Ministerul Sanatatii sustine educatia sexuala in scoli

14 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acest capitol, considerat de multi tabu, ar urma sa fie inserat in cadrul orelor de educatie sanitara, un alt demers pe care oficialii din Sanatate il sustin cu ardoare.

 

educatieCele peste 60 de asociatii si organizatii non-guvernamentale care au initiat in urma cu doua saptamani un demers pentru a convinge autoritatile sa introduca in scoli ore de educatie sexuala, au aflat ca se bucura de sustinere din partea Ministerului Sanatatii. Institutia si-a comunicat, oficial, pozitia fata de apelul de urgenta facut in urma cu doua saptamani de catre initiatorii acestui demers. Ministerul Sanatatii a transmis, ieri, un raspuns oficial in care arata ca sustine introducerea orelor de educatie sexuala in scoli  si, implicit, a orelor de educatie sanitara, considerand ca acesta este un demers obligatoriu pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare.

La sfarsitul lunii septembrie, 10 organizatii non-guvernamentale reunite in cadrul Coalitiei pentru Egalitate de Gen, impreuna cu alte 56 de organizatii care au format Asociatia Sexul Versus Barza, au lansat un apel de urgenta catre Ministerul Sanatatii, cerand introducerea educatiei sexuale in scoli si solicitand sprijin din partea autoritatilor in acest demers. De mentionat ca printre organizatiile care au solicitat acest lucru se numara si Consiliul National al Elevilor, Consiliul Tineretului din Romania si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.

 

educatie sexualaLa doua saptamani, Ministerul Sanatatii a transmis ca apreciaza implicarea societatii civile in asigurarea accesului la informatii privind educatia sexuala, precizand ca este de acord cu introducerea acestor ore in scoli. Aceasta sustinere este motivata de faptul ca la ora actuala, Romania are una din cele mai crescute rate a anatalitati in randul minorelor cu varste pana in 15 ani, iar aceasta situatie de datoreaza in mare parte si lipsei unei minime edicatii sexuale.

Aceste precizari sunt facute chiar cu riscul de „a-si pune in cap” celelalte organizatii care se declara total impotriva, din considerente religioase sau in numele unei pretinse moralitati. „Desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare. De asemenea, consideram ca un rol important in asigurarea unei educatii sanitare a copiilor il au si parintii acestora care pot veni in sustinerea asigurarii unei bune educatii a copiilor in acest sens”, se arata in raspunsul oficial al Ministerului Sanatatii.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgMinisterul reaminteste ca sustine implicit si introducerea orelor de educatie sanitara in scoli iar educatia sexuala ar trebui sa constituie un capitol aparte in cadrul acestor ore. Prin introducerea acestor ore obligatorii de educatie sanitara,  poate fi prevenita  apatirtia unor boli atat la nivel individual cat si la nivel de colectivitate, intrucat copiii vor fi informati asupra riscurilor de imbolnavire si a metodelor de prevenire.

Aceasta sustinere nu este doar la nivel declarativ, oficialii din minister transmitand ca in perioada urmatoare se vor organiza intalniri cu specialistii din Ministerul Educatiei in vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educatiei pentru sanatate drept o componenta importanta a sanatatii publice.

 


Adaugati un comentariu


 

*