Mai mult de jumătate dintre buzoienii testați la Clinica Ritmico, depistați cu afecțiuni cardiace

10 iunie 2019 | 0 comentarii |

În cadrul campaniei de screening gratuită desfășurată la Buzău, peste 300 de persoane au fost testate, iar cele mai frecvente afecțiuni depistate de medici au fost hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace și bolile ischemice.  

 

În cadrul programului de screening cardiac gratuit oferit de clinica RITMICO, peste 300 de buzoieni au fost testați gratuit, în luna aprilie, prin efectuarea unei electrocardiograme. Rezultatele centralizate de medicii cardiologi care au oferit consultații gratuite buzoienilor arată că aproape jumătate dintre persoanele testate suferă de afecțiuni cardiovasculare.

În cazul a 43% dintre buzoienii care au participat la programul de screening, electrocardiograma a arătat că suferă de cel puțin o boală de inimă care necesită investigații suplimentare. Aproximativ 10% din totalul celor testați necesitau tratament de urgență, în cazul lor impunându-se un consult cardiologic imediat.

Cele mai frecvente afecțiuni depistate au fost hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace și bolile ischemice, afecțiuni favorizate, în general, de mai mulți factori de risc, cum ar fi dietele alimentare dezechilibrate, aportul mare de sare, consumul băuturilor alcoolice, fumatul, sedentarismul. Mai grav este că lipsa controalelor medicale duce la depistarea târzie a acestor afecțiuni.

 

Dr. Raluca Naidin

România se află în continuare pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, după Bulgaria. La noi în țară 60% dintre decese sunt datorate bolilor de inimă – 52,8% în cazul bărbaților și 66,4% în cazul femeilor. În medie, un pacient petrece internat în spital aproximativ 8 zile, atunci când are un episod acut al unei boli de inimă. Potrivit INS, în ultimul deceniu peste 1,5 milioane de români și-au pierdut viața din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

Noi, medicii cardiologi am citit în cărțile de specialitate că problemele cardiovasculare, cum este infarctul miocardic acut, apar în jurul vârstei de 50 de ani și peste, dar am văzut infarcte și la 30 de ani. Acest lucru se întâmplă pentru că anumiți factori de risc au crescut considerabil în intensitate. Factorii nemodificabili – vârsta, ereditatea – au rămas la fel, dar au crescut stresul, consumul de tutun și alcool, incidența diabetului zaharat, a heipertensiunii, obezității. Tinerii mănâncă mai prost, sunt obezi, sedentari, au colesterolul mai crescut, fumează de la vârste mici, consumă substanțe interzise. Vârsta la care apare infarctul a scăzut foarte mult” a spus dr. Raluca Naidin, medic specialist în cadrul Clinicilor Ritmico.

*Clinicile RITMICO reprezintă prima rețea națională de clinici butic supraspecializate în cardiologie, prezente în Giurgiu, Constanța, Focșani, Buzău și Ploiești. În perioada 2018-2023 Spitalul Monza și Centrele de Excelență ARES intenționează să deschidă cel puțin 30 de clinici în orașe mici și medii din România, aducând serviciile cardiologice la standarde de excelență mai aproape de pacienții din întreaga țară.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*