Mai multă transparență în comunicarea datelor despre evoluția pandemiei în România

21 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Este promisiunea făcută de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ca răspuns la o scrisoare-manifest adresată de 21 de organizații neguvernamentale care s-au implicat pentru a face mai accesibile și mai ușor de înțeles datele transmise până acum de autorități.

Pentru mulți dintre români, a devenit o obișnuință ca, în jurul orei 13.00, să își îndrepte atenția către pagina web a Grupului de Comunicare Strategică sau paginile oficiale de Facebook ale unor instituții, pentru a afla cele mai recente date referitoare la evoluția pandemiei în țara noastră. Încă de la declanșarea pandemiei, autoritățile comunică numărul de cazuri noi de Covid-19 confirmate în ultimele 24 de ore, numărul total de persoane infectate și de persoane care s-au vindecat, numărul deceselor și al persoanelor internate, inclusiv al celor din secțiile de Terapie Intensivă. Ulterior, s-a trecut și la comunicarea cazurilor și a incidenței pe județe, însă există numeroase nemulțumiri legate de faptul că, în afară de niște cifre seci, aceste date nu oferă mai multe informații ușor de înțeles de către populație.

Misiunea aceasta a fost asumată voluntar de mai multe organizați din societatea civilă care au lansat mai multe platforme on-line ce preiau datele oficiale și le transpun în informați mai ușor de înțeles, sub formă de grafice, hărți și tabele. Cele mai populare site-uri de acest gen sunt geo-spatial.org, graphs.ro și casajurnalistului.ro, care au adunat de la momentul lansării peste 31 de milioane de accesări. Este evident că există interes pentru aceste date, iar voluntarii care stau în spatele acestor platforme au adresat o scrisoare manifest ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în care îi cer acestuia mai multă transparență în comunicarea datelor oficiale legate de evoluția pandemiei.

 

Vlad Voiculescu

Documentul este semnat de 21 de ONG-uri, ai căror reprezentanți susțin că actuala modalitate de comunicare a datelor este una rudimentară, care nu oferă decât cifre seci, în loc de informațiile concrete de care este interesată populația. „În curând, se face un an de când pandemia Covid-19 afectează și țara noastră. În aceste luni, nu credem să fi existat persoane care să nu fi fost interesate de modul în care această pandemie le-a amenințat sănătatea proprie și pe a celor dragi. Și totuși, în tot acest timp, autoritățile au comunicat cu cetățenii într-o manieră cel puțin rudimentară, prin comunicate seci, cu cifre puține, prezentate într-o manieră neintuitivă. În lipsa informațiilor coerente și accesibil prezentate, în rândul populației s-a instalat confuzia, au înflorit teoriile conspiraționiste și a scăzut încrederea în autorități”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Vlad Voiculescu.

 

Răspunsul acestuia nu a întârziat să vină, mai ales că, înainte de a deveni ministrul sănătății, Vlad Voiculescu a inițiat în martie 2020 o petiție referitoare la transparența privind achizițiile directe și managementul crizei Covid-19.

Referindu-se la acest aspect, ministrul a declarat că „am citit scrisoarea semnată de cele 21 de organizații din societatea civilă, care cer transparență cu privire la datele despre evoluția pandemiei de Covid-19 și a campaniei de vaccinare. Pot doar să spun că organizațiile neguvernamentale își doresc ceea ce îmi doresc și eu: transparență, date în format deschis, o comunicare reală între Ministerul Sănătății și oameni. Am pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor menționate în scrisoarea deschisă și în cel mai scurt timp vom reveni cu vești bune”.

Astfel, în curând vom asista la schimbarea modalității de comunicare a datelor zilnice referitoare la evoluția pandemiei în țara noastră, date ce vor conține mai multe informații, disponibile într-un format care să le facă ușor accesibile și ușor de înțeles.


Adaugati un comentariu


 

*