavrila, specialist ORL, medicul primar Gabriela Iancu, specialist in Imagistica Medicala, care vine din sistemul privat si are deja o experienta apreciabila in domeniu, in toata aceasta perioada colaborand cu cea mai mare unitate medicala cu paturi din Buzau. Cel de-al patrulea doctor inscris la concursul organizat de Spitalul Judetean este medicul primar chirurg Oana Corina Goidescu, specialist in Chirurgie Generala, care vine de la Spitalul Municipal Ramnicu-Sarat.

 

 

 


Categorii: Actual, Jobs, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Medic spune:

  O investie facuta fara cap…
  Cu exceptia unui scop electoral sau a mai da de lucru la firmele de partid nu a existat nici o justificare pentru a deschide acest centru.
  Nici inainte de a fi desfiintat spitalul Parscov nu prezenta interes pentru tinerii medici. Cat timp nici pentru spitalele Judetene nu exista interes, ce interes poate exista pentru un centru de sanatate la tara, unde trebuie sa faci naveta si salariile vor fi relativ mici.
  De la caz la caz, un medic cand alege un post are in vedere: o remuneratie multumitoare, o dotare tehnica actualizată (dar nu ca pentru 1980), apropierea de casa, etc. In functie de aceste conditii alege un spital mare, migrarea in strainatate, daca stie bine o limba straina, un cabinet privat.
  Dar pentru proiectul Parscov nu s-a facut nici un studiu de fezabilitate – a fost facut doar in scop electoral. A fost mort din start si va ramane mort.

  • Andrada spune:

   Clar a fost facuta investitia pt banii lor de buzunar,nu exista nicio aparatura despre care ei vorbesc, banii pt dotari sunt la ei in cont(de la primar pana la managerul sp jud bz). Despre posturi pt personal nici nu poate fi vba, nu exista nicio dotare in acel centru decat spoiala de deasupra si atat.Fondurile alocate sunt in contul lor si din pacate asa va ramane pt ca oamenii sunt nepasatori la problemele acestea,iar ei profita cat pot de pe urma aceasta!

Adaugati un comentariu


 

*